"Un locatar aprinde o scânteie și toată asociația ia foc!"

1032
1
Criteriile privind repartizarea cheltuielilor individuale la nivelul unei asociații de proprietari sunt clare, însă nu toți locatarii par interesați să le cunoască, deși subiectul este… arzător. În lipsa unor informații corecte: "Este suficient ca un locatar să aprindă o scânteie, pentru ca întreaga asociație să ia foc!", este de părere Marcel Dragu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța.

Sintetizând, reprezentantul UAP precizează că, în principiu, cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, dar și de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile. A con-firmat că acest subiect a fost întotdeauna controversat, situație confirmată și de nenumăratele sesizări la adresa uniunii. Aproape de fiecare dată, cauza principală a confuziilor a fost lipsa de interes a multor locatari, nu atât față de modul de repartizare a acestor cheltuieli, cât a ceea ce înseamnă practic, aspect pe care îl readuce în discuție și cititoarea noastră, Margareta Mândră: "Mai mai mulți locatari… mai greu de cap l-am rugat pe președinte să ne explice de ce ni se mai iau și alți bani, dacă toți avem repartitoare, apometre… Să plătească cine n-are toate astea, cum am plătit și eu, ani de zile, apa la paușal. Președintele a început să vorbească… din cărți, s-a mirat că n-am înțeles «nimicurile» astea… Vrem să știm doar pe ce reguli ne mai încarcă la întreținere. Noi, de exemplu, suntem două familii într-un apartament cu patru camere, ne interesează… Plus că s-au scumpit curentul, gazele deja, iar până la iarnă, cine știe ce scumpiri mai vin pe capul nostru!".

Care sunt cheltuielile individuale?

Confuziile privind acest subiect există și pentru că lista lor este destul de lungă, respectiv cheltuielile aso-ciației pentru apă rece și canalizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul și apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință.

Regulament propriu

Pentru lămurirea lucrurilor, ing. Marcel Dragu ne-a explicat că în blocurile unde există repartitoare de costuri, repartizarea acestor utilități se stabilește prin decizia comitetului executiv al asociației. Practic, printr-un regulament propriu, cu prevederi referitoare la modul de citire, de calcul, dar și de repartizare a contravalorii consumurilor respective. Problema este că și aici există unele particularități. De exemplu, dacă toate proprietățile individuale din bloc dispun de sisteme proprii de înregistrare a consumurilor, atunci asociația de proprietari este liberă să stabilească modul de plată a cheltuielilor pe bază de convenție cu caracter individual. Chiar și în aceste condiții apar neînțelegeri, motivul fiind faptul că plata consu-murilor proprii nu scutește niciun proprietar de la plata contribuției la cheltuielile comune.

Norme ANRSC

Practic, cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, cu respectarea întocmai a normei tehnice și a metodologiei elaborate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Cât privește diferența dintre consumul înregistrat de contorul montat la branșament și suma consumurilor înregistrate de contoarele indivi-duale montate la nivel de aparta-ment, aceasta reprezintă consumul comun și se repartizează proporțio-nal cu cota indiviză, situație care, potrivit președintelui UAP, creează alte confuziii. În plus, într-un bor-derou special trebuie să fie înscrise și obligațiile de plată a energiei termice consumate pentru încălzire și prepararea apei calde menajere pe fiecare apartament, așa cum rezultă din defalcarea facturii primite de la furnizorul de energie termică și, separat, cuantumul ajutorului social. Pentru unii locatari însă astfel de reglementări par complicate, iar pentru unele conduceri de asociații, "nimicuri", cu care n-are rost să-și bată capul. Or, exact acest cerc vicios favorizează tot felul de discuții pe seama costurilor la întreținere, ce-i drept, de multe ori neîntemeiate.  

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Social : Repartitoare sau debranșare?
Pagina a fost generata in 0.4017 secunde