Veterinarul pe recepție: "Casa care miroase a câine"

1856
Veterinarul pe recepție:

Articole de la același autor

"Toată familia îngrijim cu mare drag câinele care ne bucură viața. Problema e că, totuși, pe lângă el, e un damf groaznic. Noi ne-am obișnuit cu mirosul, însă cine vine la noi în vizită, strâmbă din nas. Prietenii fac glume, spun că nu le place în casa care miroase a câine.  E ceva ce noi nu știm despre mirosul câinilor. Asta e întrebarea la care îl rugăm pe domnul doctor veterinar să ne răspundă" - este dilema unei cititoare, care încă nu a auzit ca vreun câine, oricât de îngrijit ar fi, să nu lase în urmă un "damf".


Din start, medicul veterinar Gheor-ghiță Mureșanu confirmă că aceste animale au un miros specific, chiar dacă sunt îngrijite. Tocmai de aceea, igiena câinelui este extrem de importantă atât pentru sănătatea animalului, cât și pentru confortul celor din jur, mai ales dacă animalul trăiește în casă. Cât privește situații de genul celei prezentate mai sus, este posibil să fi apărut din caza necurățării celor mai sensibile zone ale câinelui, unde se pot dezvolta mirosuri greu de suportat. Iată care sunt aceste zone:
 
1. Urechile. Dacă nu sunt îngrijite corect, la interior se depune cerumen în exces, secreția devine maronie și urât mirositoare, iar dacă igiena va fi în continuare deficitară, câinele se poate îmbolnăvi de catâr auricular, greu de tratat, care duce chiar la surditate. Murdăria din ureche îmbolnăvește câinele și de râie auriculară, care se tratează local. Pentru a se evita asemenea situații, igiena urechii trebuie făcută ca la carte, o dată pe săptămâna. 


2. Gingiile. Din cauza acumulării de tartru, gingiile câinelui se pot inflama, apoi necroza, iar sub dinții afectați se adună puroi, singura soluție fiind extracția. De reținut că animalele hrănite cu mâncare uscată nu au probleme cu dantura, dinții curățându-se când câinele își ronțăie boabele. Mirosul neplăcut al câinelui se poate degaja și în zona anusului, animalul răspândind secrețiile și pe blană. Acesta este și motivul pentru care câinii au obiceiul să se miroasă sub coadă. Problema se manifestă cu deosebire la câinii de apartament și la cei cu probleme digestive. Pentru evitarea acestor neplăceri, urechile și dantura trebuie îngrijite săptămânal. Dacă nici așa mirosul greu nu dispare, ar trebui mers la  veterinar.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Și câinii  au nevoie  de pedichiură?
Luni, 28 Octombrie 2013
Stire din Cetățenești : Cum hrănești o pisică adultă
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Câinii de companie, o povară?
Joi, 25 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Și câinii îngrijiți miros?
Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Pisica, "dușmanul" gravidei
Pagina a fost generata in 0.4129 secunde