Așteptându-l pe Băsescu

479
Așteptându-l pe Băsescu - 357e3fcfd0d70949f2521580bb02f25f.jpg
Ar fi timpul ca partidul care l-a sprijinit pe Traian Băsescu în campanie și care s-a ridicat electoral pe spinarea "marinarului" să facă un minim gest onorabil și să aplice unul dintre cele mai importante puncte din platforma candidatului devenit președinte pentru a doua oară: reforma instituțională.
Situația instituțiilor deconcentrate a devenit de-a dreptul penibilă, de când politicienii din diverse partide se luptă atât în justiție, cât și în legislativ și executiv (cele trei puteri ale statului), pentru păstrarea sau câștigarea unor funcții care nu li se cuvin. De luni întregi, în condiții de criză economică, noi, contribuabilii, plătim salarii duble sau chiar triple pentru aceeași funcție bugetară, din cauză că puterea politică se ambiționează să perpetueze un obicei ce nu face decât să saboteze orice ar însemna buna guvernare promisă în campaniile electorale.
Nu credeam să mai aud voci de bun simț în mediul politic, dar iată că s-a întâmplat. Ignorând riscurile pe care este imposibil să nu le fi luat în considerare, deputatul PD-L Sever Voinescu a vorbit deschis despre necesitatea ca cei ce și-au asumat acum exercițiul puterii să-și asume și responsabilitatea depolitizării instituțiilor statului. Nu mi se pare surprinzător că această poziție corectă a unui tânăr politician, afirmată argumentat în cadrul unei conferințe, a fost trecută cu vederea sau tratată pe scurt de televiziunile care, altfel, se reped la câte o afirmație pripită a cine știe cui, storcând-o și de semnificații pe care emitentul nici nu le-a visat.
Vorbele lui Sever Voinescu sunt clare, dar nu convin nimănui: nici celor care vor acum să se înfrupte din beneficiile venirii la putere, nici celor care vor să-și păstreze funcțiile dobândite în același mod, nici celor care speră să vină și ai lor la putere și să pună și ei mâna pe vreo funcție.
Discursul lui Sever Voinescu a sunat așa: "Aud adesea că nu se poate realiza politica unui guvern decât cu oameni prietenoși cu guvernul respectiv. Dar asta este complet fals. Politica unui guvern, oricare ar fi el, se poate realiza numai cu oameni competenți și integri (s.n.). Cred că PDL, ca partid matur și puternic acum, ar trebui să facă pasul decisiv și să oprească acest proces. Să recunoaștem că Ordonanța 37, pe care am coautorat-o cu PSD, a fost o greșeală.
Să depolitizăm și să ne oprim să repolitizăm cu ai noștri! (s.n.) Să introducem alt gen de atribuire a funcțiilor care prin natura lor nu sunt politice. […] Numim politic numai miniștrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat și asimilații lor, prefecți și subprefecți. Și gata! Ne oprim! Lansez propriului meu partid o provocare: să fim noi cei dintâi care renunțăm la politizarea administrației! Știu că voi deveni antipatic multora din partid, dar cred sincer că, pentru România, așa trebuie să facem. Să fim noi cei care oprim spirala politizării! Nu de alta, dar această spirală devine un burghiu violent care șubrezește fundamentul statului."
PD-L a ignorat provocarea. Recentele mișcări din Parlament, care legiferează din nou această situație inacceptabilă, dovedesc că Voinescu a strigat în pustiu. Și arată că este nevoie de o voce mult mai puternică pentru a impune partidului aflat la putere să aibă o atitudine corectă și progresistă.
Fie că ar acționa în culise, convingând liderii PD-L să îi pună în aplicare viziunea pe care a împărtășit-o românilor pentru a fi votat, fie că s-ar exprima public în acest sens, Președintele României, Traian Băsescu, ar trebui să se facă acum auzit. Ca alegător și contribuabil, ca cetățean român, aș vrea să constat că a răgușit și acum, mai rău decât în campania electorală, chemându-i la ordine pe cei pe care i-a ridicat la putere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Martie 2010
Stire din Comentarii : Crime cu premeditare
Marţi, 02 Martie 2010
Stire din Comentarii : Voodoo la Băsescu
Luni, 01 Martie 2010
Stire din Comentarii : Manageri la retrogradare
Miercuri, 24 Februarie 2010
Stire din Comentarii : De dragoste nocturnă
Marţi, 23 Februarie 2010
Stire din Comentarii : Teatru cu variațiuni
Luni, 01 Martie 2010
Stire din Comentarii : Iar a venit 1 Martie?
Miercuri, 24 Februarie 2010
Stire din Comentarii : Civilizare, nu discriminare!
Pagina a fost generata in 0.6868 secunde