Drogați cu iarbă electorală

429

Articole de la același autor

Înainte de alegeri ne dăm ecologiști și punem carul înaintea boilor.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, a cerut comisarilor Gărzii de Mediu să verifice construcțiile de pe spațiile verzi. E doar un praf electoral.
În loc să luăm taurul de coarne și să cerem respectarea legislației românești și europene înainte de a se turna fundația la o construcție pe spațiul verde, după ce imobilele sunt gata, venim și noi în control, le enumerăm și le trecem pe o listă. Așa, ne justificăm și salariile și dăm și bine în fața electoratului.
Korodi le cere comisarilor să verifice dacă se aplică și se respectă prevederile OUG 114/ 2007 care interzice construirea pe spațiile verzi, dacă există amplasamente ilegale pe spațiile verzi, dar și dacă există situații în care autoritățile locale au emis autorizații de construire încălcând legea. Numai că spațiul verde nu este bine definit. După ce inițial dăm dovadă de noblețe și ne facem că vrem să apărăm spațiul verde, pe măsură ce parcurgem ordonanța aflăm că spațiul verde este doar cel astfel prevăzut în documentațiile de urbanism. Adică doar spațiul pe care vrea primarul să-l treacă în planul de urbanism.
Credeți că în Constanța s-a ridicat vreo construcție pe "spațiu verde"? Nicidecum, în planurile urbanistice zonale sau de detaliu, toate imobilele s-au construit pe "spații libere de construcții" sau pe "terenuri proprietate privată".
Și, când se poate ocoli legea, care primar e prost să treacă în planurile de urbanism parcul ca fiind spațiu verde? Ori îl trece din domeniul public în cel privat și apoi își despăgubește clientela politică, ori nu-l trece în planurile de urbanism.
Și la ce bun să inventariem construcțiile deja existente pe spațiul verde? Ați văzut vreodată vreo autoritate care a dispus demolarea vreunui imobil construit ilegal? Se mai dau amenduțe, pe care cel care le primește le și contestă. Unii nici nu se mai încurcă cu instanța și preferă să plătească sancțiunea de 1.000 de lei, atât cât se încumetă să dea agenții de mediu… În cel mai rău caz, se face plângere penală, care niciodată nu este soluționată. Vezi amenajarea piscicolă de la Cheile Dobrogei! Garda de Mediu Constanța a făcut în urmă cu doi ani o sesizare penală pentru SC Grup Media Sud, pentru că a demarat lucrările la mică apropiere de Cheile Dobrogei fără să obțină acordul de mediu. Îmi amintesc că aceeași firmă a mai primit o palmă din partea fostului ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, pentru distrugerea unor tumuli la Cetatea Histria. La scurt timp, însă, reprezentantul Ministerului Culturii emite acordul necesar pentru intrarea în legalitate a construcțiilor de la Istria.
N-am văzut niciodată o campanie demarată de Ministerul Mediului pentru demolarea construcțiilor ilegale de pe plaje, de pe faleze, din Rezervația Biosferei "Delta Dunării", de pe Ceahlău. În schimb, văd numai orbi în fruntea autorităților de mediu, care nu văd, nu aud cum excavatoarele și betonierele sapă la mică distanță de o arie naturală protejată, cum Radu Mazăre și-a acaparat trei sectoare de plajă, cum a vândut până și drumul de acces de pe faleza mării, de altfel bunuri publice de importanță națională.
Ministerul nu știe decât să inventarieze construcțiile ilegale după ce au fost finalizate, când ar fi trebuit să înceapă cu lucruri simple, cum ar fi să dea definiția "spațiului verde". Și apoi să emită un text de lege cu un singur articol: "Se interzice ridicarea oricărei construcții pe spațiul verde". Punct. Până atunci, ne lăsăm drogați cu iarbă electorală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2539 secunde