145 de ani de la reintegrarea Dobrogei, celebrați printr-un proiect în premieră

9017
145 de ani de la reintegrarea Dobrogei, celebrați printr-un proiect în premieră - fond-1699783724.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Palatul Copiilor și Universitatea „Ovidius” Constanța, organizează, marți, 14 noiembrie 2023, de la ora 10:00, proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român.

Proiectul va debuta cu simpozionul „Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu ora 10:00, având ca participanți cadre didactice, părinți, elevi, reprezentanți ai comunității locale. Simpozionul este dedicat elevilor de nivel liceal și studenților și se desfășoară pe trei secțiuni cu participare  directă: Personalități dobrogene în perioada sec. al XIX-lea – prima jumătate a sec. al XX-lea; Dobrogea în literatura și presa vremii și Viața cotidiană în Dobrogea în perioada sec. al XIX- lea – prima jumătate a sec. al XX- lea.

În deschidere, vor lua cuvântul prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, conf. univ. dr. Nistor Bardu și dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Evenimentul se dorește a deveni o tradiție de celebrare a patrimoniului cultural și istoric, o ocazie deosebită de a sărbători și de a înțelege mai profund moștenirea noastră culturală. Cu acest prilej, ziua dedicată aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român ne delectează cu un program artistic – „Armonii interculturale dobrogene” care include o varietate de elemente culturale, ce reflectă diversitatea    etnică a zonei, prin dansuri, muzică și port popular, desfășurat la Palatul Copiilor, începând cu ora 15:00.

Proiectul face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Dobrogei și culturii dobrogene și subliniază profilul identitar multicultural al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0908 secunde