Altă belea cu testele din salivă! Directorii reclamă cutii descompletate

903
Altă belea cu testele din salivă! Directorii reclamă cutii descompletate - fondreluaretestare-1639419553.jpg
În cursul dimineții de luni, 13 decembrie, la Palatul Copiilor din Constanța au sosit testele antigen cu probă din salivă, care au fost distribuite în două loturi, după cum informează prof. Sorin Mihai, inspector școlar general. Astfel, peste 120.000 de teste din salivă au fost distribuite în unitățile de învățământ constănțene: primul lot a constat în distribuirea a 55.200 de teste, iar în cel de-al doilea lot s-au distribuit 73.200 de teste.

De data aceasta, însă, personalul din instituțiile școlare nu a mai fost nevoit să asambleze nouă componente, ci doar trei componente, cupa de carton și pipa cu soluția fiind distribuite separat. Din păcate, unii directori s-au plâns de faptul că, deși cutiile ar trebui să conțină câte 25 de teste, s-au trezit că lipsesc. „Fiind mai puține decât cele solicitate, am ajuns să le dăm doar elevilor, dar pentru profesori nu am mai avut ce distribui”, a afirmat directorul unui liceu.

Pentru alte unități de învățământ, fiind prea din scurt această distribuție, testele nu s-au mai livrat luni, 13 decembrie, elevilor din schimbul de dimineață, întrucât cutiile fie nu au ajuns în timp util, fie nu a avut cine să le mai asambleze.

Duminică, 12 decembrie, Ministerul Educației a ținut să dezmintă zvonurile conform cărora testarea elevilor ar fi fost suspendată. „Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile (duminică, 12 decembrie – n.r.) și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri, în loc de zilele de luni și joi”, se arată într-un comunicat remis redacției.

Reamintim că săptămâna trecută, în prima zi de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă în județul Constanța, Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța a comunicat că în două unități de învățământ s-au înregistrat teste cu rezultat pozitiv: un test la Liceul Cobadin și un test la Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru Constanța.


La nivel național, rata testelor de salivă fals pozitive a fost „surprinzător de mare" pentru ministrul Sănătății, Alexandru Rafila - din 38 de teste, 16 au fost confirmate -, dar presupune că acest lucru ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze cu ele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5188 secunde