Anca Boeriu și Mirela Trăistaru, două artiste cu notorietate, expun pe simezele Muzeului de Artă

405
Chiar dacă e 1 aprilie, artistele Anca Boeriu și Mirela Trăistaru ne-au asigurat că vernisajul de astăzi, de la ora 16.30, este unul „pe bune” și invită constănțenii să treacă pragul Muzeului de Artă Constanța pentru a participa la vernisajul expoziției REdesenări/REinventări/Repovestiri.

Povestea acestei expoziții a „debutat” anul trecut, în luna septembrie, când Mirela Trăistaru își asuma misiunea de curator al unei expoziții la Muzeul de Artă din Constanța, ce a cuprins lucrările a 10 artiști aromâni.



Originară din Bistrița, Mirela Trăistaru este considerată artista „nepereche”, nu numai pentru talentul său remarcabil, realizările și cariera impresionante, ci și datorită varietății și complexității creației sale.

Joi, 31 martie, în timp ce se ocupa de panotarea lucrărilor sale, artista ne-a mărturisit că primul premiu I, pe județ, pentru pictură, mai precis pentru desene pe asfalt, l-a primit în grădiniță.



Absolventă a Liceului de Arte Plastice Romulus Ladea și a Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu (Secțiile de Design vestimentar și Pictură) din Cluj-Napoca, cu un Master în Pictură la Universitatea de Arte București, actualmente doctorand al Universității de Vest din Timișoara cu tema Body-painting, Mirela Trăistaru este pictor, designer vestimentar, grafician, scenograf, specialistă în body-painting și lucrări monumentale, curator. Este curator al Bienalei de carte obiect din București și a numeroase expoziții internaționale. A avut expoziții personale și de grup în țară și în lume (Japonia, China, Coreea de Sud, India, Elveția, Olanda, Franța, Polonia, Danemarca, Austria, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, SUA, Egipt, Maroc, Turcia). A participat la bienalele de artă din Lyon, Beijing și Cairo. În prezent, însumează peste 60 de expoziții personale și peste 130 de grup, 21 de piese de teatru la care a semnat costumele sau decorul. Puțini sunt aceia care știu că Mirela Trăistaru are o bogată activitate cinematografică, teatrală și de televiziune încă din 1995. A semnat costumele și scenografia în spectacole regizate de Lucian Giurchescu, Sanda Manu, Gelu Colceag, Alexandru Tocilescu, Horațiu Mălăele, Chris Simion, Ion Lucian, Ion Mircioaga sau Anca Colteanu.

A ilustrat cărți și a avut zeci de prezentări de modă, fiind laureată cu premiul întâi și trofeul primelor patru ediții ale Napoca Fashion, Cluj. A cucerit, printre altele, Marele premiu al juriului la Festivalul Național al Filmului de Artă pentru filmul Noaptea Sânzienelor și Premiul pentru debut la Festivalul Magia Modei, premiul Arte în București al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este în catalogul Top 100 cei mai valoroși pictori români.



La Constanța expune doar desene, din diverse etape ale creației - unul de mari dimensiuni chiar din perioada anului III de facultate -, desene după fotografiile lui Radu Afrim, respectiv secvențe cu actori din backstage.

„M-am legat foarte bine de povestea mea de prietenie cu Anca Boeriu și am invitat-o să facem împreună această expoziție”, ne-a mărturisit Mirela Trăistariu.



Anca Boeriu predă la Universitatea Națională de Artă din București, conduce filiala de grafică a Uniunii Artiștilor Plastici București.

„În general, activitatea mea curatorială se leagă de gravură, de grafică. Eu am lansat bienala de gravură din București. Sper, anul acesta, în funcție de fonduri, să organizăm a IV-a ediție. Organizez foarte multe evenimente pentru tineri, deoarece îmi doresc să rămână în artă și în Uniune, în familia noastră”, afirma artista.



Cât despre lucrările expuse la Constanța, ne-a declarat că sunt mai vechi, dar a intervenit asupra lor în momentul în care au hotărât să facă această expoziție. „Majoritatea sunt lucrări noi, legate de ideea mea că în aceste momente dificile din ultimii doi ani – pandemie, conflictul armat de aproape care, vrem-nu vrem, ne marchează - trebuie să ne găsim echilibrul, centrul de greutate, pornind de la lucrurile simple din viața noastră: relația cu oamenii, relația cu familia. Toți avem fragilități… De fapt, recunosc că este o expunere a propriilor mele fragilități în această serie de lucrări”, a declarat Anca Boeriu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4852 secunde