Bătaie de joc! Artiștii de la Operă, plătiți ca muncitorii necalificați

388
3
Bătaie de joc! Artiștii de la Operă, plătiți ca muncitorii necalificați - nivelulsalariilorgf5-1427915849.jpg

Articole de la același autor

Dacă în urmă cu o zi,  edilii s-au arătat nemulțumiți de salariile bugetarilor din administrația publică locală, astăzi, și șeful Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", Daniela Vlădescu, și-a exprimat protestul. Ea a criticat actuala lege a salarizării, a comentat legea care blochează mărirea organigramei, precum și politica guvernaților, nepăsători în fața marilor probleme ale oamenilor din cultură. 


"Singurul care a făcut ceva pentru noi este fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor! Acest om a hotărât ca instituția noastră să treacă în subordinea Ministerului Culturii; practic, ne-a salvat. Suntem la capătul răbdării, pentru că noi, la nivel național, avem salariile cele mai mici. Sporuri nu avem de niciun fel. Dacă în toate instituțiile de gen, aceste sporuri se dau, la noi nu se întâmplă așa ceva! Nivelul salarizării oamenilor noștri este cel de muncitori necalificați. Din 2010, salariile noastre au înghețat", a declarat Daniela Vlădescu. 


Un artist al teatrului are salariul de bază, la care se adaugă doar sporul de vechime, cu cel puțin 30% mai mic decât orice salariu al altui artist de la instituțiile de gen din țară. Trei instituții funcționează cu doar 130 de posturi, ceea ce înseamnă "sinucidere" curată. Dacă o operă funcționează cu minimum 250 de angajați, la Constanța, toate comparti-mentele - Operă, Balet, Filarmonică - funcționează la limită. Vorbim de salarii de 800 lei pentru un balerin, un corist are de la 800 la 1.400 lei, iar un prim solist, 1.200 - 1.400 lei. Un dirijor cu 25 de ani vechime are maximum 1.400 lei. 


Se pot emite Ordonanțe de Urgență 
Memorii peste memorii au înaintat oamenii de cultură din Constanța, fără niciun rezultat. Conducerea TNOB spune că nedreptatea este foarte mare într-o instituție care funcționează cu minimum de personal. "Bineînțeles că se pot emite ordonanțe de urgență pentru a face bine acestei categorii de personal. Bineînțeles că nu ar fi mulți bani pentru a face dreptate acestei categorii de oameni, care au și ei familii, copiii! Ar fi o nimica toată, dar nu se dorește așa ceva", a acuzat directorul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". 


Nemulțumirea conducerii TNOB pleacă și de la faptul că nu se pot iniția proiecte pe fonduri europene atât de necesare, din cauză că, deși ei sunt în subordinea Ministerului Culturii, clădirea în care funcționează aparține auto-rităților locale. "Ne plouă în teatru, zidurile au crăpături prin care se vede cerul cu ochiul liber, sunt infiltrații serioase, apa se prelinge pe ziduri, acoperișul și el abia se ține! Ne-am săturat să ne plângem că nu apucăm să cârpim bine într-o parte, că pică în cealaltă parte!", a spus Vlădescu. În ciuda acestor neajunsuri, s-a început pregătirea premierei "O noapte la Veneția", atelierele lucrează de zor, urmând ca, în 4 mai, să sosească și regizorul Mario Nicolov, directorul Teatrului de Operetă și Musical din Sofia. 


Comentează știrea

Emil
2 aprilie 2015
Cine mai traieste,citeste

Pai cei care conduc destinele tarii sunt certati cu cartea,chiar dispretuiesc si urasc tot ce tine de cultura. Se promoveaza agresiv impostura pe post de sursa a culturii,iar manelele sunt ,,fruncea.''.Oricum,populatia la nivel de masa este preocupata cu supravietuirea de azi pe maine,nu are de unde nici dispozitie sufleteasca,nici materiala pentru actul cultural. Suntem ca niste campioni la atletism accidentati grav si scosi de SMURD dintre fiare. Suntem raniti grav,in stare critica,nu prea avem timp de cultura,chiar daca spre deosebire de liderii nostrii, am dori asta.

un cetățean
2 aprilie 2015
efectul Mazăre

Autoritățile din Constanța urăsc Teatrul așa cum ne urăsc și pe noi! Mazăre știe că noi nu votăm cu el!

Sindbad
2 aprilie 2015
efectul nociv

De exemplu Casa de Cultura ce a ajuns? magazin pentru cea mai noua ?? colectie de haine de piele...din al doilea oras ca marime si importanta, Cta implicit Dobrogea a ajuns la nivelul nord-estului sarac, al Olteniei paupere. Fara locuri de munca bine platite, cu o opozitie ce face jocurile primarului Mazare, facand non-combat, cu candidati numiti de Hasotti doar sa faca act de prezenta, fara a periclita camarilla, politicienii locali urasc platitorii de taxe, electoratul citit, educat, cu discernamant, dar iubesc mocangii si tiganetul care le asigura voturi facile. Asa ca, de ce sa-si bata capul cu educatia si cultura?

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Martie 2015
Stire din Cultură-Educație : Agenda culturală de week-end
Joi, 19 Martie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Flautul fermecat", la Operă
Pagina a fost generata in 0.57 secunde