Casa Lescovar, imobil în stilul Renașterii Franceze

1519
Casa Lescovar, imobil în stilul Renașterii Franceze - ba10b45d4075c1ba3beb58fc7032494d.jpg
În 1909, cunoscutul antreprenor francez Francisc Lescovar își clădește o casă în stil eclectic, descrisă de dr. Doina Păuleanu, în volumul II al lucrării "Constanța 1878 – 1928. Spectacolul modernității târzii" (editura Arcade, 2006).
"Stilul eclectic include elemente de Renaștere franceză și artă 1900, îngemănate într-un edificiu pitoresc și frumos proporționat. Planurile, semnate de arhitectul Simonidy, etalează un demisol cu soclu, bosaje orizontale, deschideri ovale, un hochparter cu ferestre în rezalit și baluștri la bază, un etaj cu balcon și ferestre decorate în stil art nouveau adaptat și provincializat. Feroneria celor două uși și balcoa-ne este alcătuită din motive vegetale și geometrice desfășurate simplu, dar armonios. Acoperișul înalt, în stilul Renașterii franceze, completează o compoziție spațială în care citatele sunt integrate cu fantezie și firesc", arată dr. Doina Păuleanu detaliile casei care "a rezistat, despovărat de unele elemente decorative" (p. 153).
Gh. Auneanu îl menționează în memoriile sale pe Francisc Lescovar, însă atrage atenția asupra unei posibile confuzii cu Emil Lescovar, despre care susține că "nu este antreprenor, după cum se susține de unii istorici" (Auneanu, citat de dr. Păuleanu, p. 153).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4723 secunde