Hotelul Mercur, extravaganță și lux contra vântului

1912
Hotelul Mercur, extravaganță și lux contra vântului - 8e02add9bb96baa37838a8a849d92180.jpg

Articole de la același autor

Localizat în Piața Ovidiu, în fosta Piață a Independenței, Hotelul Mercur era conceput ca un spațiu luxos și modern, așa cum aflăm din volumul "Constanța 1878-1928. Spectacolul modernității târzii", semnat de dr. Doina Păuleanu (editura Arcade, 2006, vol. II).
Hotelul a fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu: "Construcția este perfect adaptată terenului, atât prin înscrierea ei pe faleză abruptă, cât și prin prelungirea ei spre nord, aripă ce asigură un parapet împotriva vântului pentru întreaga fațadă", arată dr. Doina Păuleanu (p. 349).
Autorizația de construcție este emi-să pe 12 iunie 1913, pe numele Ștefan Hagi Tudorache, reprezentant al Societății Cooperative Mercur.
Ziarul "Dacia" scria, în 1916, despre admirabilul hotel: "Orașul nostru s’a îmbogățit cu o nouă și impozantă clădire, a cărei eleganță încântă privirea. E vorba de noul local clădit de către Societatea Cooperativă Mercur în Piața Independenței. Societatea nu a cruțat nici un sacrificiu pentru a înzestra orașul cu cel mai modern hotel. Antrepriza hotelului a luat toate măsurile ca pe lângă confortul modern, serviciul să fie la înălțime prin angajarea unui personal ales și specializat în această branșă.
Clienții cei mai exigenți își vor găsi idealul confortului. Clădirea posedă două ascensoare, iluminat electric, băi la fiecare etaj, apă caldă și rece în fiecare cameră, calorifer, telefon, sală de lec-tură. Higiena va fi aplicată de medicul hotelului special angajat" (p. 351).
Totodată, este amintită și "cea mai bună orchestră din capitală" care fusese angajată pentru a susține concerte în fiecare zi, dar și faptul că hotelul era înzestrat cu un "elegant salon de așteptare și de lectură" (p. 353).
Palatul Societății Mercur, așa cum era supranumit de ziariști, beneficia de hotel, berărie, restaurant și cofetărie, fiind susținut de ziare locale și naționale în cadrul campaniilor publicitare desfășurate de acestea: "Tot ce poate fi modern în locurile publice, cele mai mari din lume, a fost adus la Constanța", scria ziarul "Dacia" (citat de dr. Doina Păuleanu, p. 362).
Extravaganțele stabilimentului erau menționate și de ziarul "Victoria", care îl amintea pe Alfredo de Lordo, unul dintre cei mai mari bucătari din lume, care s-a aflat în serviciul Reginei Maria. După moartea suveranei, bucătarul s-a stabilit la Constanța, unde a fost angajat de restaurantul Mercur.
În timp, clădirea hotelului a suferit intervenții care nu i-au afectat, însă, aspectul impetuos: "Privită dinspre larg, pare să sprijine platforma inițială a pieței Ovidiu prin contraforți teribili, care o fac să pară, și chiar să fie, inexpugnabilă", susține dr. Doina Păuleanu (p. 354).
În 1927, imobilul a fost cumpărat de Banca Marmorosch Blank & Co, fiind parțial închiriat Băncii de Comerț Constanța, care se va muta ulterior în palatul Manissalian, pentru a face loc Băncii Industriilor și Meseriilor Dobrogene. Acum, clădirea este sediul filialei Băncii Naționale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3727 secunde