Cine pune bețe-n roate concursurilor școlare

2644
15
Cine pune bețe-n roate concursurilor școlare - concursurielevi-1351062994.jpg
Anunțul inspectorului general prof. dr. Răducu Popescu de "renegare" a tuturor concursurilor și competițiilor școlare organizate prin școlile constănțene de către fundații și societăți comerciale a bulversat o parte dintre părinții care le considerau utile pentru viitorul copiilor lor. Pe adresa redacției, am primit de la o mămică, Luminița Mirela Niculae, următorul semnal: "Am aflat că Inspectoratul Școlar Județean Constanța a interzis organizarea concursurilor de matematică cu taxă. E vorba de concursurile Evaluare în educație, Euclid, Lumina Math, Arhimede ș.a., la care elevii noștri au obținut an de an premii, mențiuni și medalii (Constanța era pe primele locuri). Taxele erau în jur de 25 lei. Oare nu se îngrădește dreptul la educație?". 


Cel mai probabil, decizia de interzicere a acestora a plecat de la problemele pe care le ridică fondurile strânse în urma organizării lor, întrucât o decizie asemănătoare a existat și în mandatul de inspector general al prof. Petrică Miu. Așadar, inițiativa nu este nouă, dar se pare că, de această dată, conse-cințele nerespectării ei par mai… drastice.



Utile sau nu?

Una dintre unitățile de învățământ devenite centru de excelență tocmai prin organizarea de numeroase concursuri de acest gen, în special de matematică, este Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica" din Constanța. Ieri, prof. Aneta Dragnea, directorul instituției, a declarat, pentru "Cuget Liber", că a afișat atât în cancelarie, cât și pe holul școlii o listă ce cuprinde concursurile pe care ISJ Constanța le acceptă: "Le-am pus în atenție colegilor mei că nu voi aproba nicio altă competiție". Întrebată cum au primit părinții această decizie, prof. Dragnea a afirmat că, în primă fază, au fost foarte revoltați, pentru că ei au aflat că în alte școli continuă să se organizeze.

Pe de altă parte, prof. Gabriela Constan-tinescu, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", reputat profesor de matematică și inițiatoare a numeroase concursuri în calitate de inspector școlar de specialitate vreme de nouă ani, ne declara, ieri, că nu le-a recomandat elevilor toate concursurile, considerând că-i aglomerează inutil pe copii: "Totuși, în momentul în care faci performanță în matematică sau tinzi către ea, ai nevoie de o evaluare. Nu poți doar să te pregătești, iar profesorul îți dă probleme pe care tu le faci și gata. La un moment dat, trebuie să spargi monotonia cu un concurs organizat de terți și atunci se poate vedea cum reacționează elevul în condiții de competiție".

A picat și cel mai mare concurs din lume

În același comunicat al inspectorului general, se preciza: "Cadrele didactice și directorii unităților școlare vor disemina doar informațiile referitoare la olimpiadele și concursurile școlare organizate de MECTS și ISJ Constanța care nu presupun perceperea unor taxe".

Celebrul concurs "Cangurul", organizat de Fundația "Sigma" din București, s-a bucurat mulți ani de un interes deosebit din partea elevilor constănțeni, după cum afirma președintele Boris Singer. Anul trecut, opt elevi constănțeni au plecat în excursii sau tabere în străinătate, alți 17 în țară și au fost oferite 11.000 cărți drept premiu. "Organizăm de 18 ani aceste concursuri, cel de matematică fiind cel mai mare concurs din lume, la care participă circa 6 milioane de elevi din 55 de țări. El are acordul Ministerului Educației. Din taxa de 19 lei, 7 lei revin școlii cu care se pot alimenta diverse fonduri. Toate coletele vin însoțite de facturi, se fac rapoarte, nu există suspiciuni", a declarat, pentru "Cuget Liber", Boris Singer.

Parcurgând cele 17 file de concursuri cuprinse în calendarul activităților educative naționale, singurul rămas "oficial" este Concursul național de matematică și istoria matematicii "N.N. Mihăileanu", organizat de Colegiul "Mircea cel Bătrân". În rest, dacă își doresc să-și evalueze copiii, părinții n-au decât să meargă într-un alt județ, conform actualelor directive. 


Comentează știrea

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
doina
28 octombrie 2012
nedumerire

De unde e asa de bine informat Cosmin ca vor apare concursuri gratuite in scoli? E prieten cu generalul? Ca prea bine le stie. De unde stie ca diplomele acelea sunt fara valoare?????? Cred ca sunteti de pe acolo ... de vorbiti asa!

cosmin
29 octombrie 2012
lamurire

da, sunt de acolo din constanta... si citesc presa si ma informez.... generalul asta a zis de mai multe ori ca nu mai permite concursurile cu bani si ca in locul lor vor aparea in judet concursurile gratuite..... asta daca profesorii vor sa si munceasca sa le organizeze.... poate ca lor le convenea sa primeasca niste subiecte de la firmele alea si sa stranga niste lucrari si sa le trimita inapoi....

Offff!
31 octombrie 2012
Intrebari

Oare e treaba ISJ sa comenteze taxa unui concurs? Exista institutii abilitate sa faca controale financiare. Parintii nu au fost obligati sa achite taxele concursurilor. Copilul participa daca vrea. Cine va supraveghea desfasurarea concursurilor? Cine va corecta? Da Generalul banii??? De la primarie? Waw! Sau e vorba de inchiriat spatiul de la CL? Atunci sa vezi taxe!

eu
5 noiembrie 2012
concursuri

se vede cat esti de informat!!! vai steaua ta!

Răspuns la: lamurire
Adăugat de : cosmin, 29 octombrie 2012
da, sunt de acolo din constanta... si citesc presa si ma informez.... generalul asta a zis de mai multe ori ca nu mai permite concursurile cu bani si...
Mara
8 decembrie 2012
Concursuri

Concursurile cu taxa nu sunt obligatorii. Subiectele la acele concursuri, sunt cu mult peste nivelul programei. Cine vrea sa se verifice si sa faca performanta, participa.Cine nu, se limiteaza la cele gratuite. Problema e foarte simpla. Restul, tine de diverse interese, ca doar traim in Romania.

15 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Octombrie 2012
Stire din Social : Dinți frumoși, copiii sănătoși!
Pagina a fost generata in 1.3803 secunde