Cinematograful "Republica" va fi preluat de Consiliul Local Constanța

2222
1
Cinematograful
După cinci ani de paragină și numeroase eșecuri de reintroducere în viața culturală a Constanței a bătrânului cinematograf "Republica", s-ar părea că apele încep să se limpezească.
La sfârșitul lunii mai, pe geamurile prăfuite au apărut tot soiul de anunțuri de angajări ce nu prea aveau legătură cu obiectul de activitate al unui cinematograf. Se întrezărise la orizont o solicitare în vederea unei asocieri în participațiune, "care a fost aprobată de principiu în Consiliul de Administrație al RADEF Româniafilm, urmând a se finaliza și a se semna contractul de asociere, în urma căruia societatea va desfășura activități cultural distractive și de alimentație publică, iar RADEF Româniafilm va desfășura activități de proiecție cinematografică". Am citat din răspunsul RADEF oferit prin fax pentru "Cuget Liber", sub semnătura director general Elena Incrosnatu, la data de 18 iunie 2009. Administratorul societății "Aramis Style", Nicolae Mavrodin, oferise deja ca termen de "repunere în funcțiune" sfârșitul lunii septembrie a acestui an.

Oare îi vor păstra profilul?
Între timp, însă, conducerea RADEF Româniafilm s-a schimbat, ieri dimineață, noul director general Cristian Marius Iurașcu (fost director general al Studioului Cinematografic "Sahia Film") declarându-ne, că în urma solicitării Consiliului Local Constanța și conform Legii 303/2008, "vom proceda la trecerea în administrarea autorităților locale a cinematografului «Republica», care vor avea obligația de a nu-l vinde 15 ani, noi urmând a monitoriza păstrarea obiectului de activitate".
De asemenea, am aflat și intențiile proaspătului manager Româniafilm care a afirmat că își dorește să redea Constanței un cinematograf. "Am vizitat, recent, toate unitățile de pe litoral ce ne aparțin și urmează să verific și documentele legate de acestea, unele dintre ele aflându-se sub contract de închiriere, după care voi putea lua mai multe hotărâri", a conchis Cristian Iurașcu.
Pe de altă parte, însă, Dumitru Vlăescu, fostul director al celebrului cinematograf, se declara sceptic în ce privește păstrarea obiectului de activitate "întrucât, cu excepția unui cinematograf din Vâlcea, toate celelalte predate consiliilor locale nu mai difuzează filme".
Directorul Direcției Patrimoniu din cadrul Consiliului Local Constanța, Ramona Dospinescu, ne-a declarat că într-adevăr a făcut demersuri și întreține corespondență cu RADEF Româniafilm, pentru a afla toate relațiile legate de cele cinci sau șase cinematografe ce urmează a fi preluate. "Trebuie să știu totuși exact ce sarcini urmează a fi preluate!", ne-a răspuns la întrebarea când se va trece la… fapte.

Potrivit Legii nr. 303/2008…
...publicată în Monitorul Oficial pe 30 decembrie, cinematografele din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmului "România Film" (RADEF) trebuia să treacă în administrarea autorităților locale în termen de șase luni. Totuși, Ministerul Culturii a inițiat un proiect de ordonanță pentru prorogarea termenului prevăzut pentru trecerea cinematografelor din administrarea RADEF în cea a autorităților locale până la data de 31 decembrie 2009.
De la sfârșitul lunii martie, când a început procesul de predare a sălilor, și până în prezent, au trecut în administrarea autorităților locale peste 60 de cinematografe din cele circa 280 aflate în administrarea RADEF.
Odată cu transferul sălilor de cinema, consiliile locale vor prelua și bunurile mobile și imobile și personalul acestor săli de cinema, cu respectarea Codului Muncii. Totodată, Consiliile locale vor prelua și activul și pasivul aferent fiecărui cinematograf pe care autoritățile publice locale îl au în administrare. Consiliile locale nu vor prelua, însă, și datoriile acestor cinematografe.
Cinematografele preluate de autoritățile locale vor fi obligate să difuzeze film pentru o perioadă de 15 ani, pentru realizarea interesului public general. În plus, autoritățile locale sunt obligate ca, într-un termen de maxim patru ani, să asigure reabilitarea, modernizarea și dotarea sălilor de cinema preluate. Neîndeplinirea acestei obligații va atrage după sine pierderea cinematografelor respective și a terenurilor aferente lor de către autoritățile publice locale, Ministerul Culturii urmând să verifice dacă aceste prevederi sunt respectate.

Ca de obicei, în loc de concluzii
Cert este că, pentru a-l readuce în circuitul cinematografic, "Republica" necesită investiții de peste 6 miliarde lei vechi, bani pe care nu știm ce mega-filme i-ar amortiza. Așa încât deschidem de pe acum bursa de pariuri pentru viitorul business: cazinou, sau sediu de bancă, sau farmacie, sau magazin de vise, sau second hand cu haine aproape noi aduse din Germania.

Comentează știrea

Mine
27 martie 2012
Cinematograf

Sa fie cinematrograf pentru CINEMATECA . Sa difuzati filme straine dar mai ales romanesti vechi si veti vedea ce succes veti avea ! Am vazut , pe vremuri , la cinemateca , Dama cu camelii cu Greta Garbo , Hamlet si La rascruce de vanturi cu Olivier , Cidul cu Charlton Heston , Spartacus cu Kirk Douglas , Vikingii cu Kirk Douglas , Paurea spanzuratilor cu Ciulei si Rebengiuc . Am avut o cinatografie de invidiat , Comunistii finantau si PROFESIONISTII stiau cum sa faca filme adevarate. Nimai astfel formati spectatorii iubitori de frumos.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0473 secunde