Concursuri pentru directori? Câți ar mai plânge... O țară de bocitoare!

1705
3
Concursuri pentru directori? Câți ar mai plânge... O țară de bocitoare! - edit1471340013-1474269112.jpg

Articole de la același autor

Am urmărit cu mult interes, în ultimele zile, discuțiile referitoare la concursul pentru funcțiile de director în unitățile de învățământ - grădinițe, școli, licee, colegii. Un subiect foarte delicat - pentru unii :), care se știu foarte bine -, însă cu importanță maximă pentru cei care mai pun preț și suflet în ceea ce privește educația. 


În edițiile precedente, colega de la Departamentul Educație, Simona Anghel, a prezentat diverse opinii, ale reprezentanților Ministerului Educației, Inspectoratului Școlar, ale sindicatelor (pe post de Iuda!) și ale unor profesori. În rândurile de mai jos, am să redau o simplă părere personală, vizavi de această chestiune. 


De 8 ani, nu s-au mai organizat concursuri pentru funcțiile de directori de școli și îmi vine greu să cred că se va schimba ceva de data aceasta. Miza este una uriașă, iar reprezentanții clasei politice, care blochează constant concursul, vor face tot ceea ce le stă în putință pentru a nu scăpa pârghiile din mână și, mai ales, de a nu crea un precedent "periculos". Periculos pentru politică, nu pentru educație. 


De ani de zile, cu foarte mici excepții, în fotoliile de directori au fost instalați oameni apropiați mediului politic, legăturile ombilicale cu partidele fiind evidente. Pentru unii, numirile (în interesul învățământului - ce glumă bună!!!) au venit drept recompensă pentru activitățile din campanii. Au mai fost soții/amante de politicieni, mici "băieți deștepți" specializați pe contracte, dar și personaje slabe de caracter, în poziția "ghiocel", care, la un moment dat, sub o formă sau alta, pot fi utili. Toate aceste tipologii răspund instantaneu la comanda politicului. Ei știu că, așa cum au intrat, așa și pot ieși - adică la fel de repede pot fi radiați. Nu comentează, nu ridică privirea din pământ în fața "stăpânului". Se fac lucrări, se aduc și voturi. 


Și cum ai putea, tu, politicianule, să deranjezi acest sistem care funcționează bine mersi și aduce numai beneficii? Cui? Cui trebuie! 


În al doilea rând, organizarea în data de 12 octombrie 2016 a concursului național de directori ar crea, cum spuneam, un precedent "periculos". Dacă Educația ar reintra pe o linie a normalității, de ce nu s-ar implementa mecanismul și în alte domenii? Și mă refer aici la armata de directori și directorași din instituțiile de stat, companii, deconcentrate, numiți în funcție de apartenența politică. Dacă s-ar deschide "robinetul" concursurilor, mulți ar mai plânge. Cred că am fi o țară a bocitoarelor! 


Așteptăm cu mare interes decizia de astăzi a Senatului, într-un context în care însuși ministrul Educației, un tehnocrat, recunoaște că amânarea concursului pentru anul viitor ar fi, scurt și cuprinzător, o nouă mizerie a politicului!


Comentează știrea

Draga Sorin
19 septembrie 2016
Nu ai pus punctul pe "i"

Nu-i nimic,il pun eu........Dacă Educația ar reintra pe o linie a normalității, de ce nu s-ar implementa mecanismul și în alte domenii ? Armata de directori și directorași din instituțiile de stat, companii, deconcentrate, numiți în funcție de apartenența politică nu ar avea cum sa mai contribuie la bunastarea partidului.Din cate stim,armata asta de directorasi are un salariu lunar de mii de euro,indiferent de performantele compamiei.Ei bine,aici punem punctul pe "i".Directorii sunt obligati sa finanteze partidul/partidele din salariul lor.Vrei bani multi,trebuie sa cotizezi la partid.Exemplul senatorului liberal care a fost obligat sa cotizeze la PNL fara chitanta este concludent.Probabil ca acesti directorasi sunt protejati de partid sau le sunt inlesnite si alte afaceri cu statul.Bunastare de partid.E simplu.

eu
19 septembrie 2016
Vax

Partial de acord. Este adevarata chestia cu politizarea invatamantului. Si inca in ce hal ! Dar in noua metodologie de concurs exista o mare scapare : acordul Consiliului Profesoral !!! Ba chiar PROPUNEREA Consiliului Profesoral as zice eu ! De aia merg lucrurile prost in invatamant ! Ce director este ala care nu este sustinut de colegi ? Care nu isi sustine colegi ?? Degeaba este el tare in legislatie daca isi plimba colegii prin tribunale ! Cazuri existente, pe probate ! Un individ bun la legislatie sau in competente de comunicare nu este neaparat un director bun !

Profesor
19 septembrie 2016
Functii

Domnule dragă,nu am retinut numele,si matale te pricepi la invatamant si functii?De aceea am ajuns aici,toti va bagati nasul unde nu trebuie! Catalog nu doriti si salariile noastre?

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 Septembrie 2016
Stire din Politică-Administrație : Micuța milionară  și turma liberală
Pagina a fost generata in 0.429 secunde