Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, invitație la Muzeul de Artă, la expoziția artistei Anca Pașa Deaconu

138
Cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, invitație la Muzeul de Artă, la expoziția artistei Anca Pașa Deaconu - anca-pasa-1681380666.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Constanța celebrează Ziua Mondială a Artei – marcată anual la 15 aprilie, data de naștere a artistului renascentist de geniu Leonardo da Vinci  (1452–1519) – prin expoziția Față în față. Luna albă a artistei Anca Pașa Deaconu.

Expoziția continuă seria de evenimente pe care artista le-a organizat ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul Față în față la Muzeul de Artă Constanța (august 2022) și Față în față. Începuturi la galeria ARTA a U.A.P. Craiova (februarie 2023), în care a combinat cu rafinament și inteligență vizuală diverse medii de expresie: pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance.

<<Preocupată de conceptul de dualitate, exprimat prin binomul alb-negru – cu conotații simbolice legate de dihotomii: ziua și noaptea, lumina și întunericul, binele și răul – Anca Pașa Deaconu propune de această dată o amplă instalație site-specific, creată special pentru una dintre sălile dedicate expozițiilor temporare de la parterul Muzeului de Artă Constanța, însoțiță de un performance documentat filmic. Instalația consistă în cinci panouri de mari dimensiuni (două pe peretele frontal și trei suspendate de plafon), pictate în negru și parțial drapate în pânză neagră, sugerând un cer nocturn. Într-o primă secvență, bucăți din aceeași pânză se regăsesc răspândite pe jos, ca și când ar fi „picate” din cer. Într-o a doua secvență, bucățile de pânză neagră de la sol dispar – cu excepția uneia singure, poziționate în mijlocul sălii – și sunt înlocuite cu mari sfere albe. Pe pânza neagră centrală se află o sferă mai mică, iar în jurul ei sunt așezate în genunchi patru tinere costumate în alb (două perechi de fete gemene). Într-un fel de ritual magic, acestea încep să picteze cu mâinile sfera în alb, apoi trei dintre ele se ridică și înalță sfera albă până la nivelul panoului negru central, ținând-o în mâini ca pe un prețios trofeu, pentru a marca triumful Lunii albe.>>, a relatat istoricul și criticul de artă Eduard Andrei.

Anca Pașa Deaconu (n. 23 aprilie 1978, Cernavodă, jud. Constanța) este artist vizual și profesor de arte vizuale. Se exprimă în diverse medii: pictură, grafică, fotografie, colaj, artă video, instalație, obiect, performance. În perioada 2000-2006 a participat la realizarea mai multor ansambluri de artă monumentală (mozaic și pictură murală) pentru edificii laice și religioase. Este licențiată a Universității „Ovidius” din Constanța, Secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative (2004). Deține o diplomă de masterat de la Universitatea Națională de Arte din București, Secția Pictură (2008) și în prezent este doctorandă la aceeași universitate. A avut opt expoziții personale și a participat la peste 50 de expoziții de grup. A fost distinsă cu mai multe premii, între care: Premiul Special al Juriului la Bienala „Ion Andreescu”, Buzău (2010) și Premiul pentru artă fotografică la Expoziția „Portret și Autoportret”, acordat de U.A.P.R. – filiala Iași (2022). Din 2005 este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța 1.

     

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4861 secunde