Dansuri, diplome și flori, la spectacolul ce a marcat Ziua Limbii Turce

259

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat Ziua Limbii Turce printr-un spectacol de gală care a avut loc joi, 8 iunie, la Constanţa. Evenimentul a fost organizat de Comisia de cultură a UDTR pentru a marca aniversarea a 7 ani de când se sărbătoreşte Ziua Limbii Turce în România, ca urmare a proiectului de lege iniţiat de deputatul Iusein Ibram, în anul 2016.

Spectacolul a debutat cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei şi a continuat cu alocuțiunea rostită de consilierul din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Constanţa, Edi Vuap, cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Turce.



„Într-o societate globalizată şi în care frontierele se estompează treptat, limba maternă rămâne una dintre cele mai puternice conexiuni pe care le avem cu rădăcinile şi cu cultura noastră. Am avut onoarea, în calitate de tânăr musulman ce activează în administraţia publică, să colaborez şi să interacţionez cu membrii diferitelor organizaţii ale minorităţilor etnice din judeţ, contribuind astfel, împreună, la modelul de convieţuire dobrogean, prin susţinerea şi promovarea diversităţii lingvistice şi multietnice. Doresc să închei prin a vă încuraja pe toţi să fiţi mândri de limba şi cultura voastră, eu unul sunt”, a spus Edi Vuap.



Evenimentul a continuat cu un program de dansuri populare româneşti susţinut de ansamblul folcloric „Izvoraşul Dobrogei”, coordonat de Elena Dordea. A urmat acordarea de plachete aniversare ambasadorului Republicii Turcia în România, E.S. Ozgür Kıvanç Altan, preşedintelui Fundaţiei MAARIF România, Alparslan Ateş, şi preşedintelui TIAD Bucureşti, Ufuk Tandoğan. Plachetele au fost înmânate de preşedintele UDTR, ing. Fedbi Osman, consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Emre Yurdakul, şi coordonatorului MAARIF România, Tuna Balkan. A mai fost acordată o plachetă aniversară inspectorului şcolar general Sorin Mihai pentru sprijinul consecvent acordat studiului limbii materne în şcolile din judeţul Constanţa şi activităţilor şcolare de promovare a limbii şi culturii turce. Placheta a fost preluată de inspectorul şcolar Icbal Anefi.




În cadrul aceluiași eveniment, au fost premiaţi elevii clasaţi pe primele 4 locuri la concursul naţional „Güzel Dilim - Frumoasa mea limbă turcă”, organizat de Ministerul Educaţiei şi IȘJ Constanţa în parteneriat cu UDTR, la începutul acestei săptămâni. Elevii au primit premii în bani din partea Ministerului Educaţiei şi Uniunii Democrate Turce din România. Premiul I la secţiunea recitare a fost câştigat de elevele Esma Mustafa (Şcoala Gimnazială nr.39 „Nicolae Tonitza” Constanța) și Esra Șefchi (Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia), iar la secțiunea interpretare vocală de Koșkan Melisa Defne, elevă la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța. Premiile din partea Ministerului Educaţiei au fost înmânate câștigătorilor de inspectorul școlar Icbal Anefi, consulul general Emre Yurdakul, coordonatorul MAARIF România, Tuna Balkan, împreună cu reprezentantul Institutului Cultural „Yunus Emre” Constanţa, Ilhan Calivet, iar cele din partea UDTR de președintele Osman Fedbi, secretarul general Ervin Ibraim și președinta Comisiei de învățământ, Vildan Bormambet. Au mai susţinut programe artistice, primite cu aplauze de publicul spectator, ansamblurile folclorice „Fidanlar” şi „Şirinler” ale UDTR. În cadrul spectacolului s-a dat citire mesajului consilierului prezidențial Sergiu Nistor, transmis președintelui Osman Fedbi și deputatului Iusein Ibram de Ziua Limbii Turce. Uniunea Democrată Turcă din România a mai acordat plachete aniversare pentru activitatea de conservare și promovare a valorilor etno-culturale turce doamnelor Melek Osman, coordonator Patrimoniu Etnocultural, Nazigher Mustafa, președinte sucursala UDTR Constanța, Seriha Menseit, sucursala UDTR Techirghiol, și Aiten Borseit, președinte sucursala UDTR Cobadin. Spectacolul a fost prezentat de Serin Türkoğlu și Irfan Memet. Evenimentul a fost coordonat de președinta Comisiei de cultură a UDTR, prof. Serin Türkoğlu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3604 secunde