De 130 de ani, Muzeul de Arheologie Constanța povestește istoria

517
De 130 de ani, Muzeul de Arheologie Constanța povestește istoria - 1d015de3059eb8754a365b5bbc735818.jpg

Articole de la același autor

Sesiunea internațională "Pontica" se desfășoară, în această perioadă, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), cu participarea a numeroși cercetători, muzeografi, profesori și, în general, oameni care au ceva interesant de spus în domeniul istoriei.
Sesiunea este dedicată împlinirii a 130 de ani de la prima menționare a MINAC, cuvântul de deschidere fiind susținut de dr. Gabriel Custurea, directorul instituției: "În România, puține sunt instituțiile care au 130 de ani, pentru că aici e greu să faci ceva. Ca dovadă, acest muzeu, după ce e amintit prima dată în 1879 într-o telegramă, mai are nevoie de câteva decenii pentru a exista în acte, pentru că se afla pe teritoriul României, unde nimic nu se face repede. După decenii de cvasi-ilegalitate, primește actele, și urmează alte decenii pentru a avea un sediu. Devine, apoi, unul dintre cele mai importante muzee din sud-estul Europei".
Așa cum se poate vedea și din expoziția foto-documentară amenajată la MINAC, cu această ocazie, pe 30 august 1879, prefectul Constanței din acea vreme, Remus Opreanu, a trimis o telegramă ministrului Mihail Kogălniceanu, prin care anunța că elevii școlii normale din Bârlad, aflați la Constanța, au vizitat "muzeul și mo-zaicurile".
Raportul din 1916, semnat de Vasile Pârvan, propune o listă a materialelor arheologice luate în timpul războiului, și care trebuie aduse înapoi "la locul de unde au fost ridicate". Astfel, aflăm că numeroase obiecte au fost ridicate "dela Muzeul din Constanța", "dela Muzeul Cetății Ulmetum", "dela Cetatea Histria", "dela Muzeul din Mangalia" și "dela Muzeul din Adam Clisi".
În jurul anului 1920, colecțiile muzeului erau adăpostite pe holul Primăriei, apoi într-o sală a Liceului "Mircea cel Bătrân". În 1928 este organizată, în fața Cazinoului, o expoziție per-manentă cu profil arheologic și etnografic, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Șapte ani mai târziu, prof. Constantin Brătescu a demarat procesul de clasare a materialului pe secțiuni istorice, punând bazele unei organizări științifice a muzeului. În 1938, muzeul avea 1.000 de piese de inventar, iar în următorii cinci ani, sub conducerea lui Vasile Canarache, este deschisă o expoziție per-manentă de arheologie, cu titulatura Muzeul de Arheologie Dobrogea, pentru ca, în 1975, muzeul să capete noi dimensiuni, devenind Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar pe 25 decembrie 1977 este inaugurat în fosta Primărie a municipiului.
Merită amintiți ctitorii, custozii și directorii muzeului: Remus Opreanu, Ion Bănescu, N. Orghidan, Ilie Ghibănescu, Iulian Ștefănescu, Constantin Brătescu, Ioan Micu, Ioan Blum, Nubar Hamparțumian, Nicolae Harțuchi, Vasile Canarache, Adrian V. Ră-dulescu, Mihai Irimia, Gheor-ghe Papuc, Traian Cliante, Constantin Chera și Gabriel Custurea.
Sesiunea internațională "Pontica" aduce laolaltă cer-cetători de istorie din România, Bulgaria și Franța, care prezintă, la MINAC, comunicări științifice grupate pe secțiunile Pre-Protoistorie, Greco-Romană, Numismatică, Medievală și Modernă –Contemporană.
Astăzi, de la ora 9, va începe cea de-a doua serie a comunicărilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.8527 secunde