Dezastrul din învățământ începe din clasa I. Cine-s vinovații?

37110
96
Dezastrul din învățământ începe din clasa I. Cine-s vinovații? - fonddezastrul1-1449594744.jpg

Articole de la același autor

Încet, dar sigur, învățământul românesc s-a apropiat de dezastru nu numai din cauza salariilor de mizerie oferite cadrelor didactice, dar și ca urmare a unor decizii care nu au urmărit decât să propulseze orgoliul tembel al unor miniștri ai Educației.

Printre aceste decizii "halucinante", se numără și aceea a ministrului Mircea Miclea, care, în anul 2005, se fălea cu surpriza cea mare: renunțarea la repetenție pentru clasa I, măsură considerată absolut benefică pentru dezvoltarea psihică a micului școlar.

Ieri, dintr-o discuție cu prof. Carmen Sulea, directorul Școlii Gimnaziale "Ioan Atanasiu" din Lipnița, am reținut că în zadar învățătorii se chinuiesc să ducă la capăt generații de elevi care nu-și doresc să învețe, mai ales că nici din partea părinților nu au vreun sprijin. "Și, din păcate, din ce în ce mai mulți elevi abandonează. Învățătorii muncesc chiar individual cu ei și ca director sunt mulțumită de implicarea lor, dar de unul singur nu se poate ajunge la rezultate bune", afirma prof. Sulea.

Întrebat de ce ajung în gimnaziu elevi care nu știu să scrie corect românește sau să facă înmulțiri, același director a declarat: "Prostia pleacă încă din cla-

sa I, când copii care nu fac legătura de la sunet la literă ajung să promoveze în clasa a II-a fără să știe să scrie. Până să apară acel ordin care ne interzice să-i mai lăsăm repetenți, am avut copii care au repetat clasa I și au ajuns apoi premianți. Ne este milă de ei și nimeni nu-și dorește să umilească un elev de 7 ani, dar părinții trebuie să înțeleagă că este spre binele copilului să-și însușească alfabetul", a mai adăugat prof. Sulea.

Mai mult, prof. Osman Orhan, directorul Școlii din Făurei, afirma că a avut o elevă de clasa a III-a transferată de la o școală din Constanța care nu știa să citească.

"Nu se întâmplă numai la noi, în mediul rural. Ba chiar noi mai lăsăm corijenți în clasele primare, lucru care nu prea cred că se întâmplă la oraș. Este aberant să nu-i poți lăsa corijenți în clasa I, chiar dacă ești conștient că respectivul elev nu cunoaște alfabetul, nu știe să scrie și să citească. Șansele lui pe mai departe sunt aproape nule, pentru că nu are timp învățătorul să mai recupereze programa pierdută", a mai spus prof. Orhan.

Interesant este faptul că în ordinul 4925 din septembrie 2005 se spune că, în învățământul primar, repetenția apare numai după finalizarea ciclului de achiziții fundamentale (clasa a II-a). Păi, ce achiziții să facă respectivul elev care nu știe să scrie?

"Îi mințim că-s minunați!"

O altă mare tâmpenie în opinia părinților, pe care nu i-a consultat nimeni, este renunțarea la note în învățământul primar, din anul 1998, când un alt ministru orgolios, Andrei Marga, și-a "marcat" mandatul cu noua modalitate de evaluare a activității școlarilor, și anume introducerea unor criterii de performanță. Sistemul de notare cifrică a fost înlocuit prin calificative, bazate pe prezentarea rezultatelor sub forma descriptivă.

Prof. Alina Ivașcu, de la școala din Coslugea, consideră că, odată promovat în clasa a II-a un elev care nu știe să scrie și să citească, tot ciclul achizițiilor fundamentale este zdrobit.

"Știu că mă număr printre puținii învățători care mai lasă elevi repetenți, dar le explic că nu am absolut nimic cu bieții copii. Ei trebuie să știe să citească pentru a se putea păzi de pericole. Și le explic că, atunci când au în față o sticlă cu un lichid, ei trebuie să știe să citească dacă e suc sau otravă. Din păcate, tot sistemul de învățământ este la pământ, pentru că îi mințim că-s minunați încă din clasele primare și ei ajung în clasa a II-a și nu înțeleg ce li se predă colegilor pentru că nu cunosc literele. Știu că este dur să-i spui unui copil că trebuie să repete anul școlar, dar nici nu poți să-l minți la infinit că este minunat promovându-l", a mai declarat același tânăr cadru didactic constănțean.

v v v

Așteptăm pe site-ul cugetliber.ro opiniile dvs. legate de acest subiect și vom transmite și noi mai departe Ministerului Educației și noului ministru aceste constatări ale cadrelor didactice din mediul rural constănțean. 

Comentează știrea

96 comentarii. Pagina 5 din 10. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 6 ...10 
Cristi
9 decembrie 2015
Ce-i de facut ?

Lipnita , Faurei , Coslugea si alte scoli , am putea enumera chiar o suta , de unde se pleaca la liceu , sau in abandon scolar , fara sa se fi insusit operatiile de baza din invatamantul primar : scris , citit , adunare , scadere , inmultire , impartire ... De ce ne miram ? Este vina dascalilor , a elevilor , a parintilor , a managementului defectuos de la nivelul scolilor , la nivelul ISJ Constanta , sau la nivelul ministerului ? Oricum vom indica vinovatii , lasand repetenti in clasele a l -a , sau a ll - a , am proceda absolut aberant . Ideea de repetentie este compromisa chiar la clasele gimnaziale , in randul copiilor , care vin la scoala pentru alocatia complementara , sau pentru aceia care vad in scoala un chin de fiecare zi , un efort sisific , la finalul caruia nu se intrevede nimic in afara saraciei ... Ca sunt lasati corigenti in clasele a l - a si a ll - a , iara arata lipsa coerentei in educatie . Adica , in scoli cu directori fara caracter , fara studii serioase , fara competente manageriale si fara autoritate , numiti pentru ca sunt din anumite gasti politice , de fapt , grupari mafiote cu acte , se interpreteaza Legea educatiei dupa ureche , fiecare avand impresia ca face educatie , cand de fapt acestia sunt problema si nu solutia din invatamant . Exemple sunt numeroase , cu sutele , in ultimii 25 de ani ... La Vulturu , primarul si-a pus mama , o invatatoare agramata , plafonata , acrita si expirata , director de scoala . La Silistea , tot o invatatoare modesta , cu tupeu , avand studii medii , pusa director , pentru bunele si subteranele relatii cu primarul . Salariul ei lunar , ajungand la suma de peste 4000 de lei in ultimii 12 ani . La Castelu , gagicile lui Niki , au fost favorizate , de la gradinita , pana la liceul agricol . La Valu lui Traian , o matracuca profesoara de matematica , incompetenta , lipsita de caracter , politruc de campanie electorala , este tinuta in functie , cu ajutorul primarului mafiot . La Medgidia , la Mangalia , la Constanta , Harsova , Ovidiu , Kogalniceanu , Cernavoda etc., tovarasele de partid si tovarasii inepti , de clan , de gasca mafiota , de mafie din sistem , sunt sustinuti interesat de catre PSD , PNL , UNPR , turci , tatari , lipoveni si tigani , pentru ca sunt reprezentati astfel in deriva invatamantului dobrogean . Despre inspectori , care vin tot din rahatul politic de dupa revolutie si pentru care se organizeaza chiar concursuri regizate , spre a avea cica legitimitate , ce sa mai spunem ? Cand vedem in aceste functii bacante de ambele sexe , teleghidate politic , neveste , fine , verisoare , amanti , amante , activisti de partid , pupincuristi notorii s.a. , numai in invatamant nu-ti vine sa lucrezi ...

Bianca
9 decembrie 2015
concursuri

Este corect comentariul dumneavoastra.Rezulta necesitatea de a reseta sistemul.De a o lua de la inceput.Sa dam concursuri cinstite pentru ocuparea functiilor de inspectori,inclusiv pentru Inspector general.Sa dam concursuri pentru titularizare.Acesti profesori au dus invatamantul romanesc aici.Sa continuam doar cu cei mai buni.Eu am luat 9,25 la titularizare si merg la tara,departe de Constanta.Valoarea nu tine seama de numarul anilor.Vreau examen de titularizare pentru toti profesorii.Titularizarile ticaloase sa fie anulate!!

Răspuns la: Ce-i de facut ?
Adăugat de : Cristi, 9 decembrie 2015
Lipnita , Faurei , Coslugea si alte scoli , am putea enumera chiar o suta , de unde se pleaca la liceu , sau in abandon scolar , fara sa se fi...
mirare!!!
9 decembrie 2015
mirare!!!

Ia uite, domnule, mai sunt cazuri de numiri politice! Iese lumea in fata si se plange. Nu degeaba s-a tot scris despre Stan si nu e lumea atat de nebuna cum vor unii sa se creada. Vai de examenul de titularizare al lui Stan,... Cojocaru sa traiasca! Si cu doctoratul la fel! ..... Si, uite cum te trezesti cu o mare incompetenta ca mare sefa care mai are si probleme psihice si care "rade" tot in calea ei! O sa casapeasca si scoala 28, una dintre scolile bune ale Constantei.

Răspuns la: Ce-i de facut ?
Adăugat de : Cristi, 9 decembrie 2015
Lipnita , Faurei , Coslugea si alte scoli , am putea enumera chiar o suta , de unde se pleaca la liceu , sau in abandon scolar , fara sa se fi...
viorel
9 decembrie 2015
acelasi

Nenea Suca,mata stai la.munca.suplimentar si neplatit?ai idee cate sambete sta nevasta mea la scoala,neplatita la concursuri la corectat,supravegheat?.si cine beneficiaza de asta?metodistele si inspectoarele isi trec in cv faptul ca au organizat si elaborat subiectele ptr concursuri si ele obtin 25%in plus la salariu.adica gradatie de merit.si restul.muncesc gratis sa le faca lor c...l mare..si inainte cand se lucra ptr olimpiada cu copiii,profesorii luau salariu de merit.stai calm si nu vorbi prostii.ca orice om.daca nu e motivat.nu face munca in plus,gratis..pasiunea ptr meserie nu tine de foame in zilele noastre.nu plateste facturile familiei..si,daca tot propuneti, .suplinitorii cred ca scriu asta,examen la 4 ani.propun sa se faca asta in orice domeniu de activitate.la medici.la pompieri.la.politisti.militari.judecatori.aveti ce aveti cu profesorii.Va procepeti voi roma ii la.toate .dar unii aveti dor 3 clase terminate..voi de ce sa fiti pe viata la posturile voastre.unde lucrati acum.in domeniul vostru de activitate,ca doar o singura data ati dat concurs(daca nu ati intrat cu pile.relatii.spaga) ..Daca s ar face asta la toate categoriile profesionale...ptr ce va legati numai de profesori?n am vazut niciun medic dat afara ptr malpraxis sau sa sustina alt concurs.n am vazut vreu pompier sau politist sa dea examen daca nu si a facut treaba cum tb si nu numai.asa ca vrem noi la 4 ani sa fie evaluat.Posturi nu exista ptr ca.se dau "pe sub mana",ptr ca,pensionarii stau inca 3 ani dupa ce ies la pensie,pentru ca,unele pensioanare,cum e mama actualului primar,mama lui Fagadau.sta in gradinita nr.51 de ani de zile..are 68 de ani fratilor si ocupa post in buricul orasului,iar ca ea.sunt multe persoane.asa ca,de unde posturi?invata si dumneata pana iei nota cea mai mare.ca doar cei cu note foarte mari ajung pe posturi bune.e logic.Sotia mea a dat examem an de an,timp de 6 ani si a facut naveta pana a luat 9 si 20 la examen si apoi s-a titularizat..E logic.cine ia nota cea mai mare.obtine post, ca la orkce concurs.Ce ar fi acum ca toti acei care au picat de ex.la cincursul organizat la ISU sa ceara peste 4 ani evaluare celro care au luat nota mare.doar ca sa i tre cei care au luat acum nota mica? Sunt multe persoane are au post in C-ta.ptr ca au dat spaga..ti -as enumera 10 persoane,colege de ale sotiei.care n au dat examen.dar au avut bani, acum cativa ani si s-au titularziat..STiu si persoane care au doar gr. 2 si sunt la scoli din oras.desi nu aveau voie.dupa iesirea la pensie sa mai fie in sistem.fara gradul 1.dara.daca au bani sa dea unde tb..E vorba ca in Romania posturile se dau pe pile.relatii.etc..ceea ce propui dumneata cred ca e aceeasi persoana care a scris de mai multe ori.este o aberatie..daca te-am luminat de ce nu gasesti post.ma bucur enorm ptr tine.pana atunci.invata sa iei nota cea mai mare la concurs si roaga- te ca directorii sa scoata posturi la titularizare.ca se tin ptr a fi date..la cine da mai mult.plicul sacosa.daca intelegi ce vreau sa zic.Habar nu ai tu cum s-a ajuns in unele.locuri.daca nu dai plicul la director .cadoul de Craciun.esti persona non grata..nu ai liniste in scoala cu acea directoare..asta se intampla in C-ta.dragele.mele..asta a ajuns Romania..spaga.pile.relatii.daca bu ai.esti terminat

mirela
9 decembrie 2015
suca,aberezi !

pentru cultura ta,suca,cei care sunt stangaci din nastere au aceeasi dexteritate cum ai tu cu dreapta.Nu este bine sa fortezi copilul sa scrie sau sa faca altceva cu mana dreapta,daca el este stangagi.Asa cum nici pe tine,care presupun ca esti dreptaci,nu trebuie sa te forteze nimeni sa faci ceva cu mana stanga.Mai studiaza,inainte de a te da tu mare expert in ale educatiei !

Răspuns la: invatamant
Adăugat de : suca ion, 9 decembrie 2015
inainte profesorii faceau pregatire olimpiade fara a cere supliment de salariu, exista mandria pentru elevii olimpici/ toti vor salarii mari dar...
Gelu
9 decembrie 2015
Popescu familie de sarantoci

de-aia nu progresati, sunteti niste carpanosi si nescosi in lume. Nu-i da nimeni nimic lui fii-ta, nici c-o mooie n-o miluieste. Acum marsh si boceste.

Menumorut
9 decembrie 2015
toti analfabetii

toate cazaturile, toate resturile au ajuns tineri profesorasi. Daca nu reusesti in niciun domeniu, in ziua de azi, te faci profesor, uite-asa ne pomenim cu haite de Popesti. Poate sa va titularizeze in fiecare an, nu schimba nimic, nici nu-ti potoleste setea de certificare. Falsuri - asta sunteti si asta o sa simtiti indiferent la cate examene de pseudo-titularizare v-ati prezenta.

suca ion
9 decembrie 2015
as vrea sa-i ling

bijboasca ioanei popescu, s-o titularizez si s-o cimentez in gat.

suca ion
9 decembrie 2015
as vrea sa-i ling

bijboasca ioanei popescu, s-o titularizez si s-o cimentez in gat.

suca ion
9 decembrie 2015
as vrea sa-i ling

bijboasca ioanei popescu, s-o titularizez si s-o cimentez in gat.

96 comentarii. Pagina 5 din 10. Click pe pagina dorită : 1 ...4 5 6 ...10 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3571 secunde