Universitarul dr. Marian Zidaru, candidat la șefia MINAC:

"E momentul ca cineva să mai facă ceva pentru acest muzeu"

1708
21
Cel de-al doilea candidat la funcția de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Marian Zidaru, este profesor la Universitatea "Andrei Șaguna".  Absolvent al Facultății de Științe Economice și al Facultății de Istorie, prof. Zidaru are un doctorat în istorie, cu tema "Relații politice și economice româno-britanice 1939-1947". 


- Au existat controverse legate de doctoratul dvs. 


- Da, l-am realizat conform Legii 84/1995. Nu am stat șapte ani la doctorat, cum s-a scris, ci am obținut o prelungire de un semestru pe lângă cei șase ani, întrucât prof. univ. dr. Viorica Moisuc a considerat că lucrarea poate fi îmbunătățită. În final, am obținut Cum Laude, care este totuși o distincție, față de alții care nici nu au acest doctorat. Nu am obținut Magna pentru că mi s-a explicat că nu figurez în arhivele britanice. Între timp, am fost de trei ori, ultima dată vara aceasta, două săptămâni, împreună cu domnul prof. George Lascu, de unde am venit cu 4.000 de cadre de documente, într-un proiect finanțat de Departamentul pentru românii de pretutindeni cu tema "Românii și aromânii balcanici 1850-1950". 


De asemenea, am mai urmat un curs postuniversitar academic - Relații internaționale și integrare europeană, de doi ani, la Școala națională de studii politice și administrative, finalizat cu o lucrare de diplomă. 


- Ce v-a determinat să candidați pentru acest post? 


- E momentul ca cineva să mai facă ceva pentru acest muzeu, care, din păcate, nu este într-o stare deloc bună și îmi doresc să fac tot ceea ce depinde de mine pentru a-l aduce măcar acolo unde era la începutul anilor ’90. Odată cu trecerea timpului, nu dă semne că și-ar reveni, în schimb se degradează continuu. Eu zic că s-a făcut o mare greșeală, din păcate trebuie să spun încă de pe vremea lui Adrian Rădulescu. Există tendința de a termina cu istoria modernă și contemporană la acest muzeu. Și dacă ne uităm puțin peste gard, la Silistra, Tutrakan, Varna, ei acordă importanță egală istoriei contemporane, cât și arheologiei. Acum șapte sau opt ani, după ce au ieșit cele trei doamne la pensie și nu mai era niciun modernist-contemporaneist în muzeu, m-a întrebat o bulgăroaică de la Silistra unde este secția de modernă-contemporană. Când a aflat că nu mai există, a izbucnit în hohote de râs. Chiar am ajuns de râsul lumii? A fost o concepție complet greșită. Și, după ce au ajuns la Universitatea "Ovidius" contemporaneiștii la putere, au început să marginalizeze arheologia. Nu este o atitudine normală. Vorba profesorului meu Valentin Ciorbea: "În istorie, e loc pentru toată lumea". 


În mod normal, Constanța ar fi trebuit să fie un lider în trei domenii de cercetare: în balcanistică, în dobrogenistică și în studii privind istoria modernă și contemporană a Mării Negre. 


La această oră, în "Ovidius", toată lumea se ocupă de comunism, de geopolitică. 


Am avut niște monștri sacri care s-au ocupat de lucrurile acestea, dar ei sunt aproape de pensie: Stoica Lascu, Gheorghe Dumitrașcu, acum cvasi-pensionar, Ionel Bitoleanu, domnul Valentin Ciorbea mai are școala doctorală… Ce punem în loc? La muzeu mai este Lavinia (Dumitrașcu - n.r.) pe studii dobrogene. Pe balcanistică, zero barat, pe Istoria și civilizația Mării Negre e curs la "Ovidius", e și Masterat, l-am absolvit și eu, în rest nimic. Deci nu-s cercetări, care ar trebui să fie de top în acest muzeu. E grav și rușinos. 


De asemenea, nu cunosc să avem o istorie a stăpânirii otomane în Dobrogea. Și am avea nevoie de oameni care să meargă în arhivele otomane să cerceteze povestea aceasta. 


- Până și turiștii străini afirmă că văd aceleași și aceleași expoziții


- Corect! Ce văd? Arheologie? E foarte necesar să nu se înțeleagă că dau în arheologi, dar numai atât? Se văd numai cercetări de salvare și cele care se desfășoară în fiecare vară atunci când Comisia Națională de Arheologie își mai aduce aminte și mai dă bani. La un moment dat, erau vreo 10 situri arheologice în cercetări, iar acum mai sunt vreo șapte. Iar Ministerul Culturii e din ce în ce mai zgârcit cu așa ceva. 


- Și în aceste condiții, cum veți reuși să aduceți muzeului o schimbare? 


- Se pot obține fonduri, să accesăm proiecte de cercetare de la CNCSIS - Unitatea Executivă de Finanțare a Învățământului Superior, fie singuri, fie în parteneriat cu alte muzee, pentru a crește gradul utilizării cercetării științifice. De asemenea, pe istoria contemporană și modernă se pot face studii cu privire la diverse aspecte alte vieții economice, sociale politice dobrogene tot pe aceste proiecte finanțate de Ministerul Educației. Se mai pot accesa fonduri, cum am reușit noi vara aceasta, de la Departamentul românilor de pretutindeni. 


Mai sunt fondurile europene și meca-nismul de finanțare al spațiului economic european, dat de fostele țări AELS. În Transilvania, am studiat și am descoperit că Muzeul Astra din Sibiu a accesat aceste fonduri, chiar și Brukenthal. 


- Care sunt punctele forte ale proiectului dvs. managerial?


 
- 1. Intrarea în legalitate. 2. Reorganizarea despre care am vorbit până acum. 3. Un management mai aplicat spre cel modern, nu neapărat management strategic. Ceva mai spre cultural, chiar dacă nu aduce profit și consumă… Dar cultura educă, iar fără educație, vedeți unde ajungem… la manelism. 


Sunt deschis tuturor colaborărilor, în special cu ordonatorul de credit, care înțeleg că are niște proiecte. 


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
cum laude
10 octombrie 2016
sunteti total pe langa

Domnule cantidat, dvs vorbiti ca un adevarat revolutionar proletar. Nimic nu e bun pana la dvs, probabil nici dupa. Totusi, bateti campii cu talent cand vorbiti despre Ovidius. Care sunt toti aceia care se ocupa de comunism si geopolitica? Sunt trei pe comunism, vreo patru pe interbelic, unul pe moderna, vreo doi pe medievala, vreo trei pe istorie veche. Desigur, mai sunt si cei pe stiinte politice, sper ca nu vreti sa ie tot istorici. Poate ar trebui sa cititi ce scriu colegii dvs inainte de a va da cu parerea. Sper ca opera dvs va este mai familiara, sunt convins ca este de importanta capitala, pacat ca lipseste cu desavarsire.

gica contra
10 octombrie 2016
neica nimeni cum laudae

Ai dreptate cum laudae. Daca te uiti la televizor contemporaneistii nostrii de la Ovidius,cu exceptia profesorului Cojoc se pricep la de toate comunism, geopolitica, teza lui Kovesi, teza lui Ponta, insamantarile de toamna, PSD, PNL, PRU, etc. Numai la istorie nu.

hmmmm
10 octombrie 2016
bine,

bun interviu; sa-l vedem si pe Cleante!

Tomitanul
10 octombrie 2016
Da

Dintre cei 3 candidati inscrisi la sefia MINAC-ului, dl Zidaru se pare ca este de departe cel mai potrivit... Ii uram succes!!!

cum laude
10 octombrie 2016
de fapt doar laude

Deci, un gica contra care scrie nostri cu doi i (nostrii!) are pareri despre ce scriu contemporaneistii de la Ovidius. Nu mai sta atat la tv ca acolo nu iti explica nimeni cum se scrie corect si nici cu ce se ocupa contemporaneistii. La tv, draga gica contra, sunt comentarii politice, pe care unii le fac pentru ca jurnalistii sunt interesati de opiniile lor. Probabil considera ca au ceva de spus. Daca nu iti plac aceste opinii, schimbi canalul. Opera colegilor de la Ovidius, insa, este cea publicata. E drept, nu se compara cu a domnului Cantidat, care este sublima.... dar...lipseste cu desavarsire. Iar exceptia despre care vorbesti este notabila. Poate iti mai amintesti cand facea politica de la catedra, nu din studioul tv.

gica contra
10 octombrie 2016
laude fara fapte

Curat notabila coane cum laudae. La cate prostii debitati pe post este chiar memorabila. De pilda, seful vostru de trib vedea prin martie anul trecut ca in cateva luni Rusia va fi ingenuncheata si fugind cu foc in coada din Crimeea. Au trecut aproape doi ani si e tot acolo bine mersi. O alta afirmatie, este aia cu Rusia va fi infranta in Consiliul de Securitate. Serios, sa mori tu? Si eu care stiam ca e membru permanent al Consiliului de Securitate. Dar stii ce? Mai bine postez file-urile audio video ca poate asa va reimprospatez memoria. La cate perle aveti o sa rada lumea luni intregi. Asta cu opera care este cea publicata e adanca rau. Serios, si eu care credeam ca au scris acasa. Savantii sovietici inca se mai minuneaza de o asa opera stiintifica profunda ca nici acum nu si-au revenit. Dar stati linistiti ca poate analizam si minunea asta daca timpul si spatiul ne permite.

colegu
10 octombrie 2016
ba esti nebun

bai pe bune? penibilul asta vrea director? a incercat de nu stiu cate ori sa dea concurs sa intre in invatamantul preuniversitar si a luat numia 1 si 2....

Vechi
10 octombrie 2016
comentarii penibile

Oameni buni, nu vă mai certați pe subiecte inexistente. Ce contează cine e contemporanist la Ovidius sau ce operă are Zidaru. Are o operă semnificativă, formată din zeci de studii documentate pe un subiect greu, care necesită cunoștințe ample. E un bun specialist. Asta față de ceilalți doi, care nu au propriu-zis, o operă, și chiar față de oameni cu funcții foarte mari în Constanța, care au tras de 2 decenii de istorie locală contemporană și sunt văzuți ca istorici semnificativi. Nu asta e important, ci faptul că toate cele trei variante sunt DEZASTRUOASE pentru muzeu. Zidaru ar fi bun ca director adjunct, ca director plin ar trebui un șmecher adevărat, cu relații, carismă, cineva cordit. Problema e că șmecherii știu ce înseamnă un directorat la MINAC și, tocnai fiindcă sunt șmecheri, nu se bagă.

MIHAI
10 octombrie 2016
PUTINA RETINERE IN COMENTARII NU STRICA

Ar trebui sa apreciem dorinta si curajul dlui Zidaru de a candida la functia de director . Nu este obligatoriu sa ai celebritatea lui N,Iorga sau Parvan . Este suficient ca pe langa pregatirea dlui Zidaru pe care o aflam din articol , sa fie un bun manager , cu initiativa , muncitor si cinstit . Daca indeplineste aceste conditii si daca va obtine functia de director , va avea obligatia sa ne demoinstreze ca stie sa-si aleaga colaboratorii , sa antreneze tineretul universitar interesat la realizarea obiectivelor stiintifice si sa obtina fondurile necesare . Oricum , nu va reusi sa ajunga la nivelul Marelui Munte Sacru si Monstru - Hasotti . Dar , cu munca si cu rabdare , dl Zidaru , poate face cat unul mare , vorba lui Toparceanu .

Andrei
10 octombrie 2016
porc mincinos

Colegu esti un porc mincinos. Profesorul Zidaru a luat la ultima titularizare la care a participat media de repartizare 8,875. Asta se poate verifica accesand fara probleme site-ul titularizare 2015.

Răspuns la: ba esti nebun
Adăugat de : colegu, 10 octombrie 2016
bai pe bune? penibilul asta vrea director? a incercat de nu stiu cate ori sa dea concurs sa intre in invatamantul preuniversitar si a luat numia 1 si...
21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2953 secunde