Electorale în Constanța universitară. La UMC - mare fierbere, la "Ovidius" – expectativă

2653
Electorale în Constanța universitară. La UMC - mare fierbere, la

Articole de la același autor

Nu numai politica românească traversează o perioadă de mari „frământări” în ceea ce privește cele patru rânduri de alegeri - parlamentare, europarlamentare, prezidențiale și locale, dar și comunitățile universitare din România s-au aflat sau se vor afla în fața urnelor de vot, în vederea alegerii noilor rectori.

Și dacă la UMC deja am scris că prof. univ. dr. Violeta Ciucur nu a mai candidat pentru un nou mandat, la Universitatea „Ovidius” s-ar părea că conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu „rămâne în cărți”.

Mâine, 7 februarie, în intervalul orar 8-16, la Universitatea Maritimă din Constanța va avea loc primul scrutin al alegerii viitorului rector pentru un mandat de cinci ani. Și-au depus candidaturile patru universitari: doi profesori - Cornel Panait și Costel Stanca, și doi conferențiari – Ion Omocea și Gabriel Raicu.

În schimb, la Universitatea „Ovidius”, doar ce s-au validat alegerile în consiliile facultăților, iar în jur de 21 februarie urmează să aibă loc alegerile pentru membrii Senatului. Această etapă va fi urmată de un referendum, cel mai probabil la începutul verii, referendum intern pentru stabilirea modalității de alegere a noului rector. Sunt trei variante puse în discuție: alegeri generale, vot universal și secret sau concurs public. Ultima etapă este cea a concursului pentru funcția de decan, cel mai probabil pe la sfârșitul de iulie sau în prima jumătate a lunii septembrie.

Particularitatea alegerilor la Universitatea „Ovidius”, care sunt printre cele mai întârziate, este dată de trecutul electoral grav dat peste cap de evenimentele din 2013, când Tiberius Dănuț Epure a fost prins când lua mită 4.000 de euro și a fost înlăturat de la conducerea celei mai mari universități constănțene. De la acel moment, amânările și interimatele au dat oarecum peste cap ciclurile electorale. Acestor bulversări li s-a adăugat, din nefericire, și amânarea, din motive de pandemie, din 2020.

Reamintim că, în urmă cu patru ani, pentru funcția de rector și-au depus candidaturile conf.univ.dr. Dan Marcel Iliescu, prof.univ.dr. Dumitru Octavian Unc, prof.univ.dr. Mamut Eden și Tiberius Dănuț Epure, dar care a primit aviz negativ, contestând decizia în instanță.

Și dacă prof. univ. dr. Mamut Eden a declarat că nu mai ia în calcul o nouă candidatură, s-ar părea că prof. univ. dr. Tiberius Dănuț Epure nu încetează să spere că ar putea reveni la Universitatea „Ovidius”. Doar că noua Carta universitară prevede că viitorul candidat la funcția de rector trebuie să fie titular al uneia din cele 16 facultăți.

În ceea ce-l privește pe conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, în ciuda faptului că nu ne-a confirmat o candidatură, surse din mediul universitar ovidian susțin că se află în topul preferințelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5431 secunde