Eveniment editorial la Muzeul de Artă, dedicat moștenirii istorice și culturale otomane din regiunea Dobrogei

274
Eveniment editorial la Muzeul de Artă, dedicat moștenirii istorice și culturale otomane din regiunea Dobrogei - fondmuzeuldearta-1669317680.jpg

Articole de la același autor

În debutul acestui weekend, Muzeul de Artă invită constănțenii la un eveniment editorial realizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar pe cei mici la un atelier de pictat globulețe.

Vineri, 25 noiembrie, începând cu ora 10, va fi organizat atelierul de creație artistică intitulat „Lumină și culoare – pictură și desen pe globuri”, acțiune care face parte din proiectul „Lumea magică a formelor și culorilor”, pe care Muzeul de Artă Constanța îl implementează, în perioada noiembrie – decembrie 2022, în parteneriat cu Grădinița „Căsuța din Pădure” și Palatul Copiilor din Constanța. Proiectul include o serie de ateliere de creație artistică, care se vor desfășura în lunile noiembrie și decembrie 2022, la Muzeul de Artă Constanța.

„Lumină și culoare – pictură și desen pe globuri” este prima activitate din proiect și se va realiza cu preșcolari de la Grădinița „Căsuța din Pădure” din Constanța. În cadrul acestei activități copiii vor primi bile din polistiren, pe care le vor decora folosind acuarele și creioane colorate. Fiecare participant la activitate va avea posibilitatea să se exprime liber și creativ. Bilele din polistiren decorate vor fi utilizate pentru împodobirea bradului de Crăciun al Muzeului de Artă Constanța.

La activitate vor participa copiii din Grupa Veverițelor (grupă mijlocie), de la Grădinița „Căsuța din Pădure”. Grupul de lucru va fi coordonat de doamnele educatoare Stan Camelia și Vlad Carmen și de educatorul muzeal de la Muzeul de Artă Constanța, doamna Cristina Gelan-Olaru.



O expoziție materializată între coperțile unui album


Șase ore mai târziu, tot vineri, 25 noiembrie, cu începere de la ora 16, la Muzeul de Artă este programată prezentarea catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”, realizat în cadrul editurii Monitorul Oficial, urmată de proiecția filmului de documentare al acestui proiect pe care Departamentul pentru Relații Interetnice l-a realizat la finalul anului 2021.

În cadrul lansării albumului de la Muzeul de Artă din Constanța vor lua cuvântul dr. Lelia Rus-Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, subsecretarul de stat Dincer Geafer din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, prof. dr. Metin Omer, Universitatea „Ovidius” din Constanța, dr. Adriana Cupcea, cercetător în cadrul ISPMN, și dr. Oana Ionel, consilier în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.

Albumul „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume ce a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul MIRAS – Muzeul Virtual al Turcilor și Tătarilor din Dobrogea. MIRAS, cuvânt comun limbilor turcă și tătară, înseamnă „moștenire”, exprimând astfel scopul muzeului, acela de a aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogei. În acest context mai larg, expoziția de artă vizuală este rezultatul unei cercetări în zona artei moderne românești pentru a vedea modul în care imaginea comunităților de turci și tătari și-a găsit reflexia în opera artiștilor români.

Proiectul Departamentului pentru Relații Interetnice s-a bucurat de colaborarea cu patru muzee importante – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” , Muzeul de Artă Tulcea – și include nume importante ale artei moderne românești, într-o amplă selecție de picturi și lucrări de grafică. Un alt important partener în cadrul acestei colaborări a fost Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde