Expoziție de bandă desenată – „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța”, la Muzeul de Istorie

12703
Expoziție de bandă desenată – „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța”, la Muzeul de Istorie - x-imagini-din-trecut-1695989315.jpg

Articole de la același autor

Sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 12, în Piața Ovidiu, în fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța va avea loc inaugurarea expoziției de bandă desenată „Imagini din trecut. Holocaustul în Constanța”.

Un eveniment găzduit de PRESShub, Freedom House România şi Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel, care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.

ATLFEL au fost considerați și cei 1700 de evrei din Constanța, persecutați încă din timpul Statului Național Legionar, și ulterior, odată cu intrarea României în război, în iunie 1941, evacuați din oraș și internați în lagărul de la Cobadin.

O lună mai târziu au fost mutați în satele Osmancea, Mereni și Ciobănița. Abia la finalul lunii noiembrie li s-a permis întoarcerea în Constanța, unde și-au găsit casele jefuite, bombardate.

Au îndurat lipsa alimentelor, a medicamentelor, au fost scoși la apel de trei ori pe zi, chemați la secția de poliție periodic și au prestat muncă obligatorie până în august 1944. Doar pentru că erau evrei.

ALTFEL au fost considerați și romii din județ, deportați în Transnistria, unde au fost nevoiți să facă față bolilor, foametei, frigului. Doar pentru că erau romi.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Fundația Freedom House România invită constănțenii pe 30 septembrie, de la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, să-și amintească și să înțeleagă tragedia evreilor și romilor din județul Constanța, prin cuvinte și prin imagine.

Vor dialoga cu participanții: Ana Bărbulescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ și conferențiar universitar, Universitatea din București; conf. Univ. dr. Daniel Citirigă, Prodecan, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” din Constanța; Paula Iordan, profesor de istorie, Liceul Teoretic “George Călinescu”, Constanța; reprezentanții elevilor de la Liceul Teoretic „George Călinescu”, Liceul Teoretic „Ovidius” și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" din Constanța.

Moderator: Răzvan Chiruță, redactor-șef PRESShub.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2257 secunde