Fără declarație și fără mască la grădiniță. Cum mergem la școală, din 14 septembrie

1085
Fără declarație și fără mască la grădiniță. Cum mergem la școală, din 14 septembrie - fotofondfaradeclaratiesifaramasc-1598970092.jpg

Articole de la același autor

Anul școlar 2020 - 2021 a început oficial, ieri, 1 septembrie. Elevii vor merge însă la școală din 14 septembrie. Până atunci, toate unitățile de învățământ vor trebui să fie pregătite, astfel încât să-i primească în condiții sanitare și de igienă care să împiedice răspândirea noului coronavirus.

"Cum începe școala?" este întrebarea pe buzele tuturor părinților și elevilor în aceste zile. Oamenii așteaptă un plan concret astfel încât să poată să își facă planuri, să știe cum să se organizeze în următoarele săptămâni. Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, în cursul zilei de ieri, că unitățile de învățământ vor face public modul cum vor susține cursurile abia pe data de 10 septembrie. Până atunci, încă se mai fac calcule.

"Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va anunța evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare zonă va primi evaluarea în funcție de care se va face deschiderea anului școlar.

Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta Comitetelor Județene, DSP și ISJ scenariul la care s-au hotărât să înceapă acest an școlar. Libertatea acordată unităților de învățământ, sub coordonarea DSP, ISJ și a Comitetutului Județean, este acea descentralizare în contextul în care vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă particular acest an școlar și scenariile să fie personalizate pentru fiecare școală în parte", a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, primordială este respectarea regulilor de distanțare. Apoi, ministrul a subliniat și realizarea circuitelor pentru elevi, diferențierea orarelor la clasele primare pentru a putea gestiona orele de pauză, precum și ieșirea copiilor în curtea interioară.



Niciun copil nu e luat și izolat, fără să fie însoțit


Tot ministrul Sănătății a anunțat, ieri, că autoritățile au renunțat la declarația pe proprie răspundere ce ar fi trebuit completată de părinți, atunci când își aduc copiii la școală. În plus, acesta a subliniat faptul că niciun copil nu va fi luat și izolat, fără informarea și fără prezența unuia dintre părinți, așa cum se răspândiseră zvonurile, în ultimele zile, pe rețelele de socializare.

"Nu va mai exista acea declarație pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional. Va exista o zonă de izolare unde un copil care prezintă simptome respiratorii să poată fi cantonat, la un moment dat, până la evaluarea medicală. Fiecare dintre acești copii va fi însoțit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui. Copiii de la grădinițe, până la cinci ani, nu vor purta mască", a mai precizat ministrul Nelu Tătaru.

Telverde pentru părinți

Tot în cursul zilei de ieri, Ministerul Educației a publicat ghidurile metodologice pentru profesori și școli, pentru organizarea activității școlare în acest an. Acestea cuprind recomandări privind modalitățile de lucru și sunt realizate pe niveluri de studiu. De exemplu, ghidul pentru învățământul gimnazial și liceal propune realizarea unui orar modular, care să permită parcurgerea disciplinei pe module, cu o planificare pe săptămâni.

"Ghidurile sunt publicate pe portalul de informare educatiacontinua.ro, un instrument online dedicat tuturor celor interesați de contextul educativ și sanitar în care se va desfășura activitatea în anul școlar 2020 - 2021, ca urmare a evoluției pandemiei de Covid-19.

De asemenea, deoarece există foarte multe întrebări în spațiul public, am decis să deschid o linie de telverde, la Ministerul Educației, care va fi dedicată răspunsurilor la întrebările adresate de către părinți și elevi, iar pentru directorii de unități de învățământ și pentru autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene, voi deschide o altă linie de telverde pentru a veni în sprijinul acestora", a anunțat ministrul Monica Anisie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5274 secunde