GALERIE FOTO. Miron Costin, evocat la Biblioteca Universității ”Ovidius”

397
Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu’’ a Universității „Ovidius” din Constanța evocă astăzi, 30 martie, personalitatea lui Miron Costin, oșteanul, diplomatul, dregătorul, cărturarul și patriotul care strălucește ca o nestinsă făclie din capul unghiului culturii românești. „Să redescoperim ceva din zbuciumul veacului în care Miron Costin și-a purtat prin lume gândul și fapta”, este deviza acestei inițiative.

Miron Costin s-a născut pe 30 martie 1633, ca fiu al lui Iancu Costin (cf. Vita Constantini Cantemyrii ar fi avut origini sârbești) și al Saftei, fiica lui Ionașco Coarteș.

Erudit, cunoscător de limbi străine și conștient de rolul culturii în evoluția statelor, Costin a trecut în eternitate lăsând posterității o operă valoroasă atât din perspectivă istorică, documentară, cât și din punct de vedere literar.

Activitatea dregătorului, a diplomatului ce se remarcă prin patriotism și ură împotriva asupritorilor nației sale, cunoașterea tuturor aspectelor politicii din vremea sa, experiența luptătorului s-au împletit cu preocupările cărturarului, ale istoricului devotat pământului strămoșesc și ale scriitorului deschizător de drumuri în literatura română.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3695 secunde