La Universitatea "Ovidius", numărul refugiaților nu afectează capacitatea de cazare

592

Articole de la același autor

La mijlocul săptămânii trecute, imediat după ridicarea tuturor restricțiilor, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța reluarea imediată a cursurilor fizic în universități și anularea celor online. Declarație care a generat reacții dure din partea liderilor studenților.



„Pe lângă abordarea absolut nerezonabilă, vorbim de o bulversare a procesului educațional pe care ministerul ar trebui să îl protejeze.

A considera că toți studenții se pot pregăti în câteva zile pentru a-și găsi cazare (eventual să și identifice proprietari care vor încheia contracte de închiriere pentru trei luni) și a veni în centrele universitare este o ruptură de realitate. Forțate fiind de acțiunile ministerului, universitățile sunt puse să stabilească asemenea perioade de «tranziție» (a se citi vacanță) neproductive”, se afirmă într-un comunicat-protest transmis de ANOSR.

Noroc că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ieșit cu o altă declarație, să mai… limpezească apele: „Studenții ar trebui să revină la cursuri gradual, după ridicarea stării de alertă. Știți că am pledat întotdeauna pentru o tranziție graduală, și în cazul restricțiilor și în cazul universităților. Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare și la alte universități, încât să fie posibilă această tranziție, în această lună. Există o Ordonanță 99 care modifică Legea 55, care ar putea să permită fiecărei universități, prin decizia Senatului, să ia o măsură tranzitorie care să asigure și reîntoarcerea la condiții de normalitate, la activitate față în față într-o perioadă de tranziție care nu trebuie să fie foarte lungă”, a mai spus Alexandru Rafila.

De altfel, la Cluj-Napoca, zilele trecute, studenții Universității „Babeș-Bolyai” au protestat cu pancarte pe care scria „Ziceți că ajutați, dar voi ne abandonați”, „2 luni de chirie, cât 2 ani de pandemie”, „Vrem să stăm în amfiteatre, prin decizii calculate”, „Voi doar promovați abandonul universitar” , „Fizic în teorie, dar fără bani de chirie”, „Două luni de chirie, aproape tâlhărie”, „În martie se iau flori, nu chirii”, după cum relata Cluj24.ro.



Viața studențească a Constanței revine la normal


La Constanța, păstrând… proporțiile vieții universitare, lucrurile încep să intre încet-încet pe făgașul normal, de dinainte de pandemie. Întrebat în legătură cu modalitatea decisă pentru revenirea studenților la Universitatea „Ovidius”, rectorul Dan Marcel Iliescu a declarat: „Începând cu 9 martie, în Universitatea «Ovidius» întreaga activitate didactică se va desfășura cu prezență fizică. În perioada 9-18 martie facultățile/ departamentele vor efectua demersurile necesare în vederea asigurării tranziției de la sistemul online la activitățile cu prezența fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea”.

Miercuri, 16 martie, același rector afirma că acum se organizează cazarea celor care revin din online, „pe baza acelorași criterii după care se face și cazarea de la început de an, în mod transparent și cu ajutorul organizațiilor studențești. Avem și refugiați, dar într-un număr care nu afectează cazarea studenților noștri”.

În perioada 9-16 martie au fost înregistrate cererile de cazare, urmând ca vineri, 18 martie, să fie afișat clasamentul, iar de pe 19 martie să înceapă cazările. „Datorită ridicării restricțiilor, s-a mărit și capacitatea de cazare în cămin și sperăm să fie totul în regulă”, a declarat Cristian Ștefan Șerban, președintele Ligii studenților în Universitatea „Ovidius”.

În ceea ce privește posibilitatea de a avea deja colegi ucraineni, același lider a declarat că ar exista câteva solicitări, dar, deocamdată, sunt așteptați să vină cu documentele și probabil va fi necesară și o suplimentare de locuri de la Ministerul Educației. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3827 secunde