GALERIE FOTO. Pe urmele tradițiilor și obiceiurilor dobrogene, la Rasova. Cercetare în teren a specialiștilor Centrului cultural „Teodor T. Burada”

14084

Articole de la același autor

Reprezentanții Secției Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul”- Promovare Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” au efectuat, miercuri, 10 mai 2023, o anchetă de teren în localitatea Rasova, județul Constanța.

Cercetarea a fost desfășurată de către referentul de specialitate al instituției de cultură constănțene, Ana - Laura Parfinov, cu sprijinul Ioanei Dane, profesor de geografie la Şcoala Gimnazială nr.1 Rasova, fotografiile fiind realizate de Andreea Cosma, colaboratoare a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.



Pe parcursul mai multor ore de discuții cu două dintre vârstnicele satului dobrogean, realizatoarele cercetării în teren au obținut date deosebit de interesante privind viaţa comunităţii din localitate, aspecte legate de obiceiurile de pe axa vieţii - naștere, nuntă și înmormântare, dar şi de pe axa calendaristică. Ancheta a vizat, printre altele, vechile obiceiuri și tradiții rurale încă păstrate sau pierdute deja în negura timpului. De asemenea, fotografiile realizate în timpul discuțiilor cu bătrânele satului au surprins și imortalizat interiorul unei case țărănești autentice din Dobrogea, cu decorațiuni de perete, scoarțe, covoare, perdele, ștergare, fețe de masă cu motive, cât și elemente de mobilier, toate bine întreținute și care poartă încă patina unor vremuri trecute.



Specialistul Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” - Promovare Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța ,,Teodor T. Burada”, Ana - Laura Parfinov, coordonator al activității, a declarat: ,,Reprezentanții secției au purtat discuții cu una dintre vârstnicele satului, Tudor Petra, și în cadrul cercetărilor de teren din anii precedenți, întreprinse în Rasova, contribuind astfel la probarea realității observate actualmente în teren cu fișele, înregistrările și observațiile obținute anterior”.

Ancheta de teren în localitatea Rasova le-a avut, în calitate de informatori de teren, pe localnicele Tudor Petra, în vârstă de  87 ani şi Ivan Maria -  79 ani.

 

 

 

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5803 secunde