Haos în Educație. Se îngheață sau nu anul școlar?

735
Haos în Educație. Se îngheață sau nu anul școlar? - fotofondhaosineducatie-1584986735.jpg

Articole recomandate

Vestea că se ia în calcul înghețarea anului școlar, lansată de vicepremierul Raluca Turcan, a pus pe jar cadrele didactice, dar mai ales elevii și părinții. Ministrul Educației face apel la calm, dar nu neagă complet această idee.

Cursurile sunt suspendate cel puțin până pe 16 aprilie, când ar trebui să se ridice starea de urgență. Atunci se vor împlini cinci săptămâni de când elevii și profesorii stau acasă. Însă, există riscul ca vacanța forțată să mai fie prelungită. În aceste condiții, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că se discută trei scenarii privind anul școlar 2019 – 2020, printre care și cel de înghețare.

Ideea a creat îngrijorare în rândul cadrelor didactice, dar mai ales al elevilor și părinților. Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a încercat să dreagă busuiocul și a transmis o serie de precizări cu privire la această posibilitate, fără ca să excludă însă complet varianta înghețării anului școlar. "Vreau să îi asigur pe elevi, studenți, profesori și părinți că, la acest moment, nu luăm în calcul înghețarea anului școlar sau amânarea examenelor cu un an. Specialiștii din Ministerul Educației și Cercetării lucrează la mai multe scenarii, privind cu atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele Uniunii Europene. Ministerul Educației se preocupă de modul în care elevii își continuă învățarea de acasă și obiectivul MEC este ca niciunul dintre elevi, studenți sau profesori să nu aibă de suferit", a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a subliniat că scenariile gândite de experți vor fi aplicate în funcție de evoluția crizei provocate de coronavirus în România și în acord cu deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. "În ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, precizăm că toate scenariile vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatelor și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, iar decizia va fi luată de comun acord. Fac din nou un apel la calm și îi rog pe elevi și studenți să stea în casă și să continue învățarea de acasă. Un îndemn vine și pentru părinți, pe care îi rog să ia toate măsurile pentru a proteja sănătatea copiilor noștri și pentru a-i susține în activitatea de învățare de acasă", a mai spus ministrul Monica Anisie.

"Să nu permitem ca elevii să piardă un an din viață"

Reprezentanții sindicatelor din învățământ susțin că declarațiile vicepremierului Raluca Turcan provoacă haos în educație și că există riscul major ca să fie paralizat sistemul de învățământ.

La Constanța, Asociația "Dascălii Schimbării" a transmis, la rândul său, că ideea înghețării anului școlar, lansată de Raluca Turcan, este neinspirată și că se fac eforturi pentru a derula "Școala de Acasă" în condiții cât mai bune, pentru toți copiii. "Ne declarăm în total dezacord cu afirmațiile prăpăstioase și alarmante lansate de viceprim-ministrul Raluca Turcan, referitoare la ipoteza înghețării anului școlar, într-o perioadă în care toți avem nevoie de calm, responsabilitate și solidaritate. De la începutul crizei pandemice, Asociația Dascălii Schimbării din Constanța s-a mobilizat și organizat pentru transferul cursurilor școlare în online. Dascălii mobilizați de noi și-au făcut orele cu toată seriozitatea. Ne-am pus la dispoziție în cazul în care este nevoie să ajutăm și alte școli să își organizeze activitatea de predare în online. Vom depune toate eforturile necesare, punem la dispoziție timpul nostru și know-how-ul tuturor dascălilor care ni se vor adresa, pentru a-i ajuta să se organizeze. Noi lucrăm cu elevii noștri în Microsoft Teams, o aplicație absolut potrivită și destul de dezvoltată pentru a ne permite predarea și interacțiunea cu elevii noștri exact ca în cazul predării la clasă. Haideți să ne organizăm, oameni buni, să nu permitem ca elevii noștri să piardă un an din viață", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele Asociației "Dascălii Schimbării", Nicoleta Bercaru.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4548 secunde