In Memoriam Constantin Chera. "Muzeul a fost viața sa!"

1051
In Memoriam Constantin Chera.

Articole de la același autor

Bucureștean școlit la Cluj, Constantin Chera s-a identificat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, pe care l-a slujit timp de circa 50 de ani. Avea 71 de ani și o dragoste aproape nebună pentru arheologie. Colegii povestesc că, deși se pensionase în 2016, l-au văzut la muzeu în zilele de sâmbătă și duminică, dar și în zilele de 31 decembrie, 1 ianuarie, 2 ianuarie și în multe dintre celelalte sărbători legale...

„Atât de mult și-a iubit meseria și instituția în care a lucrat, încât nu cred că a existat vreo zi în viața sa în care să nu fi fost văzut la muzeu... Excepție sunt zilele în care participa la sesiuni științifice sau la cercetări arheologice în afara orașului Constanța. Îl vedeam la muzeu în fiecare zi de lucru, de dimineața până seara târziu, deși se pensionase încă din anul 2016...

MUZEUL A FOST VIAȚA SA!!! Acesta este și motivul pentru care aici, în muzeu, și-a trăit ultimele clipe de viață! Așa o dăruire pentru istorie, pentru arheologie, pentru instituția în care a lucrat o viață, nu mi-a fost dat să mai văd!”, declară dr. Sorin Colesniuc, fost director al MINAC.

Născut în ziua de 2 noiembrie 1950, la București, Constantin Chera a urmat studiile preuniversitare în capitală și Facultatea de Istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. A finalizat studiile doctorale la Universitatea „Ovidius” din Constanța, coordonatori fiindu-i prof.univ.dr. Adrian Rădulescu și prof.univ.dr. Petre Roman.

S-a angajat ca muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în anul 1975, iar din anul 1993 până în 2016 a fost cercetător științific în cadrul MINAC. În această perioadă a fost și șef al Secției Monumente în Teritoriu (1998-2005, 2009-2016), dar și director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în perioada 2005-2009.

În urma a numeroase cercetări arheologice, dl Constantin Chera s-a specializat în arheologia epocii romane și romano-bizantine, în arheologie funerară și arheologie subacvatică. În februarie 1998 a descoperit renumitul Mormânt Hypogeu pictat din Constanța.

A publicat ghiduri, cataloage de expoziție, studii și articole de specialitate. O lucrare de excepție, publicată de Constantin Chera, este volumul intitulat „Bijuterii antice din aur în colecțiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, apărut în anul 2012, la Constanța.

Membru în asociații internaționale din Franța și Austria, a fost expert UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Subacvatic, în perioada 2009 – 2015.

A participat la expediții științifice internaționale în Turcia, Tunisia, Maroc și Siria.

Constantin Chera va rămâne în istoria arheologiei românești ca fiind cel care a scos la lumină, în anul 1988, împreună cu Virgil Lungu, mormântul pictat de tip hypogeu, cel mai valoros complex funerar descoperit în Dobrogea.

Deși pensionar de câțiva ani, nu a existat vreo zi în care să nu fi fost văzut la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, instituție pe care a iubit-o și căreia i-a dedicat întreaga sa viață profesională.

A fost iubit de colegi, de colaboratori, de cei care au avut șansa să-l asculte povestind despre vechiul Tomis în timpul vizitelor la muzeu sau la Edificiul Roman cu Mozaic.

Trupul neînsuflețit se află depus la Muzeul de Istorie, care i-a fost „casă” timp de 47 de ani, urmând ca astăzi, 9 martie, la ora 12.00, cortegiul funerar să se îndrepte către Biserica „Sfânta Maria” (b-dul 1 Mai) și apoi către Cimitirul Central.


Dumnezeu să-l ierte!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9405 secunde