Inflație de profesori de română. "Nu facultatea e vinovată, ci autoritățile locale!"

1785
11
Inflație de profesori de română.
Aproape 500 de cadre didactice constănțene și-au încercat din nou norocul vineri, 26 august, de a ocupa o catedră cât mai aproape de domiciliu, în cadrul unei noi runde de ședințe publice desfășurate în cele două amfiteatre ale Liceului Teoretic "Ovidius".

După numeroasele etape par-curse în cadrul calendarului de ocupare a posturilor, Lista catedrelor vacante sau rezervate complete ori incomplete se… "aerisește" încet-încet, cele mai multe catedre neocupate fiind în continuare cele de învățător-educator în mediul rural.

Din păcate, mai este o categorie care, de la an la an, își gă-sește mai cu greu un scaun la catedră, după cum avea să ne confirme și prof. Alina Nițu, președintele ședinței. Este vorba despre profesorii de limba română care vineri au fost cei mai nume-roși pentru doar câteva fracții de posturi. Nu mai departe în municipiul Constanța mai exista doar o fracție de câteva ore la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu".

Pe fondul scăderii populației școlare și, implicit, al restrângerilor de activitate, la care se adaugă și migrația la catedra de română a absolvenților de Teologie-română, a găsi un loc la începutul fiecărui an școlar a devenit o crâncenă luptă. De aceea, am întrebat-o pe prof. univ. dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de litere din cadrul Universității "Ovidius", dacă nu ar trebui regândită cifra de școlarizare. "Absolvenții de Litere au dublă specializare pe diplomă și se pot reorienta către alte catedre. Fie că vorbim de engleză, franceză, turcă, germană, portugheză, este un evantai de specializări, așa încât pot alege să predea și altceva. Totuși, ei aleg catedra de limba română poate pentru că se simt mai stăpâni sau pentru că o consideră o materie mai necesară pentru examene. Eu nu cred că facultatea ar trebui să se reorienteze, pentru că sunt în continuare la catedră mulți pensionari sau personal necalificat, ceea ce dovedește că nu este o acoperire justă. Pe de altă parte, autoritățile locale ar trebui să inițieze ceva pentru a-i atrage pe tinerii profesori către mediul rural, cum ar fi oferirea unei locuințe de serviciu și decontarea integrală a navetei", este de părere decanul de la Litere.

Decalată cu o oră față de programarea inițială, repartizarea celor 58 de candidați înscriși vineri la disciplina Limba română pe cele câteva fracții de posturi s-a produs cu maxime emoții. Una dintre candidate, la ieșirea din sală, comenta supărată că a obosit să susțină an de an titularizarea în speranța că va găsi o catedră și blestema ziua în care a ales această meserie.

v v v

Luni, 29 august, este programată următoarea ședință publică, la care vor putea să participe candidații care participă pe a doua specializare, note 2013 și 2012-2010, pe listă unică.

"Mâine (sâmbătă, 27 august - n.r.) noi vom lucra și vom afișa lista cu posturile care au mai rămas, pentru ca cei care participă luni la ședință să afle din timp", a declarat inspectorul Alina Nițu și președinte de ședință.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Din sistem
27 august 2016
Din sistem

Ca să predea engleza trebuie să facă master pe engleza. La fel si daca vrea să predea romana, portugheză... În al doilea rând, Isj-ul nu dorește să deranjeze directorii care au în școli catedre ascunse. Se poate verifica foarte ușor cum la marile licee profesorii primesc foarte multe ore la plata cu ora pt a nu mai intra concurenta in scolile lor, dar și pt a lua mai mulți bani.

Incompetenta si prostie
27 august 2016
Incompetenta si prostie

Combinatie mortala in ISJ. prostia si rautatea bucovaliana garanteaza nenorocirea profesorilor. De ce au facut inspectii profesorilor si au primit dosarele daca nu le-au dat posturi si au respins dupa examen candidatii? Urmeaza cateva procese in care vinovatele vor plati!

Laur
27 august 2016
Toantele lu Buhaev si Andreiescu

Cele mai combinatoare inspectoare sunt sefe. Se aplica alte reguli in Constanta. Cel mai prost ISJ din Romania. Sa plece cat mai REPEDE bucovala.nitu.codreanu.anghelescu.neagu.popescu.balanescu.

Calipso
27 august 2016
De-ar stii cucul...

Dar cu orele date celor care nici macar nu sunt in sistemul de invatamant ce facem ? Cum poti sa ai contract de munca undeva, pe cine stie ce incadrare, dar sa vi sa predai si in invatamant ? In acest timp sunt profesori care stau pe tusa...

Răspuns la: Din sistem
Adăugat de : Din sistem, 27 august 2016
Ca să predea engleza trebuie să facă master pe engleza. La fel si daca vrea să predea romana, portugheză... În al doilea rând, Isj-ul nu...
PENSIONARI
27 august 2016
DE PESTE 3 ANI

Dar cu pensionari care si-au prelungit cariera didactica peste limita admisa ( 3 ani) ce facem? Eu cred ca au avut destul timp pentru a se exprima, pentru a se darui elevilor, pentru a strange bani albi pentru zile negre. Daca mai vor si mai pot, nu-i opreste nimeni sa faca meditatii, sa lucreze intr-un after school, dar sa lase catedrele celor tineri, care poate-si nenorocesc familii din cauza lipsurilor, navetei, timpului petrecut pe drum, etc.

parinte de profesor calificat
27 august 2016
discipline predate de necalificati

Recent am aflat ca la scoala 5 constanta in anul scolar 2015-2016 orele de muzica ,desen, sport,tehnologie ,poate si altele ,au fost predate de necalificati.La corigente au fost chemati profesori calificati de la alte scoli,ca nu aveau cu cine sa dea examenul elevii.Inspectoratul stie ce face directorul acolo?Fetita mea face naveta ,ca nu sunt ore in oras. Uite ca sunt,doar pentru unii.Rusine directorilor care se considera patroni la scolile de stat,precum si celor care ii lasa sa faca ce doresc in interesul personal.In primul moment nu am putut crede acest lucru ,dar am vorbit cu prietena fetitei mele care nu minte si ma convins ca este o practica.

Cezara
27 august 2016
Mincinoasele

Bucovala si Codreanu sunt principalele responsabile pentru dezastrul de la titularizare. Directorii ascund posturi la comanda ISJ. Verificati toate catedrele de matematica. Este adevarat ca drumul de intoarcere de la Pestera este intortochiat? Vorbeste lumea!

Dani
28 august 2016
Ce-ar mai fi de spus ?

Directorii ascund posturi pentru ca in acest mod le mai iese ceva , mai ciupesc si ei niste coliva in plus ! De la funeraliile invatamantului preuniversitar ... Inspectorii , ca este Bucovala , ca este Codreanu , ca este Anghelescu , sau orice alta piticanie lombrosiana din ISJConstanta , inchid ochii smechereste , nu stiu , nu vad si nu aud nimic , pentru ca pe de o parte isi primesc partea , iar pe de alta , oamenii lor din teritoriu , soldatii politici , directorii minune : slugarnici tantalai si pitipoance , zero caracter , zero intelect , le stau aproape , pentru cand se va apela la ei cu anumite aranjamente ... De aceea s-a si perpetuat sistemul acesta mizerabil de numire a directorilor in conclavul masonic mafiot al ISJ , fara sa fie intrebati oamenii din scoli si fara sa se respecte logica manageriala , inclusiv litera si spiritul legii . De altfel , si inspectorii sunt numiti cam dupa aceleasi principii ale democratiei originale , adica mafiote , de clan , de gasca , de bordel mioritic . Ca un gand explicativ si explicit : stiti care este asemanarea dintre Bucovala si imparatul roman Caligula ? Dar dintre Bucovala si Traian Basescu ? S-o luam pe rand ! Caligula si-a facut calul consul ! Basescu si-a facut vaca ministru ! Bucovala si-a facut papagalul inspector ...

elena
28 august 2016
ce sa mai spunem de "proceduri

"Bucovala, nitu, codreanu...elaboreaza si "strecoara"si niste proceduri"" pe deasupa metodologiei si ordinului ministrului tocmai ptr a incalca si mai "legal" legea. este bine de sesizat in scris din partea mai multor profesori si chiar inaintat in procese daca aveti timp, ptr ca chiar merita ca aceste inspectoare sa paraseasca functiile daca inca mai incalca legea. sun de notirietate "procedurile"lui codreanu care incepand de acest an a inceput sa arhiveze dosarele suplinitorilor. am muncit in acest an sa-mi fac un alt dosar. sau procedura lui nitu alina care a introdus la concursul de gradatie ca profesorii care au supravegheat la bacalaureat sunt ölimpici" la concursurile scolare. of, limba asta romana, alina nitu, e mai grea ptr tine, oare? iar bucovala semneaza aberatiile astora. d-ta nu citesti mai d-na ce semnezi?

ordonanta lui ciolos
28 august 2016
de ce mai arhiveaza?

Ciolos a dat o odonanta sa se elimine birocratizarea, de ce se mai arhiveaza dosarele supinitorilor care doresc sa se reinscrie? asa ca sa mai faca aceleasi hartii, suna ca un proces de indobitocire si nerespectarea ordonentei din partea acestor inspectoare. ele nu citesc circularele? mai ales ca acu sunt 4 generale!!! ce faceti fetelor? mai cititi si mai informati-va c-o sa dati peste vreun prof suparat care o sa va alerge pe acolo de-o sa va ganditi mai bine a 2-a oara! si mai aveti si un consilier juridic. nici el nu are timp sa respecte legea?...

Răspuns la: ce sa mai spunem de "proceduri
Adăugat de : elena, 28 august 2016
"Bucovala, nitu, codreanu...elaboreaza si "strecoara"si niste proceduri"" pe deasupa metodologiei si ordinului ministrului tocmai ptr a incalca si...
11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Joi, 11 August 2016
Stire din Cultură-Educație : Emoții pentru unii profesori
Pagina a fost generata in 1.7945 secunde