Inflație de profesori de română. "Nu facultatea e vinovată, ci autoritățile locale!"

1808
11
Inflație de profesori de română.

Articole de la același autor

Aproape 500 de cadre didactice constănțene și-au încercat din nou norocul vineri, 26 august, de a ocupa o catedră cât mai aproape de domiciliu, în cadrul unei noi runde de ședințe publice desfășurate în cele două amfiteatre ale Liceului Teoretic "Ovidius".

După numeroasele etape par-curse în cadrul calendarului de ocupare a posturilor, Lista catedrelor vacante sau rezervate complete ori incomplete se… "aerisește" încet-încet, cele mai multe catedre neocupate fiind în continuare cele de învățător-educator în mediul rural.

Din păcate, mai este o categorie care, de la an la an, își gă-sește mai cu greu un scaun la catedră, după cum avea să ne confirme și prof. Alina Nițu, președintele ședinței. Este vorba despre profesorii de limba română care vineri au fost cei mai nume-roși pentru doar câteva fracții de posturi. Nu mai departe în municipiul Constanța mai exista doar o fracție de câteva ore la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu".

Pe fondul scăderii populației școlare și, implicit, al restrângerilor de activitate, la care se adaugă și migrația la catedra de română a absolvenților de Teologie-română, a găsi un loc la începutul fiecărui an școlar a devenit o crâncenă luptă. De aceea, am întrebat-o pe prof. univ. dr. Cristina Tamaș, decanul Facultății de litere din cadrul Universității "Ovidius", dacă nu ar trebui regândită cifra de școlarizare. "Absolvenții de Litere au dublă specializare pe diplomă și se pot reorienta către alte catedre. Fie că vorbim de engleză, franceză, turcă, germană, portugheză, este un evantai de specializări, așa încât pot alege să predea și altceva. Totuși, ei aleg catedra de limba română poate pentru că se simt mai stăpâni sau pentru că o consideră o materie mai necesară pentru examene. Eu nu cred că facultatea ar trebui să se reorienteze, pentru că sunt în continuare la catedră mulți pensionari sau personal necalificat, ceea ce dovedește că nu este o acoperire justă. Pe de altă parte, autoritățile locale ar trebui să inițieze ceva pentru a-i atrage pe tinerii profesori către mediul rural, cum ar fi oferirea unei locuințe de serviciu și decontarea integrală a navetei", este de părere decanul de la Litere.

Decalată cu o oră față de programarea inițială, repartizarea celor 58 de candidați înscriși vineri la disciplina Limba română pe cele câteva fracții de posturi s-a produs cu maxime emoții. Una dintre candidate, la ieșirea din sală, comenta supărată că a obosit să susțină an de an titularizarea în speranța că va găsi o catedră și blestema ziua în care a ales această meserie.

v v v

Luni, 29 august, este programată următoarea ședință publică, la care vor putea să participe candidații care participă pe a doua specializare, note 2013 și 2012-2010, pe listă unică.

"Mâine (sâmbătă, 27 august - n.r.) noi vom lucra și vom afișa lista cu posturile care au mai rămas, pentru ca cei care participă luni la ședință să afle din timp", a declarat inspectorul Alina Nițu și președinte de ședință.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Cori
28 august 2016
4 toante

4 toante in copac, Miauna si spun ca-i greu, dar in fapt nimic nu fac, bucovala te iubim ca cat ine nu basim

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.9756 secunde