Ioan Andreescu, pictorul care și-a comprimat geniul în 32 de ani, omagiat la Muzeul de Artă

1065
Ioan Andreescu, pictorul care și-a comprimat geniul în 32 de ani, omagiat la Muzeul de Artă - 49d71abeb9511c049336143fee67cff7.jpg
Muzeul de Artă Constanța a susținut, vineri, un eveniment omagial dedicat pictorului Ioan Andreescu, pe 15 februarie împlinindu-se 160 de ani de la nașterea artistului.
Despre opera sa a susținut o prelegere dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă, care le-a vorbit invitaților - elevi ai Școlii cu clasele I-VIII "Jean Bart" și ai Liceului Internațional de Informatică din Constanța - despre viața și creația marelui artist român. Elevii au fost însoțiți de profesorii Iustina Ursu, Mihaela Luțai și Raluca Militaru.
Ioan Andreescu s-a născut în 1850, la București, și a urmat cursurile Școlii de Arte Frumoase condusă de Theodor Aman. În 1872 a devenit profesor la catedra de desen liniar și caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău, pentru ca în 1878 să plece la Paris, mai exact la Barbizon, locul unde se descoperă pe sine ca ar-tist, și unde îl întâlnește pe un alt pictor de referință al artei românești, Nicolae Grigorescu. Moare la vârsta de 32 de ani, răpus de tuberculoză, pe atunci o boală incurabilă.
"La întâlnirea cu Nicolae Grigorescu și cu opera lui, i se declanșează pasiunea creatoare. Vocația sa plastică s-a declanșat mai greu, dar în momentul în care a avut revelația artistică a început să picteze într-un ritm extraordinar, lucrând efectiv doar șapte ani și lăsând în urmă peste 200 de lucrări", aflăm de la dr. Doina Păuleanu.
La nivelul secolului XIX, capitala artistică a lumii se afla la Paris. În aceeași perioadă, cultura românească se descoperea pe sine, iar Ioan Andreescu avea nevoie să se orienteze către un loc care să-i permită a fi el însuși. Optează, deci, pentru Școala de la Barbizon, un sat din nordul Franței, unde pictorul petrece doi ani, timp în care își conturează sinele artistic. "Urmează doi ani de fericire, pentru că știe ce vrea și cum vrea să picteze, dar, din păcate, boala îl lovește necruțător. Moare la 32 de ani, lăsând în urmă o operă fundamentală", precizează dr. Doina Păuleanu.
Poate recunoașterea supremă a valorii lui Ioan Andreescu este poziția lui Nicolae Grigorescu față de acesta: "Nicolae Grigorescu, un artist deschis, dornic să găsească printre cei tineri talente remarcabile, a spus la un moment dat că Andreescu este cel mai mare pictor român, în raport cu el", afirmă dr. Doina Păuleanu.
"Dacă acum vorbim de o școală națională de pictură, îi datorăm acest lucru lui Nicolae Grigorescu, iar Andreescu a înțeles că trebuie să fie un pictor al epocii sale. O pictură profundă, a unui om care știa ce poate. A pictat aproape până în ultima clipă, știind că are ceva de lăsat omenirii – o cultură profund originală", arată criticul de artă.
Din cele 200 de lucrări realizate de Ioan Andreescu, nouă se află în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, expuse în prima sală a instituției. Pe baza acestora, elevii, sub coordonarea muzeografului Alexandra Radu, au fost provocați să realizeze schițe, cele mai reușite fiind premiate, după cum urmează: premiul I - Andreea Berbeci, de la Școala "Jean Bart", premiul II - Mădălina Șerban, de la aceeași unitate de învățământ, iar premiul III i-a revenit Ioanei Ioniță, de la Liceul Internațional de Informatică. De asemenea, au fost acordate CD-uri conținând lucrări semnate de Andreescu.
Anul acesta, având în vedere bugetele reduse ale instituțiilor de cultură, Muzeul de Artă se va axa, în special, pe valorificarea și promovarea propriului patrimoniu, prin omagieri de acest gen, cu atât mai mult cu cât depozitul Muzeului de Artă deține lucrări deosebit de valoroase. Astfel că următorul eveniment omagial îi va fi dedicat pictorului Nicolae Tonitza, născut în aprilie 1886.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Februarie 2010
Stire din Cultură-Educație : "La plăcinte înainte…"
Pagina a fost generata in 1.9399 secunde