ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la ceas aniversar

15860
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la ceas aniversar - 31696571523471193321036677499169-1670844942.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, 12 decembrie, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului împlinește frumoasa vârstă de 67 de ani. Pe această cale, redacţia „Cuget liber” îi urează zile multe și un sincer La mulți ani! În această zi aniversară, Înaltpreasfințitul Teodosie a oficiat de dimineață Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, urmată de slujba de Te Deum cu ocazia aniversării zilei sale de naştere.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie s-a născut la data de 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind ultimul din cei 17 copii, dintre care zece în viață, ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu, la botez dându-i-se numele de Macedon.

El a urmat Școala generală din comuna Dorna-Arini, după care, din dorința de a-L urma pe Hristos, a frecventat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț (1971-1976) și Institutul Teologic de grad Universitar din București (1976-1980), unde a obținut și licența în Teologie. Mai târziu, a fost admis la cursurile de doctorat, specializarea Studiului Biblic al Vechiului Testament și Limba Ebraică, la același Institut. În timpul studiilor doctorale a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea Birmingham- Marea Britanie (1 octombrie 1992 – 1 aprilie 1993).

Pentru activitatea sa de excepție pe tărâm misionar-pastoral, caritativ-filantropic și teologic, după ce a fost cinstit cu rangul de arhimandrit (la începutul anului 1994), la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist (din 22 martie 1994) a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Snagoveanul, iar apoi hirotonit arhiereu (la 3 aprilie 1994). El a susținut examenul de doctorat în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Ca și în etapa precedentă, în calitate de arhiereu a desfășurat o impresionantă activitate în toate laturile vieții bisericești, ceea ce a făcut ca în 24 februarie 2001, Colegiul Electoral Bisericesc să-l aleagă în vechiul și istoricul Scaun Arhiepiscopal de la Tomis (Constanța). După instalarea în Arhiepiscopia Tomisului a săvârșit și săvârșește slujbe, urmate de cuvânt de învățătură în multe instituții din Eparhie, a făcut vizite la penitenciarele din Dobrogea, a inițiat procesiuni cu moaștele anumitor mucenici (în Arhiepiscopie) ș.a.; pe linie administrativ-bisericească a sporit numărul parohiilor, filialelor, mănăstirilor și schiturilor, a sfințit biserici noi și a pus piatra de temelie pentru alte lăcașuri de cult, a înființat lăcașuri de cult în unitățile armatei, în spitale, în școli ș.a. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5232 secunde