"Tangou final" pe scena Casei de Cultură

Concurs Joc fatal între realitate și ficțiune

653

Articole de la același autor

Luni, Casa de Cultură a sindicatelor a prezentat spectacolul "Tangou final", interpretat de Maia Morgenstern și fiul ei, Tudor Aaron Istodor.

Personajele sunt conturate cu o finețe chirurgicală, aflându-se, prin contradicțiile supunere-dominare, într-un echilibru aproape perfect. Valeria Duran este o fostă actriță care a decăzut din grațiile presei din cauza unei dezvăluiri făcute într-un moment de vulnerabilitate. După 20 de ani de absență din ochii publicului, Diego Goldstein, un ziarist versatil, o convinge pe actriță să îi acorde un interviu pentru a stabili veridicitatea zvonurilor care s-au vehiculat în tot acest timp. Momentul în care cei doi fac cunoștință este decisiv pentru rolurile pe care Diego și Valeria și le asumă: fosta actriță etalează un rafinament antrenat și o politețe cenzurată doar de reținerea față de profesia interlocutorului său, în timp ce ziaristul preia rolul admiratorului emoționat.
În dialog, rolurile alternează conform unei formule matematice: Valeria emană siguranță de sine, forță, duritate și impetuozitate, pentru ca, pe parcurs, să devină cea dominată, supusă și vulnerabilă. Același lucru se întâmplă și cu Diego, care alternează atitudinile în mod constant, asumându-și profilul ziaristului, emoționat să-și vadă idolul în carne și oase, pentru a deveni, pe parcurs, un lider impunător, cu putere de decizie, și, spre sfârșit, un tiran.
Marea provocare pentru actriță este chiar realitatea, pe care la un moment dat nu o mai poate percepe la adevărații ei parametri: "Uneori nu mai fac distincția între realitate și ficțiune", spune Valeria Duran într-un moment sublim de defulare. Canapeaua din camera hotelului vechi în care locuiește actrița se transformă, astfel, într-un divan freudian, în timp ce camera devine un adevărat cabinet psihanalitic, unde își găsesc locul frustrările și traumele ascunse. Unul dintre momentele de transparență deplină se regăsește în monologul actriței, care pune pe balanța propriului destin realitatea și ficțiunea: "Să fii actriță este un drum lung, plictisitor, plin de mizerii…și totuși vreau miraj, vreau magie…".
Pe de altă parte, Diego este cel care o echilibrează prin atitudinea sa pe alocuri calmă. El intră în jocul actriței, atunci când aceasta exclamă, cu o emfază timidă, că are un cadavru în dormitor. Diego profită de acest joc paranoic și îi confirmă Valeriei existența "hoitului", mințind-o pentru a-și adjudeca o situație favorabilă. Astfel, ziaristul timorat, isteric, dependent de psihoterapeut, se transformă într-un despot inaccesibil, care și-a folosit multitudinea de măști pentru a obține un interviu cu Valeria Duran. Josnicul scop l-a costat însă viața, fiind ucis de actrița pe care o venera.
Dinamismul cu care se restructurează atitudinile, forța replicilor și jocul exploziv dintre ficțiune și realitate, în admirabila interpretare a actorilor, au fost un delir teatral valorificat la maxim. Ca dovadă, sala a fost plină și publicul a răsplătit talentul actorilor cu ropote de aplauze.

În culise, măștile sunt date jos…
Maia Morgenstern, însoțită de fiul și colegul ei de scenă, dar și de una dintre fiicele sale, este o femeie complexă, care a interpretat roluri extrem de diferite în aproape 40 de filme. După spectacol, actrița a vorbit despre personajul Valeria Duran: "Mi-am dat seama cât de drag îmi e acest rol din ușurința cu care am învățat textul; situațiile paradoxale și răsturnările de situație se revendică unele pe altele și corespund unor motivații psihologice foarte bine argumentate și studiate de autor".
Tudor Istodor, este la fel de natural ca și mama sa, declarându-se încântat să practice exercițiul teatral în familie: "Mă ajută forța mamei, duritatea ei și faptul că e vie pe scenă și deschisă la improvizație. E un ajutor reciproc între noi, dar în același timp ne și distrăm", a mărturisit tânărul actor.
În acest timp, actrița a aruncat "vina" fericirii personale pe seama fiului său: "Mă molipsesc de inocența lui, de bucuria descoperirii lui, de tinerețea, de puritatea lui și de curățenia cu care se izbește de tot felul de situații", a mărturisit Maia.
Pregătirile pentru acest spectacol au durat două luni, "Tangou Final" aflându-se pentru prima oară pe scena constănțeană. Piesa este scrisă de Mario Diament, regia semnată de Moshe Yassur și scenografia de Constantin Ciubotariu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8927 secunde