Inimi fără frontiere pentru migranți!

Liceenii de la "Blaga" învață toleranța și conviețuirea în spațiul public

217

Articole de la același autor

Săptămâna Școala Altfel a fost un bun prilej pentru a fi implementate câteva activități din proiectul educativ "Inimi fără frontiere pentru migranți", derulat de Liceul "Lucian Blaga" din Constanța, proiect premiat cu premiul al doilea de Centrul "Rațiu" pentru Democrație din Turda, în cadrul concursului "Toleranță și conviețuire în spațiul public".

Astfel, pe parcursul săptămânii au fost derulate mai multe activități. Prima dintre acestea, intitulată "Față în față - Interferențe culturale", s-a realizat în colaborare cu Centrul Pentru Resurse Civice din Constanța. La eveniment au participat 30 de elevi din clasele VIII - XI, urmărindu-se crearea unui cadru deschis, prietenos de relaționare directă a elevilor cu refugiații stabiliți în Constanța, cadru prin care să se transmită invitaților aspecte din tradițiile dobrogene. Elevii au vizionat un film tematic despre o familie de sirieni afectați de războiul civil din Siria. A urmat apoi o dezbatere pe marginea filmului, apoi elevii au fost în dialog cu un refugiat sirian, stabilit în Constanța din 2016. Activitatea a continuat cu câteva ateliere de lucru, unde invitații au putut cunoaște câteva aspecte din tradițiile românești, respectiv pictură pe sticlă, confecționare de mărțișoare, brățări, preparate culinare dobrogene, iar în final invitații au asistat la un moment artistic, un dans popular prezentat de doi elevi, frații Dascălu din clasele a IX-a A și B.

De asemenea, s-a desfășurat activitatea "Față în față cu diaspora - Exodul părinților", sub coordonarea profesorilor de istorie Mariana Ștefan și Elena Basa. La acțiune au participat elevi, părinți, copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, părinți care au fost plecați și s-au întors în țară, precum și copiii acestora. Activitatea a avut drept obiectiv cunoașterea unor modalități concrete de integrare a imigranților în alte comunități străine și a urmărit informarea elevilor participanți asupra problemelor de adaptare ale unui imigrant, dar și asupra greutăților întâmpinate de copiii rămași fără părinți în țară.

"Părinții au intrat în dialog cu elevii, au împărtășit aspecte din experiența trăită în comunitățile străine sau problemele întâmpinate legate de adaptare. Elevii au trăit momente emoționante, unii au adresat întrebări, iar alții au povestit dramele pe care le trăiesc, deoarece nu au părinții lângă ei. Un părinte i-a încurajat pe acești elevi să comunice mai mult cu părinții plecați în străinătate", a explicat prof. Elisabeta Ana Iuliana Linea, directorul Liceului "Lucian Blaga".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4538 secunde