Liceenii din Năvodari, alături de colegi europeni, caută soluții pentru un viitor mediu mai sănătos

198
1

Articole de la același autor

Timp de doi ani, până în luna ianuarie 2024, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari implementează, în premieră, proiectul Erasmus+ ”To a Sustainable Future with Green Steps”, al cărui scop principal îl constituie conștientizarea - de către elevi și alte grupuri-țintă - a factorilor care provoacă schimbările climatice și încălzirea globală.

O primă mobilitate din cadrul acestui proiect a avut loc în prima săptămână a lunii octombrie, la Liceul „Ataturk” din Ankara, când elevii Melisa Regep (XII C), Sofia Muntean (XI U), Daniel Biciușcă (XI A), Robert Poșircă (XII C), însoțiți de prof. Alina Bulgariu și Cristina Vasile, au reprezentat echipa României și a liceului, prilej cu care au experimentat o interacțiune extrem de dinamică, dar și foarte productivă cu toate echipele țărilor participante - Turcia, Portugalia și Slovacia.

„Unul dintre pașii importanți din cadrul acestui proiect este evidențierea diferitelor moduri de a fi un cetățean conștient pentru a construi un viitor mai bun, o viață durabilă. Elevii și profesorii au posibilitatea să observe și să experimenteze implementările și politicile de mediu din școlile europene și să le împărtășească în școlile lor datorită parteneriatelor stabilite”, a transmis coordonatorul proiectului.

Activitățile derulate zilnic în cadrul Liceului „Ataturk” din Ankara – fie că au fost discuții, activități interactive, vizionări de materiale, întâlniri cu specialiști, jocuri - au oferit posibilitatea elevilor, dar și profesorilor să cunoască din ce în ce mai multe despre ceea ce înseamnă un viitor sustenabil, cât de repede poate natura să absoarbă deșeurile noastre și să genereze noi resurse, ce este amprenta de carbon și cum se calculează, cum poate fi atinsă durabilitatea mediului etc.

După cum informează reprezentanții liceului năvodărean, a fost impresionant felul în care tinerii aveau deja o viziune clară, coerentă, optimistă asupra viitorului lor, din punctul de vedere al protecției mediului.

„Toată această experiență a fost o mare provocare pentru toată lumea, fiindcă toți, în mai mică sau mai mare măsură, ne-am trezit în fața unor situații care ne-au pus cumva să ne evaluăm poziția, viața chiar, mediul în care trăim sau chiar prejudecățile. Am experimentat gusturi noi (cu așa o bucătărie generoasă nici nu ai cum altfel!), dar și imagini și senzații unice, ca momentul vizitării unei geamii impresionante”, a descris prof. Alina Bulgariu.

De altfel, cu prilejul Zilelor Erasmus+, alături de reprezentanți din 20 de școli și licee din județul Constanța, au fost prezenți, la Biblioteca Județeană Constanța, și elevi și profesori beneficiari ai celor două proiecte Erasmus+ implementate de liceul năvodărean.



Comentează știrea

Doar Ei
20 octombrie 2022
Erorile neamului

Tăiați copacii și faceți case, pensiuni, hoteluri pentru un "mediu sănătos sustenabil" la "dărâmarea" lacului Tasaul!!!

Pagina a fost generata in 1.0588 secunde