Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Ce nu este bine să faci în această zi

1589
Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Ce nu este bine să faci în această zi - sfintiitreiierarhi11024x585-1706598949.jpg

Articole de la același autor

În ziua de 30 ianuarie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, zi în care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur, scrie stiripesurse.ro


Creștinii ortodocși respectă anumite tradiții și obiceiuri ca să le meargă bine și să fie sănătoși. În această zi, credincioșii merg la biserică, să aprindă lumânări și să-i pomenească pe cei trecuți în neființă.

Află care sunt tradițiile și obiceiurile în această zi și ce nu trebuie să faci în această zi de sărbătoare.

Este bine să dai de pomană


La sate se obișnuiește ca în această zi să se facă praznice de pomenire a morților în familiile credincioșilor.


Gospodinele fac colivă, merg la biserică să o sfințească, după care împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate din familie.


Fetele tinere trebuie să se roage și să țină post pentru a avea o căsnicie fericită. Mamele fetelor nemăritate se roagă la biserică pentru norocul acestora.

Potrivit credinței populare, nimeni nu trebuie să muncească în această zi. Se spune că cei care lucrează pe 30 ianuarie vor avea parte de ghinion sau pot să orbească.

Este și o sărbătoare a reconcilierii. Creștinii trebuie să se împace cu cei cu care au avut conflicte pentru a avea parte de prosperitate.


Se spune că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit în toamnă. Tot în această zi se spune că vremea se schimbă și că “se strâmbă pârtiile”, adică vremea dă spre primăvară.


În anumite zone din țară se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți.


Ce să nu faci în această zi specială


Sfântul Grigorie Teologul este considerat apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme cu banii, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani trebuie să se roage Sfântului Grigorie.


Femeile care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă laturi în curtea casei, după împărțirea ofrandelor pentru morți, rămâne văduvă, potrivit credinței populare.


Nu se fac nici treburi casnice pentru a evita pericolele și întâmplările nefericite.


Sunt interzise certurile, nu se spun vorbe urâte.


Nu se împrumută lucruri din casă, altfel vor fi pagube în cămin.


Dacă în această zi curg streșinile, se spune că urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă este ger pe 30 ianuarie, atunci urmează o vară călduroasă. Sfinții aduc ploile la timp dacă sărbătoarea lor este respectată.


Copiii sărmani, care vor să devină preoți, trebuie ajutați în această zi. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi e bine să se facă pelerinaje în lăcașurile de cult care le poartă hramul, mai scrie stiripesurse.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1334 secunde