Astăzi, zi de mare sărbătoare! Îl celebrăm pe ocrotitorul copiilor, al marinarilor și al căsătoriilor

37960
Astăzi, zi de mare sărbătoare! Îl celebrăm pe ocrotitorul copiilor, al marinarilor și al căsătoriilor - mos-nicolae-1701801264.jpg

Articole recomandate

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este dedicată în principal copiilor și are loc în fiecare an pe data de 6 decembrie. Această zi anunță venirea primului moș generos din luna magică a sărbătorilor de iarnă, iar în multe culturi este ziua care anunță sosirea iernii și a Crăciunului.

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți printre români și unul dintre cei mai importanți sfinți pentru creștinism, considerat ocrotitorul copiilor, al marinarilor și al căsătoriilor. El este originar din Lichia (azi situată în Turcia) și a început să fie recunoscut ca sfânt în jurul secolului al XVI-lea. Așadar, Sfântul Nicolae a existat cu adevărat, iar acum el întruchipează generozitatea, dărnicia și bunătatea, ca spirit.

Tradițiile acestei sărbători diferă extrem de mult în funcție de regiune, însă un lucru comun al acestui eveniment este reprezentat de obiceiul de a dărui cadouri și dulciuri copiilor în seara dinspre 5 spre 6 decembrie. Este seara în care micuții își lustruiesc cizmulițele și îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae!

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Nicolae s-a remarcat prin bunătatea sa, încă de la o vârstă fragedă. Deși s-a născut într-o familie înstărită, acesta își împărțea jucăriile cu ceilalți copii. Când părinții săi au murit, acesta a folosit banii pentru a ajuta oamenii și copiii defavorizați – cei săraci, bolnavi sau cu diverse nevoi. De altfel, el a ridicat chiar și o biserică.

Una dintre cele mai cunoscute întâmplări referitoare la faptele bune realizate de Sfântul Nicolae este povestea celor trei fiice sărace. În timp ce întreaga familie dormea, Sf. Nicolae a pus trei punguțe cu monede de aur în cei trei ciorapi care atârnau deasupra șemineului. Acest gest a adus multă bucurie celor trei fete și tatălui lor, iar Sf. Nicolae nu a cerut niciun fel de mulțumire – a fost fericit cu simplul fapt că familia era acum bine.

Despre Sfântul Nicolae se mai spune că este protectorul marinarilor, căci ar fi salvat un grup de marinari de la naufragiu, doar prin rugăciune. De atunci, aceștia îl consideră ocrotitorul lor.

Așadar, Sfântul Nicolae este un sfânt cu adevărat special, care întruchipează bunătatea și generozitatea, de la care toate persoanele au ceva bun de învățat, chiar și în ziua de azi. Sfântul Nicolae este considerat cel ce veghează asupra călătorilor, comercianților, marinarilor, asupra celor acuzați pe nedrept și mai ales asupra copiilor.

Sfântul Nicolae în alte țări

În anumite zone din Italia, Sfântul Nicolae este mai important decât Moș Crăciun. Acesta este patronul spiritual al orașului Bari, unde se află o parte din moaștele sale. Aici are loc un ritual special. Sfântul Nicolae (San Nicolò în italiană) este, de asemenea, sărbătorit și cu daruri pentru copii, găsite de aceștia în dimineața de 6 decembrie.

În Franța, Moș Nicolae aduce copiilor cuminți dulciuri și fructe, însă este acompaniat și de Père Fouettard (Moș Nuielușă), ce îi pedepsește pe micuții care nu au fost foarte ascultători. Moș Nicolae vine cu un măgăruș, pe care sunt puse coșuri pline cu bunătăți și împărțite copiilor.

Similar tradiției din Franța, copiii din Germania lasă în fața ușii o ghetuță (Nikolaus-Stiefel), pe care acesta să o umple cu dulciuri și fructe. Și aici există un personaj negativ, Knecht Ruprecht sau Krampus, care aduce nuielușe copiilor obraznici.
În Ungaria, Croația, Slovacia și Ucraina, la fel ca în România, copiii pregătesc ghetuțele: le curăță și le așază lângă ușă. Sfântul Nicolae le oferă dulciuri, fructe și mici cadouri, iar dacă nu au fost cuminți, o nuielușă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0201 secunde