Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil, cea mai mare sărbătoare a toamnei

8622
Tradiții de Sfinții Mihail și Gavriil, cea mai mare sărbătoare a toamnei - soborulsfarhanghelimihailsigavri-1699360195.jpg

Articole de la același autor

Una dintre cele mai importante sărbători ale lunii noiembrie le este dedicată Sfinților Mihail și Gavriil, cei doi Arhangheli fiind sărbătoriți împreună.

Ziua de 8 noiembrie este marcată de numeroase tradiții și superstiții, iar de unele dintre acestea se ține cont cu sfințenie în popor. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se muncește. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se lucrează în curte sau la câmp.

Mihail și Gavriil sunt considerați cei mai importanți îngeri și au fost ridicați de Biserica Ortodoxă la rang de Arhangheli. Sunt sărbătoriți în aceeași zi, în fiecare an, fiind una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei. Cu o săptămână înainte de a începe Postul Crăciunului, respectiv pe data de 8 noiembrie, în calendarul ortodox este marcată sărbătoarea dedicată Sfinților Mihail și Gavriil.

Cei doi sunt Arhangheli, adică îngerii care stau înaintea tronului dumnezeiesc. Ei poartă rugăciunile credincioșilor către Dumnezeu, iar Sfânta Scriptură menționează 3 Arhangheli: Mihail, Gavriil și Rafail. Se spune că în total au fost 7, însă doar 3 sunt menționați.

Îngerul Gavriil este considerat aducătorul veștilor bune, iar numele lui s-ar traduce prin ”Dumnezeu este puterea mea”. Mihail, pe de altă parte, a fost primul care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu. Acesta este reprezentat în icoane în chip de soldat, cu o sabie cu vârful spre pământ.

Credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și a se ruga la cei doi Arhangheli. Se spune că aceștia sunt îngerii noștri păzitori, de când ne naștem până în ultima zi de viață.

În această zi este bine să aprinzi o lumânare pe care să o așezi la icoana din casă. În acest fel, se spune că vei fi călăuzit către Rai în viața de apoi.

În Transilvania și Bucovina, se face ”turta areților” în această zi. Areții sunt berbecii cara, până la această dată au stat separați de oi. Turta făcută din grâu sau mălai este aruncată în mijlocul areților și, în funcție de cum cade, prevestește rodul de primăvară. Dacă turta cade cu fața în sus, vor fi miei mulți anul viitor, dacă va cădea cu fața în jos, se spune că nu este semn bun.

Ziua de Sfinții Mihail și Gavriil prevestește cum va fi iarna. În popor, această zi se mai numește și ”vara Arhanghelilor”, dacă vremea este frumoasă. Se spune că așa cum va fi vremea de Sfinții Mihail și Gavriil, va fi și iarna.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7304 secunde