Premieră pentru Universitatea "Ovidius"

Prof. Marin Petrișor demarează un impresionant proiect de cercetare

2373
23
Prof. Marin Petrișor demarează un impresionant proiect de cercetare - marinpetrisor-1454249862.jpg

Articole de la același autor

Prima inițiativă din cadrul nou înființatului Institut de știință, cultură și spiritualitate dobrogeană din cadrul Universității "Ovidius" aparține unuia dintre cei mai apreciați universitari constănțeni, profesorul emerit Marin Petrișor.

Personalitate de prestigiu a dialectologiei românești, autor al unor lucrări apreciate unanim și coautor la partea lingvistică a "Atlasului Porților de Fier", prof. univ. dr. Marin Petrișor, împreună cu echipa sa, și-a stabilit ca obiectiv formarea unei baze de date pentru cercetarea complexă a dialectelor în contact vorbite în Dobrogea, con-siderată de specialiști drept un mozaic dialectal.

Vrea să dea nemurire graiurilor dobrogene

Este vorba, în primul rând, despre dialectele istorice ale limbii române - dacoromân, aromân, megleno-român - și despre dialecte ale altor limbi vorbite în spațiul dobrogean - turcă, bulgară, greacă, rusă, ucraineană, italiană, germană.

Într-o primă fază, se va întocmi o arhivă fonogramică a limbilor și dia-lectelor vorbite în spațiul dobrogean, prin înregistrarea și transcrierea de texte concepute tematic. Se creează, așadar, o bază excepțională de date, care va sta la îndemâna cercetătorilor interesați de limbile și dialectele vorbite în Dobrogea.

Din echipa de cercetare, mai fac parte conf. univ. dr. Nistor Bardu, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, lect. dr. Hasan Neriman, lect. dr. Cristina Dafinoiu, conf. dr. Daniela Crăciun și sunt așteptați să se alăture și colaboratori din departamentul de limbi străine.

Întrebat care vor fi consecințele acestui amplu demers, prof. Petrișor a declarat: "Realizarea acestui proiect va conduce la înscrierea Universității «Ovidius» din Constanța în rândul universităților cu centre internaționale de cercetare a bilingvismului și plurilingvismului, inclusiv a celui dialectal, cu conexiuni în domeniile sociolingvis-ticii, psiholingvisticii și pragmaticii, cum am întâlnit în Statele Unite, la Miami, sau în Canada, la Montreal".

O vastă cercetare care trebuie sprijinită

Menționăm că acest proiect se bucură de interesul pe care îl manifestă actualul rector al Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină, care a pus bazele institutului de cercetări complexe, cu nouă secțiuni încredințate unor cadre didactice valoroase și cu îndelungată activitate în cercetare. Pentru început, secțiunea de lingvistică, istorie și arheologie, condusă de profesorul emerit

Marin Petrișor, membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România, a stabilit legături de colaborare cu unele organizații neguvernamentale și cu Consulatul Republicii Turcia la Constanța, care s-au dovedit interesați de această inițiativă și au anunțat sprijinul.

De asemenea, un prim sprijin urmează să sosească din partea Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), aceeași care a facilitat studenților de la "Ovidius" studierea limbii turce.

Colectivul de cercetători care intenționează să înceapă cât mai curând cercetările pe teren așteaptă ajutor din partea altor organizații socio-culturale, care acceptă că realizarea unei arhive a dialectelor și limbilor vorbite în Dobrogea, un adevărat mozaic etnic și lingvistic, este o sarcină nobilă și necesară, mai ales astăzi, în condițiile impuse de procesul iminent al globalizării. 

Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
biliografie
1 februarie 2016
dialectele altor limbi vorbite in spatiul dobrogean

Pentru acest capitol al proiectului de cercetare se poate consulta lucrarea de doctorat a doamnei prof, dr. Mihaela Stan, cel mai merituos director constantean! Poate fi cooptata in echipa de cercetare, intrucat are cunostinte vaste in domeniu, , ar putea contribui la completarea informatiilor despre mozaicul dialectal al dialectelor de contact din Dobrogea, pentru limba germana. O puteti gasi si pe acest site, sub pseudonimul 'ADEVAR'!

Da, miha poate!
1 februarie 2016
Cunoscatorii stiu!

Aveti dreptate doamna, sau domnule, este o persoana foarte culta, sta numai prin biblioteci, cand nu se duce la biserica. Ar fi putut ajunge chiar si academician daca si-ar fi pus mintea. Deocamdata mintea dansei este ocupata cu directoratul. Succesuri!

Răspuns la: dialectele altor limbi vorbite in spatiul dobrogean
Adăugat de : biliografie, 1 februarie 2016
Pentru acest capitol al proiectului de cercetare se poate consulta lucrarea de doctorat a doamnei prof, dr. Mihaela Stan, cel mai merituos director...
tema de reflecție:
1 februarie 2016
demisie sau demitere?

Cum o vrea dumnezeu! Si una si cealalta sunt benefice pentru scoala - jucarie DB! Asadar, jos stan si popa!

M.S. de la D.B.
1 februarie 2016
De ce?

De ce sunteti atat de ofticati de succesele mele? E adevarat ca am doctorat - neplagiat ( se poate verifica), sunt si directoare la o scoala de centru pe care o conduc extrem de competent ( si asta se poate verifica ), nu stiti decat sa huliti, sa aruncati cu noroi si sa cereti demisii! De ce? Pentru ca vreti sa fiti voi directori? Iar doctorat puteti sa faceti si voi, dar sunteti niste fomisti, n-aveti bani nici sa treceti strada! Haideti oameni buni sa facem cheta pentru fomistii astia, ca plang dupa 15% pe 6 luni, cu care i-am sanctionat eu! Hai ca acum v-am zis-o, sper sa nu mai scrieti despre mine. Promiteti, da?

Catedra
1 februarie 2016
de psiholingvistică a universitatii Ovidius

Stimati universitari, cand se da concurs pentru ocuparea posturilor de prof. universitar in cadrul acestei catedre? Dorim sa sustinem un candidat! Si sociolingvistica ar fi o disciplina de studiu interesanta.

Cristi
1 februarie 2016
E simplu !

Tovarasa asta , pe nume Stan , are o nesimtire fabuloasa ! A ocupat functia , nu pentru calitati extraordinare , ci pentru ca se culca , cu cine se culca . Si da din top , acolo unde se contabilizeaza delatiunea si prostia . Nu a sustinut niciodata , niciun concurs pentru o functie de conducere . Are cultura , undeva , acolo , pe langa talpa gastii ... Are sex appeal , tot cam pe acolo , si totodata , tupeu de propagandista politruca ordinara . A fost infipta la conducere , cu scopul sa tina scoala sub ascultare politica mizerabila . Sa aprobe automat , orice cheltuiala ceruta de mafia politica si sa taca precum pestele congelat . Are competente absolut descurajante : poate conduce doar trotinete mini si hidrobiciclete pe ape foarte putin adanci . Doctoratul este o mare minune intelectuala : reinventeaza roata si mersul pe jos ... Ca sa nu spunem ca bate si apa in piua coppy paste ... De asemenea , tovarasa , are in trecutul sau revolutionar , si lupta antiterorista ... Adica , s-a luptat cu rusii , arabii , martienii si liber-cugetatorii , care contestau campanii electorale , alaturi de securistul Mache , iubitoriul de arginti ...

?
1 februarie 2016
?

Partea asta, ultima ce vrea sa spuna? Ce alte porcarii a mai facut?

Răspuns la: E simplu !
Adăugat de : Cristi, 1 februarie 2016
Tovarasa asta , pe nume Stan , are o nesimtire fabuloasa ! A ocupat functia , nu pentru calitati extraordinare , ci pentru ca se culca , cu cine se...
foarte buna
1 februarie 2016
descriere!

Acesta este profilul doamnei doctor! Desi CV-ul arata cu totul altceva..... E greu sa incerci sa pari ceea ce nu esti, la un moment dat te tradezi, orice-ai face. Ceea ce s-a intamplat si in cazul de față. Cine o cunpoaste bine pe madam stie cate parale face.

Răspuns la: E simplu !
Adăugat de : Cristi, 1 februarie 2016
Tovarasa asta , pe nume Stan , are o nesimtire fabuloasa ! A ocupat functia , nu pentru calitati extraordinare , ci pentru ca se culca , cu cine se...
din scoala
1 februarie 2016
corect!

....a ocupat functia de director in mod cu totul si cu totul nemeritat! Problema cea mare insa nu e asta, problema e ca A OCUPAT CU TOTUL SCOALA, CU TOT CE MISCA IN EA! Ca si cum ar fi mosia lui mă-sa !!!! Ca si cum noi, profesorii, am fi proprietatea ei! Asta e cea mai mare nebunie in tot circul asta, la care nu ne dorim sa participam.....Nu tinem neaparat sa punem pe tapet tot ce se intampla acolo, dar e mai mult decat REVOLTATOR!!!! In nicio scoala nu se intampla si nu s-a intamplat asa ceva! Am mai fost si in alte scoli, am vorbit si vorbim cu colegii, nu exista asemenea porcarii ca astea care se petrec la 28!

Răspuns la: E simplu !
Adăugat de : Cristi, 1 februarie 2016
Tovarasa asta , pe nume Stan , are o nesimtire fabuloasa ! A ocupat functia , nu pentru calitati extraordinare , ci pentru ca se culca , cu cine se...
adevar-creier mic
1 februarie 2016
republica noastra

sa sti ca miha vrea sasi dea demisie da sta sa te mai gindesti putin. e cam debusolat ca acu si consortul are ceva probleme si alti din familie iar ea sar putea sa trebuie sa intretii pe toti pina la urma. Acum daca pleci de la scoala voastra stie ca nu mai ajungi directoare in veci- vecilor in alta parte. Ai prins acu trenul asta si daca dai jos din el adio functiile. Nu mai pupi alta. Da si tu daca scri atati prostii despre ele nu te vad bine. Sti ca razbuna tare tare de tot. Esti fraere. mai bine impaci.

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0528 secunde