Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, la refuzul unui preot de a spovedi o enoriașă

1106
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului, la refuzul unui preot de a spovedi o enoriașă - spovedanie-1713792060.jpg

Articole de la același autor

Față de apariția în presă a unei situații legate de refuzul unui preot din județul Constanța de a oficia Sfânta Taină a Mărturisirii unei persoane în vârstă pe motiv că aceasta nu aparține de sectorul său pastoral, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

Potrivit Regulamentului Autorităţilor Canonice, Disciplinare şi al Instanţelor de Judecată ale Bisericii Ortodoxe Române „clericul duhovnic care refuză pocăinţa celui ce se întoarce de la păcat se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art.29, alin. 11). Totodată „preotul care nu împărtăşeşte pe cel aflat pe patul de moarte şi care doreşte împărtăşirea, chiar dacă este oprit de la împărtăşire sau a mâncat, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 14). Deasemenea „preotul care, solicitat pentru îndeplinirea datoriilor sale, din neglijenţă, a lăsat să moară un bolnav neîmpărtăşit, se sancţionează cu dojană arhierească, cu împlinirea unui canon de post şi de pocăinţă la mănăstire sau cu mutarea disciplinară; în caz de neîndreptare se cateriseşte.” (R.A.C.D.I.J.B.O.R. art. 29, alin. 15).

În deplin acord cu prevederile de mai sus, Centrul Eparhial a emis pe 9.04.2024 o adresă către toate unitățile din subordine în care duhovnicii sunt atenționați că nu au voie să refuze acordarea Tainei Spovedaniei persoanelor în vârstă, bolnave, în pericol de moarte, cu dizabilităţi sau aflate în alte condiţii deosebite de sănătate, pe motiv că nu fac parte din sectorul lor pastoral. În aceeași adresă se precizează că Sfintele Taine ale Mărturisirii şi Împărtăşirii se pot administra, în regim de urgenţă, fie la biserică, fie la spital, fie la domiciliul bolnavului, prin excepţie de la regula fundamentală a jurisdicţiei pastorale, de către preotul solicitat.

Pentru cazul concret apărut în presă, acesta a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3026 secunde