Rectorul UNATC, prof. univ. Liviu Lucaci, conferențiază la Academia Română

613
Rectorul UNATC, prof. univ. Liviu Lucaci, conferențiază la Academia Română - liviu-lucaci-1708421708.jpg

Articole recomandate



Academia Română invită publicul miercuri, 21 februarie 2024, la conferința „Adevărul actorului. Firescul, haina actorului român“, prezentată de prof. univ. Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române din Calea Victoriei 125, începând cu ora 18, și face parte din seria de conferințe cu public „Ora de știință“, inițiată de Academia Română.

Conferința poate fi urmărită live pe canalul de youtube al Academiei Române.

Specialist în arta actorului, prof. Liviu Lucaci demonstrează că parcursul unui actor, de la un pasionat de teatru la un profesionist al scenei, presupune muncă neîntreruptă, asumarea unor principii de lucru, conștientizarea transformării continue și chestionarea perpetuă a propriei identități. Munca actorului cu sine însuși înseamnă trudă și bucurie, dar și un drum direcționat, cu obiective ce trebuie atinse. Analizând profilul actorului român, prof. Lucaci constată că travaliul este mascat printr-un firesc al gestului, printr-o aparentă lejeritate de interpretare ce ascunde perseverența exercițiului. La împlinirea celor 190 de ani de învățământ teatral, conferința trasează parcursul pe care un tânăr pasionat de teatru este îndemnat să-l urmeze pentru a deveni absolventul unei școli de teatru.

Evenimentul va fi moderat de acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și va cuprinde o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care publicul este invitat să participe.

Liviu Lucaci este profesor de arta actorului și rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București. Actor de teatru şi film, regizor de teatru, scriitor, dramaturg, traducător, prof. Lucaci a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București în anul 1994, la clasa profesorului Ion Cojar. În anul 1996 a câștigat bursa Institutului Internațional de Teatru pentru studiul teatrului tradițional japonez chiar în Japonia: noh, kabuki, kyogen. În anul 2005 și-a susținut teza de doctorat cu o cercetare coordonată de prof. univ. Adriana Marina Popovici, Actorul ca jucător.

De-a lungul carierei actoricești a făcut parte din spectacole-eveniment precum: București Tur Retur 41, scris şi regizat de Alexandru Berceanu (Teatrul Evreiesc de Stat, 2016), Celălalt Cioran de George Banu după Caietele lui Emil Cioran, regia Radu Penciulescu (Teatrul Național București, 2002), Richard al III-lea de W. Shakespeare, regia Mihai Măniuțiu (Teatrul Odeon, 1993), Visul unei nopți de vară de W. Shakespeare în regia lui Liviu Ciulei (Teatrul „L.S. Bulandra“, 1991), O Trilogie Antică după Euripide și Seneca în regia lui Andrei Șerban (TNB, 1990). În prezent este actor al Teatrului Național din București.

Între titlurile pe care le-a semnat ca regizor se numără Cinci rendez-vous-uri mortale (Clubul Țăranului, 2010), Domnișoara Iulia (Teatrul de Comedie, 2009), Un cuplu ciudat (Teatrul de Comedie, 2011), Cum se cuceresc femeile (Teatrul Metropolis, 2013), Central Park West (Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploiești, 2015), Frați de Cruce (Teatrul maghiar din Timișoara, 2016).

A elaborat numeroase studii despre arta actorului. În anul 2013 a câștigat premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului“, acordat de Casa Regală a României și decernat în cadrul Galei UNITER, ca autor al piesei Nostalgicii călători.

Ciclul de conferințe „Ora de știință“ propune întâlnirea specialiștilor din diverse domenii cu publicul larg și crearea unei platforme de discuții între cercetători, profesori, studenți, jurnaliști și toții pasionații de cunoaștere. Organizate în spațiul Academiei Române, conferințele sunt structurate în două părți, prima fiind destinată expunerii, iar cea de-a doua constituindu-se într-o dezbatere, pornind de la întrebările adresate de public.

Intrarea este liberă.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4803 secunde