Retrospectiva primei ediții Sunscreen Film & Arts Festival. Peste 10.000 de participanți

103
Atrași de o ofertă de petrecere a timpului liber greu de refuzat, cele 30 de evenimente - filme, cine-concerte și concerte - cuprinse în agenda primei ediții Sunscreen Film & Arts Festival desfășurate la Constanța au suscitat interesul a peste 10.000 de constănțeni și turiști, în doar patru zile (8 – 11 septembrie). Fie că vorbim de Piața Ovidiu, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, Teatrul de Vară Soveja, plaja Reyna sau Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța, organizatorii (Transilvania Film și Asociația Festivalul de Film Transilvania) au reușit să aducă la Constanța o părticică din vibe-ul renumitului TIFF clujean.

Finanțat de Primăria Municipiului Constanța cu suma de 450.000 lei și realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Teatrul de Stat Constanța și Centrul Cultural Teodor Burada, festivalul a oferit publicului constănțean șansa întâlnirii sau reîntâlnirii cu actori români celebri, prezenți la premierele din festival.

Proiecțiile filmelor din Piața Ovidiu au strâns cei mai mulți spectatori. Primul episod din serialul PRO TV „Clanul” a fost urmărit de 1.500 de oameni în seara de 8 septembrie, în prezența actorilor Marian Olteanu, Șerban Pavlu, Codin Maticiuc, Cătălina Grama, Constantin Dogioiu, George Ivașcu, Cătălin Nicolau, Sergiu Costache și Răzvan Oprea. Proiecția în avanpremieră a filmului „Teambuilding” din 9 septembrie a adunat în fața ecranului peste 2.000 de spectatori, încântați să vizioneze această comedie alături de regizorul și producătorul Matei Dima, regizorul și scenaristul Alex Coteț, actorii Roxana Condurache, Șerban Pavlu, Nicu Banea, Marian Andriescu, Cristi Pulhac și Andra Axintoi.

Evenimentele din Piața Ovidiu s-au încheiat spectaculos duminică, 11 septembrie, cu un recital Corina Chiriac, care a ridicat audiența în picioare, dar și cu avanpremiera filmului „Mirciulică” (la care au participat Mircea Bravo, regizorul Cristian Ilișuan, protagoniștii Cătălin Herlo, Adrian Cucu și Lenuța Moldovan, cunoscută ca Bunica din Chinteni). 2.500 de oameni au petrecut seara de duminică în Piața Ovidiu.

Sâmbătă, pe 10 septembrie, spectatorii s-au întâlnit cu invitatul special al festivalului, actorul Darko Perić, la Centrul „Jean Constantin”. Acesta a discutat cu publicul și a participat la proiecția scurt-metrajului „Patria” (r. Alejandro Lobo). Seara a continuat cu un cine-concert impresionant – Nosferatu. Filmul mut din 1922 a fost acompaniat live de 27 de artiști constănțeni, cu participarea sopranei Mihaela Maxim, baritonului Cătălin Petrescu și basului Iustinian Zetea, pe muzica originală compusă de Simona Strungaru, care a și dirijat concertul.

Cele mai populare filme românești prezentate în cinematografe au fost „Capra cu Trei Iezi”, în regia lui Victor Canache, cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale (care a câștigat Premiul Publicului la TIFF 2022), și „Nunți, Botezuri, Înmormântări”, în regia lui Alexandru Lustig. Sunscreen a adus pe ecrane și cele mai așteptate filme internaționale ale anului precum „Bilet pentru Paradis”, „3000 de ani de dorință” sau „Cel mai tare șef”. Publicul s-a bucurat și de concertele Sunscreen de la Teatrul de Vară Soveja, susținute de artiștii Oscar, Yakki, Jean Gavril și The Turbans.

Festivalul a inclus și o componentă dedicată actorilor și studenților la actorie din Constanța. Actorul Darko Perić, regizorul Tudor Giurgiu și directorul de casting Viorica Capdefier au susținut ateliere pentru profesioniștii din industrie la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. Pagina a fost generata in 0.2611 secunde