"«Mircea» nu este bunul profesorilor, ci al comunității"
Articole de la același autor
Timp de două zile, au avut loc discuții cu membrii consiliului de administrație, interviuri cu șefii de catedră, cu șefii de comisie, continuând cu comisia de calitate, cu chestionarea a 10% din elevii liceului, câte trei pe clasă, dar și a părinților și frontal cu circa 60 din cei 80 de profesori.
Întrebat ce i-a interesat în mod special pe reprezentanții ARACIP, prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului "Mircea", ne-a declarat că se urmăresc 43 de descriptori, cuprinși în trei compartimente: management, curriculum, resurse materiale-administrație.
"Nu s-au acordat calificative mai mici de Foarte bine, dar sigur că sunt o serie de lucruri pe care trebuie să le rezolvăm în timp, cum ar fi reabilitarea clădirilor. Partea de performanță i-a determinat pe repre-zentanții ARACIP să acorde calificativul Excelent la șase descriptori. Dacă ar fi să comparăm cu un calculator, partea de hard este bună, chiar dacă mai scârțâie câte un șurub, iar partea de soft e exce-lentă", a concluzionat prof. Nicoară.
Cu siguranță, echipa ARACIP a sesizat cât de dorită este această instituție, prin efectivele mari la clasă, am vrut să știm dacă au existat recomandări în acest sens.
"Este și o asumare a școlii și a situației, care pleacă de la finanțarea per elev și care trebuie să acopere utilitățile. Concluzia este că trebuie găsită o diferențiere a acestui indicator. Spre exemplu, la noi nu contează că am săli cu înălțimea de 4-5 metri, într-o clădire veche, cu ferestre prăpădite și că trebuie o anumită valoare energetică pentru încălzire. Ar fi ideal pentru procesul de învățământ și pentru profesori să lucrăm doar într-un schimb, să avem doar două-trei clase pe nivel și toată lumea să fie dimineața. Au existat și în rândul corpului profesoral mereu dezbateri la fundamentarea planului de școlarizare. Câțiva colegi chiar au propus să reducem numărul de clase, pentru că în felul acesta sporim calitatea elevilor. Dacă pornim pe o filozofie total elitistă sau a unei deschideri spre oraș, personal cred că școala aceasta nu este bunul nostru, al profesorilor, ci al comunității și a creat o tradiție și o aspirație. Atâta timp cât putem face bine, să ridicăm cu puțin nivelul unui copil care poate în altă parte nu ar realiza aceleași lucruri, cred că suntem mai valoroși decât să scoatem așa, ca George Dobrin, câte 50 de absolvenți pe an, pe care să-i trimitem în Statele Unite. Până una-alta, suntem plătiți din bugetul public. Dacă ar fi o școală privată, poate am face altfel, cu toate că și acolo tot după bani se orientează", a conchis cel care astăzi va susține cele două probe orale ale concursului pentru funcția de director. Mult succes!
Comentează știrea
Felicitari domnului Director Nicoara, un profesor deosebit, cu talent si dedicatie pentru invatamant, cu aptitudini de lider si cu o directie clara. Ma bucur nespus pentru cum a a evoluat si pentru ceea ce a ajuns acum fostul "Liceu" Mircea, actualul Colegiu National. Un exemplu excelent de conduita pentru cei care au ales invatamantul ulterior. Felicitari si un mare multumesc de la un absolvent din promotia 1998, acum profesor universitar.
Prin profesionalism, deschidere si bun simt, ai reusit sa dai liceului de elita pe care il conduci, anvergura meritata! iAR "ARIPILE" CARE TI-AU AJUTAT ZBORUL AU FOST PROFESORII SI ELEVII!Meritati toate laudele din lume, oameni minunati! Plecaciuni, Vasile Nicoara!
Domnul Director ar putea reduce cu pana la 30% pierderile de energie termica,daca printr-o cheltuiala de cateva mii de lei s-ar monta geamuri la cele peste 20 de lucarne ale podului scolii ! Cum arata podul scolii cu zapada si apa patrunsa si care-s pierderile de energie, o poate realiza orice elev bine pregatit la fizica ...Economia de bani intr-un sezon de iarna ar fi enorma ! Nu-i tarziu sa fie aplicata imediat aceasta masura .Oricum,felicitari pentru rezultatele obtinute .
DUpa o luna de cursuri, deja unforma NU mai este obligatorie! sau nu se respecta! Fapt ce ma deranjeaza enorm: a fost unul dintre criteriile pentru care copilul meu a optat dupa Evaluare! Prestigiul liceului este dat si de uniforma frumoasa: camasi sau bluze albe si cravata visinie! De ce acum elevii - mai ales fetele!!! - sunt imbracati ca in mall?
ca in 2016 mai poate purta cineva uniforma ? In caz ca nu stiai la Mircea dai ca sa fii cu lumea buna in centrul orasului. Daca vroiai habotnicie o trimiteai la manastire la Tanacu.
cine a scris articolul chiar si crede in ceea ce a scris?! ...adevarul este altul ... in afara olimpicilor care se mediteaza la greu in rest nu se face mai nimic la ore ...baza sunt meditatiile ..traiasca banul ...iar nicoara la citi a rezolvat in cei 15 ani de cand este director o sa ramana director pe viata....traisca banul si relatiile ...hai pa.
dar majoritatea vorbesc fie din amintiri de cand era Tifrea director, fie total din afara fenomenului. Dupa 2000 la Mircea numai carte nu se face. In Mircea sunt 3-4 categorii mari de elevi: cei cu bani si foarte multi bani pentru care scoala e doar o oportunitate de etalare a ultimelor hainde de designer, a iphone-ului, a merc-ului sau al seriei 7. Alta categorie distincta sunt olimpicii care sunt in filmul lor, in treaba lor, se mediteaza si muncesc de mici. Mircea se mandreste cu ei si e normal sa fie asa. Aleg Mircea pentru ca le ofera tot timpul liber din lume pentru a se pregati de olimpiade - a se citi ca sunt invoiti cu saptamanile de la ore, un deal cat se poate de bun pentru ambele tabere. Categoria a treia si cea mai nefericita e a copiilor buni si silitori care au tras tare in generala ca sa intre la Mircea si ei vor incasa cea mai mare dezamagire. In general au posibilitati materiale limitate, n-au bani nici de toale de designer, nici de limuzina si de aceea sunt exclusi din start de la viata sociala a liceului. Parintii au si ei vina lor - fiind total rupti de realitate ca in cazul mamicii de mai sus. La Mircea nimeni nu da doi lei pe excelenta in mediocritate ca in generala - inveti pentru tine daca inveti, daca nu oricum vei promova cu 8-9 sau 10 ca toata lumea de altfel. Nu mai da nimeni doi lei pe uniforma si alte rahaturi, iei viata in fata asa cum e ea si te pune la locul tau in societate la modul cel mai direct si brutal. Nicoara are meritele lui, a fost abil, e om al sistemului, s-a miscat, a facut servicii si s-a mentinut la carma intr-o perioada in care calitate invatamantului overall in Romania a fost in cadere libera. Faptul ca bifeaza excelent la o evaluare a aracip-ului nu vine decat sa confirme ce-am zis.