De ce fug elevii de școală?

"Statul ar trebui să verifice cui îi mai dă alocații și ajutoare sociale. Nu toată lumea merită"

1088
10

Articole de la același autor

Nu mai constituie demult o noutate faptul că absenteismul școlar afectează patru mari categorii de școlari: cei din familii sărace, din mediul rural, elevii cu dizabilități și etnicii romi.

Și dacă în cazul primelor trei categorii se caută soluții și se încearcă ameliorarea unor situații general valabile la nivel național, în cazul etnicilor problema a devenit deja de notorietate, lupta ducându-se pe alte… fronturi.

La finalul primului semestru al anului școlar 2015-2016, elevii constănțeni au acumulat 1.079.661 absențe, în condițiile în care pe tot anul trecut au fost consemnate 1.950.861.

Din totalul acestui… milion, aproape jumătate (420.883) sunt motivate. Defalcat, 516.731 au fost înregistrate de liceeni, unii dintre ei (42) pierzân-du-și dreptul de a mai primi "Bursa de liceu".

"Statul ar trebui să verifice cui îi mai dă alocații!"

Ieri, prof. Mihail Moldoveanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 5 "Nicolae Iorga" din Constanța, unitate cu populație școlară preponderent de etnie romă, declara că, spre deosebire de anul trecut, se simte o ameliorarea a absenteismului. "Scriptic, anul trecut cifra de școlarizare era artificial umflată, mulți dintre cei prezenți în cataloage nefrecventând școala. Și pentru că s-au aflat deja la al treilea an de repetenție, le-am încheiat definitiv situația. Pentru ceilalți, am apelat la sprijinul unui mediator școlar, cu care se efectuează vizite la domiciliu, dar și la reprezentanții Secției de Poliție nr. 1, care sunt prezenți în fiecare dimineață în curtea școlii. Până vom găsi o formă de pază, am decis să încuiem poarta unității pe timpul orelor. Și nouă ne este foarte greu, dar și statul ar trebui să mai verifice cui îi mai acordă alocații și ajutoare sociale, pentru că nu toată lumea le merită", a conchis directorul Moldoveanu.

Decontarea navetei, eterna poveste

Printre unitățile școlare aflate în statisticile Inspectoratului Școlar Județean Constanța cu cele mai multe absențe se numără Colegiul Tehnic de Marină "Alexandru Ioan Cuza", Colegiul Tehnic "Vasile Pârvan", Colegiul Tehnic "Axiopolis" Cer-navodă.

Ieri, prof. Adela Bănică, directorul liceului din Cernavodă, declara că se întocmesc numeroase adrese către toate primăriile localităților din care provin elevii, pentru a fi sprijiniți să ajungă la ore. "De asemenea, dăm multe telefoane părinților, purtăm discuții cu elevii, trimitem preavize, dar unii chiar nu au bani să ajungă la cursuri. Mai ales cei cărora nu li se decontează naveta. Doamna psiholog încearcă să-i lămurească necesitatea absolvirii unui nivel școlar, dar problema absenteismului în liceele tehnologice nu este de acum", a mai adăugat prof. Bănică.

Unul dintre obiectivele planului managerial al actualului inspector general, prof. Gabriela Bucovală, îl constituie "inițierea de programe specifice, având ca obiective dimi-nuarea absenteismului, reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a sistemului de educație, precum și monitorizarea, la nivelul unității de învățământ, a absențelor elevilor și analizarea cauzelor împreună cu familiile acestora". Dincolo de statistici ce s-a făcut?

Mai trist este faptul că problema absenteismului s-a acutizat în ultimii ani și pe fondul slabei promovabilități la finalul studiilor, ceea ce pe mulți liceeni îi determină să abandoneze și să se îndrepte către un loc de muncă de la vârste fragede.

Comentează știrea

român
18 februarie 2016
saracia si absenteismul

Absenteismul si abandonul scolar sunt strans legate de saracie, dar si de problemele familiei in societatea romaneasca contemporana. Toata lumea alearga dupa bani, unii parinti sunt nevoiti sa lucreze in strainatate, cine sa mai aiba grija de copii? Copiii n-au nicio vina. De ce sa li se confiste si dreptul la alocatie sau ajutor social?

scoala
18 februarie 2016
sau inchisoare?

"pana vom gasi o forma de paza., vom incuia portile scolii...." Totusi, suntem in semestrul al doilea. Pana acum de ce nu s-a gasit o solutie? Riscam sa confundam scoala cu o inchisoare.

prof
18 februarie 2016
Planul managerial

Planurile manageriale ale directorilor si inspectorilor sunt povesti, care nu rezolva in niciun fel problemele elevilor. Altceva, mai palpabil? La hartii suntem cei mai tari, dar in practica suntem lamentabili!

Raportari, raportari
18 februarie 2016
cum ramane cu chiulul?

S-au raportat peste un milion de absente pe semestrul I, la nivel judetean! Aparent sunt foarte multe, dar mai putine decat anul trecut! Doamne-ajuta, asa sa fie! Dar din pacate stim cu totii ca in realitate sunt mult mai multe, dar se mai coafeaza cifrele raportate. Care ar fi solutia ca elevii sa nu mai chiuleasca, ptr ca unii n-au nicio problema, provin din familii cu bani, dar....nu-i atrage scoala. Oare de ce e asa urat la scoala ptr unii?

Parintii
18 februarie 2016
n-au responsabilitati?

Ca sa vorbesti cu parintii despre absentele copiilor ar trebui sa mai treaca si parintii pe la scoala! Unii vin, altii...au prea multa treaba. Nici profesorii n-au cum sa alerge dupa elevi ( uneori chiar prin baruri ), sa-i aduca cu forta la scoala. Si scrisorile trimise acasa la elevi ajung uneori chiar in mana lor!

Alina Bucovala
18 februarie 2016
ESEC LAMENTABIL

Anuntata cu multe trompete instalarea celor trei femei la ISJ, nitu, codreanu si bucovala s-a dovedit repede ca fiind cea mai nefericita asociere. Ministrul Campeanu a gresit profund. Cele trei sunt cuceritoarele celor mai semete culmi ale incompetentei. In patru luni au ratat colosal si au inregistrat cel mai rasunator esec. IREVERSIBIL! O singura solutie - DEMISIA! Azi DEMISIA!

mariana
18 februarie 2016
scoala

copii sunt mai distepti decat parintii// http://www.libertatea.ro/ultima-ora/toate-cazurile-bebelusilor-cu-e-coli-duc-intr-un-singur-loc-unitatea-de-primiri-urgente-a-spitalului-de-pediatrie-pitesti-1293693 // sa ne traiasca!

Răspuns la: n-au responsabilitati?
Adăugat de : Parintii, 18 februarie 2016
Ca sa vorbesti cu parintii despre absentele copiilor ar trebui sa mai treaca si parintii pe la scoala! Unii vin, altii...au prea multa treaba...
maria
18 februarie 2016
elevi buni

sa ne mandrim cu elevii mei // http://constanta.comisarul.ro/articol/sa-cunoastem-si-sa-recunoastem-valorile-elevul-mem_694186.html //mai dorim si altii.

Loredana
18 februarie 2016
statul

statul ar trebui sa nu il mai plateasca pe hodorogul de istorie de la decebal

un curios
23 februarie 2016
ISU siguranta copiilor nostrii

,,Până vom găsi o formă de pază, am decis să încuiem poarta unității pe timpul orelor,a conchis prof. Mihail Moldoveanu, directorul Școlii Gimnaziale nr. 5 "Nicolae Iorga" din Constanța, Cum e posibil sa incui poarta scolii in timpul orelor,fara ca un portar sa fie la poarta,ce se intampla intr-un caz de urgenta?Cine este acest dirctor Moldoveanu Mihail care a hotarat acest lucru groaznic ,este constient ce a facut ? Se joaca cu soarta copiilor nostri ,daca as fi avut copii la aceasta scoala il luam la intrebari.Nu pot sa cred cum o scoala este transformata in fortareata.M-ati facut curios ,o sa trec sa vad ,nu este posibil asa ceva.Doamna Simona Anghel nu l-ati intrebat cine le deschide poarta la elevi,la invatatori,la parinti .Faceti o cercetare impreuna cu ISU,nu este de lasat.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4685 secunde