Studenți și masteranzi ai universităților românești, prezenți la Școala de Vară

1243
Studenți și masteranzi ai universităților românești, prezenți la Școala de Vară - jos-1689613110.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, la Constanța are loc cea de-a X-a ediție a Școlii de Vară CCMESI „Aspecte de Ecologie Urbană: Rolul infrastructurilor verzi în abordarea provocărilor urbane”. Gazda evenimentului este Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, în parteneriat cu Universitatea din București, drept coordonator, Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter, Asociația Profesională a Geografilor din România (APGR) și Asociația Profesională a Urbaniștilor din România (APUR) – Sucursala Constanța.

Școala de Vară CCMESI reprezintă un program educațional extracurricular care le propune studenților și masteranzilor de la universitățile din România o săptămână de activități non-formale dedicate dobândirii unor competențe profesionale în domeniul dezvoltării durabile și ecologiei urbane. În cadrul cursurilor sunt abordate o serie de aspecte importante pentru formarea specialiștilor din domeniile Geografie și Știința Mediului: organizarea cercetării mediului; colectarea datelor de mediu din teren; prelucrarea datelor de mediu prin metode statistice și tehnici GIS; metode de conservare a biodiversității în mediile urbane; metode participative de planificare teritorială și dezvoltare durabilă a mediului urban.

Programul Școlii de Vară include un pachet de activități teoretice și practice interdisciplinare (din domeniile geografie, știința mediului, biologie, urbanism și amenajarea teritoriului), susținute de către cadre universitare și experți ai instituțiilor partenere, ce se vor desfășura atât în laborator, în cadrul campusurilor universitare București și Constanța, cât și pe teren, pentru analiza a trei zone de studiu: Parcul Tineretului (București), Parcul Natural Văcărești (București) și Lacul Tăbăcărie (sit Natura 2000).

La Școala de Vară participă studenți și masteranzi din domeniile Geografie și Știința Mediului de la: Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea Ecologică din București.

La finalul activităților de învățare, participanții vor prezenta rezultatele propriilor analize realizate în cadrul Școlii de Vară cu privire la evaluarea Parcului Tăbăcărie din perspectiva rolului acestuia în abordarea unor provocări urbane majore de dezvoltare durabilă a municipiului Constanța: conservarea biodiversității urbane în cadrul complexului lacustru Siutghiol-Tăbăcărie ca arie protejată de interes european; adaptarea zonei costiere la schimbările climatice; îmbunătățirea calității vieții urbane și creșterea atractivității turistice a orașului.

„Dezvoltarea abilităților practice și întărirea celor teoretice, responsabilizarea profesională a studenților, familiarizarea cu sarcini de lucru actuale în domeniul dezvoltării urbane durabile și îmbunătățirea capacității de lucru în echipă reprezintă beneficiile majore ale implicării studenților și masteranzilor în cadrul acestui program educațional extracurricular”, precizează șef lucrări dr. Mirela Paraschiv, coordonatorul Școlii de Vară din partea UOC.

Activitățile Școlii de Vară derulate în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța sunt susținute financiar prin fondurile Ministerului Educației dedicate desfășurării de activități extracurriculare în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4795 secunde