Teatrul de Stat Constanța, partener într-un nou festival de amploare, în orașul Ovidiu

227
Teatrul de Stat Constanța, partener într-un nou festival de amploare, în orașul Ovidiu - fondfestivalovidiu-1663350590.jpg
Pentru istoria Teatrului de Stat din Constanța (TSC), vara 2022 va rămâne una memorabilă, echipa acestei instituții culturale reușind să organizeze o mega-stagiune estivală. Nici nu se stinsese bine „gongul”, că același teatru s-a implicat într-un alt festival – SUNSCREEN, realizat de puternica echipă clujeană care organizează TIFF. Iar acum TSC este partenerul celei de-a șaptea ediții a Festivalului DbutanT.

Inițiativă a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe, iar, din 2020, având ca partener Teatrul de Stat Constanța, primă etapă a festivalului DbutanT, concretizată în Programul internațional de scenografie, va fi găzduită, în săptămâna 19 - 24 septembrie 2022, de orașul Ovidiu.

După cum transmit organizatorii, tema propusă este metamorfoze, amintind de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphōsēs, a poetului latin relegat la Tomis, Publius Ovidius Naso.

Programul internațional de scenografie reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria. Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a cinci mari maeștri internaționali ai teatrului. Mentorii tinerilor scenografi care vor crea și lucra la Ovidiu sunt:

- Jean-Guy Lecat (FR) – scenograful de peste un sfert de deceniu al legendarului regizor englez Peter Brook.

- Nic Ularu (RO, SUA) – scenograf, regizor și profesor român, stabilit în SUA, premiat OBIE pentru merite deosebite în spectacole OFF-Broadway.

- Carmencita Brojboiu (RO) – scenografă română din Constanța, cu un palmares de sute de spectacole realizate în marile teatre ale țării și ale lumii și premii importante pentru scenografie.

- Paweł Dobrzycki (PL) – scenograf, arhitect, pictor și profesor la Academia de Arte Frumoase din Varșovia, creator a peste 280 de producții scenice în teatre și opere din Polonia și din străinătate.

- Helmut Stürmer (DE, RO) – personalitate marcantă a scenografiei internaționale, cu sute de scenografii, atât în teatru, cât și în film. Pe lângă multe alte spectacole memorabile, a creat scenografia faimosului „Faust” de la Sibiu, în regia lui Silviu Purcărete.

Creațiile realizate în Programul internațional de scenografie vor fi expuse publicului pentru o singură zi, în data de 24 septembrie, în cadrul unui vernisaj gală ce va transforma White Park Ovidiu într-un spațiu expozițional, urmărind astfel să promoveze identitatea, valorile și patrimoniul local reinterpretate prin instalații artistice.

Procesul de creație se va desfășura on site și va fi deschis publicului interesat.

Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție, dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3376 secunde