Testarea în școli, mai importantă decât rata de vaccinare a profesorilor și a elevilor

1815
Aprobate a fi folosite în școli, în urmă cu aproape o lună, prin Hotărârea nr. 83 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, testele rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă au fost introduse în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate. Scopul vizează monitorizarea permanentă și eficientă a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, urmând a fi achiziționate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

La vremea respectivă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că e vorba de o achiziţie de nivel foarte mare, „pentru că au rămas din cele 14 săptămâni de şcoală din semestrul I, care urmează să se încheie la finalul anului calendaristic, un număr de 11 săptămâni. Având în vedere că procesul de screening necesită posibilitatea de testare a tuturor, înseamnă circa 3,2 milioane de beneficiari în sistemul de educaţie, înmulţit cu doi, înseamnă 6,4 milioane de teste non-invazive necesare săptămânal şi, dacă vorbim de 11 săptămâni, rezultă 70 de milioane de teste non-invazive pe bază de salivă”. Din cele 11 săptămâni au mai rămas șapte, în cazul cel mai fericit în care școala se va relua fizic din 8 noiembrie.

La începutul acestei săptămâni, în cadrul conferinței de presă, același ministru interimar Cîmpeanu afirma că a avut o discuţie cu reprezentanţii Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și că procedura de achiziţie este în curs de finalizare.

„Săptămâna viitoare am primit garanţii că vor fi livrate în şcoli, prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), pe baza repartiţiei în funcţie de numărul de beneficiari, testele pe bază de salivă, care vor fi disponibile în cursul săptămânii viitoare în școlile din România”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă toate școlile vor primi aceste teste, același ministru a declarat că toate cele care vor fi achiziționate conform procedurii vor fi distribuite eșalonat „s-au dispus termene pentru un prim lot între 1 și cinci zile, pentru un al doilea lot între șase și 11 zile”.

Și, totuși, cât de sigur este că vor fi folosite aceste teste... „Având în vedere că procedura de administrare a acestora este mult mai simplă, îmi exprim încrederea în responsabilitatea părinților, cadrelor didactice, cu privire la utilizarea acestor teste. Mai mult decât atât nu pot garanta pentru milioane de elevi și părinți”, a răspuns ministrul.

Potrivit acestuia, calculul cu privire la numărul dozelor care au făcut obiectul procedurii de achiziţie a fost făcut de DSU pentru o testare de două ori pe săptămână a tuturor elevilor, preşcolarilor şi angajaţilor din învăţământ, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau nu împotriva COVID-19.

Rată de vaccinare publică la nivelul fiecărei școli

Concomitent, ministrul a solicitat unităților de învățământ afișarea ratei de vaccinare în cadrul fiecărei instituții, cu respectarea prevederilor GDPR, „pentru că este normal ca părinții să știe, atunci când merg la școală, care este nivelul de vaccinare al personalului din acea școală.

S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea funcționării școlii cu prezență fizică, dincolo de alți factori. Dar asta va face obiectul unei discuții cu reprezentanți din domeniul sanitar”.

De asemenea, în plus față de regulile binecunoscute, care prevăd controale făcute de inspectorate, DSP și Ministerul de Interne, un element extrem de important este progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor.

„Ultimele date îmi arătau că avem 303.000 elevi vaccinați, asta înseamnă peste 25% din numărul elevilor eligibili pentru vaccinare în vârstă de peste 12 ani. Din care 223.000 elevi de peste 16 ani”, a afirmat ministrul.

Cu prilejul aceleiași conferințe, Sorin Cîmpeanu s-a arătat foarte dezamăgit de procentul de vaccinări în Ministerul Educației. Potrivit datelor centralizate la nivelul instituției, rata generală de vaccinare a angajaților din aparatul propriu al Ministerului Educației este 66% din totalul celor 444 angajați în aparatul central. Raportat la personalul care deține funcții de conducere, ponderea celor vaccinați este de peste 93%.

Ministerul Educației a solicitat afișarea ponderii personalului propriu vaccinat pe site-urile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul fiecărei unități/instituții de învățământ și al fiecărei unități conexe.

Potrivit datelor centralizate și transmise de inspectorul general Sorin Mihai, rata generală de vaccinare a personalului din Inspectoratul Școlar Județean Constanța este 77,5%, din totalul celor 49 angajați (inspectori școlari și personal contractual). Toți cei vaccinați au administrată schema completă de vaccinare, iar 21,5% au administrate și doze „booster”.


Majoritatea profesorilor sunt vaccinați și în opinia lor nu a influențat cu nimic situația la care s-a ajuns. „Nu e vina noastră că nu testați și nu investiți în școală, angajând asistente și doctori”, este strigătul unanim al tuturor celor din sistem.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4943 secunde