Din ciclul „schimbarea schimbării“. Nu se știe cum reîncepe școala, dar sigur vor fi mai puține teze

2512
Din ciclul „schimbarea schimbării“. Nu se știe cum reîncepe școala, dar sigur vor fi mai puține teze - fondministruteze-1635784337.jpg
Dacă în articolul de luni manifestam ceva îndoieli în ceea ce privește perioada în care ar putea fi susținute tezele semestrului I, iată că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a considerat că este momentul unor clarificări, pentru un „minim de predictibilitate, atât cât ne poate asigura evoluția epidemiologică” (singura de vină pentru zăpăceala ce contravine predictibilității?!?).

În opinia ministrului interimar, „două săptămâni de vacanță este maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă o zi de cursuri, fără ca elevii să aibă schimbate datele pentru examenele naționale”.

Și doar prin sacrificarea unei săptămâni din vacanța de iarnă și a încă uneia prin renunțarea la „Școala Altfel”, dar pentru recuperarea materiei.

Vineri vom afla exact modul de deschidere a școlilor în data de 8 noiembrie, fiind enunțată ipoteza prezenței fizice, dar și a... unui mod adaptat realităților. „Nu vom ajunge în situația în care, dacă o jumătate de țară înregistrează o rată foarte scăzută, fără cazuri în școli, să nu poată funcționa cu prezență fizică”, a spus ministrul.

Începând cu 6 decembrie se dă startul tezelor... dacă s-o putea fizic

Până vineri, 5 noiembrie, când vom afla ce alte hotărâri s-au luat peste cele... anterior asumate, ministrul a anunțat că s-a decis reducerea numărului de teze pe care elevii îl vor susține în acest an. La gimnaziu, cei de clasa VIII-a vor avea în loc de trei teze două.

„Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut, cu prezență fizică. Pentru liceu, am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care, așa cum am anunțat, le vom face publice la finalul acestei săptămâni. Fac următoarea precizare. De mulți ani, ponderea unei teze este de 25% în media finală a disciplinei corespunzătoare. Și vom reduce și numărul de note necesare și anul acesta pentru încheierea mediei, la minimum două. Dacă vom avea două note și o teză înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%, adică o pondere mai mare decât nota la teza.

Pentru a răspunde întrebării cu privire la nivelul de adecvare a perioadei în care se susțin tezele, vă anunț încă de pe acum că vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie. Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susținere a tezelor, în așa fel încât fiecărui elev să-i rămână la dispoziție o perioadă de timp în care să-și poată corecta rezultatele, în cazul în care acestea n-au fost satisfăcătoare”, a explicat ministrul.

Va să zică s-a schimbat... schimbarea și nu se mai susțin în cele două săptămâni de după vacanța de iarnă scurtată, adică între 3 și 14 ianuarie, ci în decembrie, înaintea vacanței de sărbători.

Și ministrul interimar a mai venit cu următoarele precizări: „Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică din motive independente de voința lor – și ne gândim bineînțeles la cazuri de infectare sau de carantinare - acest lucru se va putea face, există bază legală, după revenirea la școală, chiar dacă revenirea se va face în semestrul doi. Este o procedură deja cunoscută, deja aplicată. (...)

În varianta inițială a ROFUIP se spunea că situația școlară poate fi încheiată în termen de patru săptămâni de la revenirea elevului în școală, nu de la începutul semestrului. Ulterior, am eliminat această marjă de patru săptămâni și a rămas doar că se poate încheia media pe semestrul precedent după revenirea elevului la școală. Și se va păstra această eliminare în reglementările pe care le vom adopta la sfârșitul acestei săptămâni”.

Programa pentru examenele naționale de anul acesta a fost deja adaptată, în sensul unei sinteze, unui minim necesar în condițiile cu totul speciale pe care le traversăm. Și dacă viitorul pe care nu-l putem anticipa va impune o revedere a acestor modificări, Ministerul Educației va face și acest lucru în interesul elevilor.

Singura întrebare la care nu are un răspuns ministrul Cîmpeanu este cea legată de nivelul ratei de infectare de la care se pot prezenta fizic elevii în bănci. „Depindem de autoritățile sanitare. În funcție de situația la zi, în data de 5 noiembrie, vom putea anunța cum se vor desfășura lucrurile săptămâna viitoare”, a spus el.

Liderii elevilor solicitaseră suspendarea organizării tezelor

Cu câteva minute înainte de conferința de presă a ministrului interimar, Consiliul Național al Elevilor a transmis un comunicat prin care făcea cunoscute răspunsurile elevilor și profesorilor privitoare la scurtarea vacanței de iarnă și prelungirea semestrului I începând cu data de 3 ianuarie 2022. Liderii elevilor „solicită ferm Ministerului Educației să mențină vacanța de iarnă în forma stabilită inițial, cu recuperarea uneia dintre săptămânile de vacanță în săptămâna «Școala altfel» din semestrul al II-lea. În acest sens, aducem în vedere și prevederile art. 66, alin. (3) din Legea educației naționale, care prevede că, pentru fiecare disciplină de studiu, programa școlară acoperă 75% din ore, lăsând la dispoziția profesorului un procent de 25% de ore pe care le are la dispoziție pentru aplicarea unor strategii individuale de predare și evaluare.

În același timp, ne exprimăm din nou solicitarea de a suspenda organizarea tezelor pentru semestrul I, având în vedere că materia nu va putea fi parcursă în integralitate”.

Propunerea cu „Școala Altfel” s-a... marcat, dar cea cu tezele, deocamdată, nu. Dar cine știe, cu ratele acestea de infectare, dacă s-or putea, în decembrie, întoarce elevii în bănci!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5355 secunde