Tradiții de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

17998
Tradiții de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci - x-traditii-de-inaltare-1694613505.jpg

Articole de la același autor

Ziua de 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci, vine cu o serie de tradiții care trebuie respectate în această zi de sărbătoare. 

Fiind a doua cea mai importantă sărbătoare a toamnei, ziua de 14 septembrie, numită și Ziua Crucii, este zi de rugăciune și slujbă în biserică, așa că în această zi nu se lucrează în gospodărie sau în casă pentru a fi feriți de rău.

Totodată, Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post negru, dar pentru cei care aleg să consume alimente, trebuie să știe că NU au voie să mănânce nuci, prune, pepeni, usturoi, pește, struguri și alte alimente ale căror mijloc au semnul sfintei cruci, altfel vei atrage răul asupra casei tale.

În această zi nu ai voie să te cerți sau să fii supărat pe cei din jur pentru a nu fi trist tot restul anului.

Perioada în care Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită coincide cu perioada în care gospodarii bat nucii și adună crenguțe de alun din păduri. Se spune că în această zi, dacă rămurelele sunt culese, prind puteri miraculoase, iar în aceeași categorie intră florile și frunzele de busuioc, mentă, maghiranul și cimbrul, folosite pentru diferite boli trupești. 

O altă vorbă din popor spune că florile de busuioc pot ajuta la ameliorarea durerilor de dinți, iar bolnavii afumați cu crenguțe de busuioc scapă de friguri sau alte afecțiuni de sănătate.

La Biserică, la sfințit, se duc și monede ce trebuie păstrate în portofel împreună cu o cruciuliță pentru a aduce spor în lucru și reușite la locul de muncă. 

Înălțarea Sfintei Cruci este zi de rugăciune, iar pe lângă slujbele oficializate și rugăciunile aduse, credincioșii duc la biserică de pomană pentru a oferi oamenilor săraci. 

În scrierile folclorice, se mai spune că, şerpii se întâlnesc la un loc şi produc o mărgică numită "piatra nestemată", despre care se crede că vindecă orice boală.

În această zi se oferă produse de panificație de post, colivă, lumânări și haine tuturor persoanelor nevoiașe. 

Pentru cei morți, se dau de pomană vase noi, pline cu apă curată sau miere, un colac și o lumânare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4844 secunde