Tulburătorul mesaj al premierei „Prețul demnității”, de la Teatrul „Căluțul de Mare”

430
Tulburătorul mesaj al premierei „Prețul demnității”, de la Teatrul „Căluțul de Mare” - fondspectacolsambata5print-1674995674.jpg

Articole recomandate

Aniversarea celor două decenii de la înființarea Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de Mare” din Constanța a prilejuit sâmbătă, 28 ianuarie, nu numai prezentarea schițelor viitorului teatru care se preconizează a se construi în arealul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, dar și premiera unui spectacol tulburător, intitulat „Prețul demnității”.

 

Pe un text după Ludmila Razumovskaia, tradus și adaptat de Inga Marcu, în regia artistică a lui Lică Gherghilescu și scenografia lui Mihai Constantin Ranin, piesa prezintă drama conflictului actual dintre generații, între care

s-a creat o prăpastie a moralității. Demnitatea unei profesoare de matematică, de o bunătate naivă, este testată în cele mai agresive moduri de un grup de elevi de-ai săi, disperați că nu vor lua note de trecere la Bacalaureat.

Cei cinci actori – elevii întruchipați de Denisa Iova, Grațian Prisăcariu, Sergiu Bucur, Adi Gheo, iar profesoara de Inga Marcu - interpretează excelent, până la identificare, personajele, reușind să stârnească spectatorului reacții în cascadă, finalul impresionant reducând publicul la tăcere. Aplauzele intense care au răsplătit prestația celor cinci actori, dar și a echipei de producție nu fac decât să confirme succesul unei premiere care merită un public numeros, care trebuie văzută de cât mai mulți tineri, dar și părinți și profesori.

Regizorul acestei tulburătoare drame, Lică Gherghilescu, mărturisea că timp de trei săptămâni, în luna decembrie, au avut loc repetiții noaptea, pentru că nu puteau fi suspendate serbările preșcolarilor, pentru a putea fi scoasă premiera așa cum era planificată. „Spectacolul se adresează tineretului, dar în egală măsură și părinților, pentru că noi suntem primii care îi educăm. După aceea vin profesorii, ca mai apoi fiecare să-și aibă răspunderea sa. Prin ceea ce prezentăm noi astăzi nu am dorit să fie un manifest, un protest, criticând noi învățământul actual. Departe de noi! Deși teatrul este o tribună de unde se spun adevăruri și noi asta facem aici. Dar nu vrem să arătăm cu degetul către nimeni, ci vrem doar să prezentăm o radiografie a învățământului actual, în care fiecare dintre noi, în mod cert, ne vom regăsi o părticică de vină. Dacă lucrul acesta se va întâmpla, atunci avem o șansă să facem acea reformă despre care se tot vorbește că se va întâmpla și să le fie mai bine copiilor noștri”, a transmis regizorul.

„Prețul demnității” este un excelent spectacol al cărui mesaj nu se reduce doar la corectitudinea unui dascăl călăuzit de principii cu-adevărat oneste, pe care nimeni și nimic nu-l poate cumpăra, dar și la drama noilor generații. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.347 secunde