Universitatea "Ovidius" i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa prof. Horia Mircea Alămoreanu

130

Articole de la același autor

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) i-a decernat miercuri, 9 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. ing. Horia Mircea Alămoreanu, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București (UTCB). Potrivit rectorului UOC, conf. univ. dr. Dan Marcel Iliescu, distincţia a fost acordată la propunerea Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă.

Prof. univ. dr. ing. Horia Mircea Alămoreanu s-a născut în data de 2 octombrie 1940, a urmat și a absolvit Liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea, apoi a continuat studiile universitare și doctorale în cadrul Universității Tehnice de Construcții București, unde, în anul 1963, a obținut diploma de inginer mecanic în specialitatea Utilaj tehnologic pentru construcții, iar în anul 1974 a obținut diploma de Doctor în științe tehnice. Ulterior, el a dobândit gradul didactic de profesor universitar în anul 1990, iar în anul 1991 calitatea de conducător de doctorat. Pentru prestația didactică, precum și pentru rezultatele în domeniile conexe, în anul 2021, Universitatea Tehnică de Construcții din București i-a conferit titlul onorific de profesor emerit.

Totodată, el și-a desfășurat întreaga activitate didactică în cadrul UTCB și a predat ca profesor asociat la Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, la Academia Tehnică Militară din București și la Universitatea „Transilvania” din Brașov. Mai târziu, în perioada 1990 - 2000, prof. univ. dr. ing. Horia Mircea Alămoreanu a ocupat funcția de decan al Facultății de Utilaj Tehnologic din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, precum și pe cea de director adjunct al Departamentului de studii doctorale (2006 - 2011). Din creaţia sa ştiinţifică se detaşează contribuţiile privind teoria de ordinul doi a barelor cu efort axial variabil, a barelor solicitate şi deformate spaţial, a barelor static nedeterminate exterior, grupul de articole şi comunicări privind comportarea dinamică a maşinilor de ridicat supuse acţiunilor seismice, care sunt frecvent citate pe plan internaţional, precum şi studiul deplasării gravitaţionale a sarcinilor pe cabluri purtătoare. Din domeniul cercetării experimentale se evidențiază experimentările complexe ale prototipurilor macaralelor turn și ale macaralelor pe pneuri, concepute şi realizate în ţara noastră după anul 1974, experimentări soldate cu îmbunăţăţiri constructive şi cu augmentarea unor parametri de exploatare, precum şi cu omologarea și introducerea în fabricaţia de serie a acestora.

De asemenea, cadrul didactic a elaborat șase tratate şi cărţi, nouă cursuri universitare în domeniul ingineriei mecanice, în general, și al utilajelor de construcții și instalațiilor de ridicat, în special. Totodată, el este autorul a peste 120 de lucrări de cercetare aplicativă și lucrări de proiectare şi are cinci brevete de invenţie. Începând cu anul 1993, în paralel cu activitatea didactică, a fost cooptat în Consiliul Național de Evaluare și Acreditare Academică - CNEAA, în calitate de expert evaluator și secretar al Comisiei de Științe Inginerești I, iar după încetarea activității acestei instituții, în anul 2006, a îndeplinit o funcție similară în cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior - ARACIS, ca președinte al comisiei cu același nume, vreme de 15 ani. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9434 secunde